Ministeriön lupalinja kerää kiitosta pikkuradioilta

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoTorstai oli monelle pikkuradion omistajalle ilon päivä, sillä valtioneuvoston yleisistunnon päätöslistalla olivat mukana kauan odotetut radiotoimiluvat. Uusia luvansaajia oli kaikkiaan 15. Taajuudet myönnettiin paikallista ja alueellista radiotoimintaa varten, kuten ministeriöstä lupailtiin pitkin kuluvaa vuotta. Nykyinen asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen pysytteli edeltäjänsä Krista Kiurun viitoittamalla tiellä, jossa viestinnän monipuolisuus haluttiin nostaa esille paikallisuuden ohella.

Pienten riippumattomien paikallisradioiden etuja ajamaan perustetun Suomen Radio- ja Viestintäjärjestön puheenjohtaja Reijo Glad kertoi torstaina olevansa hyvin tyytyväinen saavutettuihin lupiin. Tuoreen järjestön siipien alla ovat Gladin edustaman Radio Sandelsin lisäksi oululainen Sea FM Radio, Tampereen Radio Musa, lupakierroksella hakemuksen jättänyt, mutta myöhemmin sen perunut Korpi FM Pieksämäeltä, Järviradio Pirkanmaan toiminnasta vastaava Oy Ocab Ab sekä tamperelainen Radio Gramox. Ocab ja Gramox eivät hakeneet toimilupia. Radio Musalle lupa myönnettiin.

– Paikallisuus huomioitiin hienosti tällä kerralla, kommentoi puheenjohtaja Glad.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin huomauttaa, että enemmänkin hakijoita järjestön avulla olisi voinut olla. Muutama radioalasta kiinnostunut ei jättänyt hakemusta ministeriöön.

– Kyllä monia varmasti pelotti kova kilpailutilanne, joka olisi ollut vastassa. Sen takia jotkut eivät lupaa hakeneet, Glad näkee.

Lupaprosessiin voimaa ministeriövisiitillä

Oululaisen Sea FM:n päällikkö Kimmo Salonpää jakoi hänkin suitsutusta ministeriölle. Lupapäätös toi Sea FM:lle luvan jatkaa taajuudella 88,8 MHz. Jatkossa tehoa saa nostaa nykyisestä 50 watista aina kolmeen kilowattiin asti. Oululaisten työ radion parissa alkoi jo pari vuotta sitten, mutta vasta nyt asemalla on kunnolliset mahdollisuudet iskeä kaupungin radiomarkkinoille.

– Meille on tullut kuuntelijapalautetta Helsingistä asti. Siellä joudumme sulkemaan lähettimemme, koska keskitymme nyt radiotoimintaan Oulussa, Salonpää kertoo. Helsingin taajuus sammuu ensi maanantaina.

Radio Sandelsin pitkä taistelu luvan saamiseksi tuotti viimein tulosta. Toiminnan miehinä Glad ja kumppanit kävivät liikenne- ja viestintäministeriössä kertomassa näkemyksiään radiotoiminnan nykytilasta. Radioden keskittyminen isoille yhtiöille kismittää pikkuradioiden edustajia. Gladin johtama järjestö aikoo jatkossakin pitää puoliaan, kun kyse on paikallisradioista.

– Edellytykset paikallisradiotoiminnalle on taattava myös tulevaisuudessa. Itse haluan puhua nimenomaan riippumattomista paikallisradioista. Suomessa on liikaa sellaisia asemia, jotka releoivat valtakunnallista ohjelmaa, Glad täsmentää.

Samalla Glad toivottaa järjestön jäseniksi myös oppilaitosradiot ja yhteisöradiot, joiden tulevaisuuden takaaminen on yhtälailla tärkeää.

Sadalla watilla saatava kokeilla

Liikenne- ja viestintäministeriö on koonnut eri radioiden edustajista tiimin, joka pohtii syksyn ja ensi talven aikana radiotoiminnan tilaa Suomessa. Mukana on myös Suomen Radio- ja Viestintäjärjestön Glad. Hänen kanssaan samoilla linjoilla tulevaisuuden radioista oleva Salonpää takaisi tilapäisille radioille luvan mainontaan. Tällä hetkellä ministeriössä on valmisteilla radiolainsäädännön muutos, joka jopa kieltäisi lyhytaikaisilla luvilla lähettäviltä radioilta mainonnan. Tämä tappaisi Salonpään mielestä uusien yrittäjien pääsyn radioalalle.

– Radioyritystä perustavan yrittäjän pitäisi saada kokeilla siipiensä kantavuutta ja samalla osoittaa viranomaisille kykynsä radion pyörittämisessä. Miksei voitaisi myöntää lupia esimerkiksi sellaisilla teknisillä rajoitteilla, että kuuluvuusalue jäisi pieneksi mutta tarpeeksi hyväksi? Sata wattia ja 50 metriä antennikorkeutta, Salonpää ehdottaa.

50 watin luvilla pitkään toimineet Spin FM Helsingissä ja Sea FM Oulussa voivat todeta päässeensä hyvin vauhtiin pienillä lähetystehoilla. Näiden asemien tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on se, että nykyisen viestintäministerin linja pitää ja paikallisradioiden mahdollisuudet turvataan.

Mediamonitori


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Ministeriön lupalinja kerää kiitosta pikkuradioilta”

 1. Jutussa on virhe. Krista Kiuru ministerinä ollessaan torppasi pienten paikallisradioiden toimilupahakemukset. Keväällä 4.4 tullut Valtioneuvoston päätös ministeri Kiurun toimesta antoi toimiluvat suurille kaupallisille radioille. Vasta Suomen Radio- ja Viestintäjärjestön perustaminen ja lobbaus mm. ministeri Viitasen luona käydessä ja itse lobbasin ministeri Vapaavuorta radiolupa-asioissa sai ”laivan” kääntymään. Osa pienradioista ei tiedä pinnan alla käydystä kädenväännöstä, koska se ei ole ollut näkyvä osa toimintaa.
  Terveisin, Kallioniemi

 2. Jutussa ei ole virhettä, sillä sen tiedot pohjautuvat haastateltujen kommentteihin. Kiitos kuitenkin palautteesta!

  Yst. terveisin,
  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori

 3. Selvyyden vuoksi totean vielä, että Oy Ocab Ab oli hakemassa 4.4 toimilupaa paikallisradiotoiminnalleen ja ei toimilupaa saanut. Silloinen ministeri Kiuru ei pienelle paikallisradiolle lupaa antanut. Keväälliset toimiluvat meni suurille kaupallisille radioille. On siten turhaa puhua Kiurun suosineen pieniä paikallisradioita. Ministeri Viitasen suhteen asia on toisenlainen. Ministeri Viitanen ymmärtää pienten paikallisradioiden asian ja käydessämme hänen luonaan ministeriössä antoi meille myötätuntoa.