Radiohakijoissa paikallisia ja ketjuttajia

kirjoittanut

kategoriassa

Uudet radioille tarkoitetut taajuudet kiinnostavat radioyrittäjiä. Torstaina päättyneeseen määräaikaan mennessä toimilupaa haki yhteensä 21 yhtiötä, yhteisöä tai yksityishenkilöä. Osa hakemuksista koskee paikallisradiotoimintaa, mutta hakijoina on myös selvästi radioketjuja havittelevia yhtiöitä. Valtioneuvosto päättää radiolupien saajat myöhemmin tänä syksynä. Luvat ovat voimassa vuoden 2019 loppuun.

Suurin kiinnostus on pääkaupunkiseudun kahta taajuuskokonaisuutta kohtaan. Sitä kärkkyy kaksitoista hakijaa. Mukana ovat pientehoradiot Järviradio ja Spin FM sekä lauantaina Helsingissä aloittava tilapäisradio Sea FM. Loppusyksyn ajan taajuudella 107,4 MHz lähettävä Lähetysjärjestö Patmos hakee pysyvämpää lupaa. Helsingin kahta taajuusnippua hakee myös Pro Radio Helsinki eli Radio Helsingin toiminnot Helsingin Sanomilta ostava uusi radioyhtiö.

Uutta kanavaa havittelevat Helsinkiin Basso Media Ltd ja Radio Sputnikin taustayhtiö Radio Satellite Finland Oy. Hakijajoukossa ovat myös Radio Pooki, puheradiota perustava AMFM Oy sekä suurliikemies Kai Mäkelä, joka haluaa perustaa talousradion. Yksi mielenkiintoisimmista hakijoista on FinEst Radio Oy. Se kertoo nettisivuillaan olevansa Suomen ensimmäinen virolainen radio.

Helsinkiin, Tampereelle, Vaasaan, Jyväskylään, Turkuun, Iisalmelle, Pieksämäelle, Ouluun ja Seinäjoelle lupaa hakee SBS Discoveryn Tenavaradio.

AMFM on jättänyt hakemukset myös Turun ja Tampereen taajuuksista. Raahelais-oululaisen Radio Pookin tavoitteena on saada lupa Helsingin lisäksi Tampereelle, Turkuun ja Jyväskylään. Spin FM aikoo muuttaa Tampereen tilapäisluvan ohjelmistoluvaksi hakemalla nykyistä taajuuttaan. Turku olisi radiolle uusi paikkakunta.

Sea FM toivoo pitkäaikaista lupaa Ouluun, jossa radio on lähettänyt jo pitkään pienellä lähetysteholla. Kevyt Kanava Oy hakee taajuuksia Vaasasta, Iisalmesta ja Pieksämäeltä. Järviradion kiikarissa ovat sen nykyiset tilapäistaajuudet Helsingin ohella eli Turussa, Seinäjoella (91,3 MHz) ja Vaasassa. Järviradio hakee lupaa myös Tampereen seudulle. Tampereen tilapäisen Radio Musan taustalle on syntynyt Pispalan Musa Oy. Sille kelpaisi taajuus 100,5 MHz. Yksi Tampereen hakijoista on Radio Tammer.

Radio Vaasan hakemuksissa lukevat paikkakunnat ovat Seinäjoki sekä Vaasa-Kruunupyy. Radio Sputnik etsii lisäkuuluvuutta Jyväskylästä, Oulusta, Tampereelta ja Turusta. Radio Kajauksella on puolestaan haku päällä Oulussa.

Radio Sun Classicsin lupayhtiö Beafina Oy hakee toimilupaa Turkuun. Mediatakojat Oy havittelee Jyväskylän taajuuksia ja Erkki Tidenbergin Korpiradio Pieksämäen taajuutta. Iisalmelle saattaa syntyä Radio Sandels, jos valtioneuvosto hyväksyy Suomen Lähiradiot Oy:n hakemuksen.

Liikenne- ja viestintäministeriö hyväksyi elokuussa radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutosasetuksen. Siinä osa noin 30 uudesta taajuudesta päätyi jo toiminnassa oleville radioille. Torstaina päättyneen toimilupahaun tarkoituksena oli täyttää 15 jäljelle jäänyttä taajuutta lähinnä paikallisradioilla. Monet pikkuradiot olivat esittäneet ministeriölle taajuuksien saamista vapaaseen hakuun.

Mediamonitori