Radio Golden Classics erottuu massasta

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Golden Classics -logoHelsingin Jätkäsaaressa lähellä Viron-laivojen terminaalia rakennetaan kaupunkia kohti pilviä. Maisemaa hallitsevat isot liikerakennukset, jotka ovat tupsahtaneet maisemaan Jätkäsaaren suuren muodonmuutoksen symboleiksi. Helsinki haluaa laajentua merelle päin, joten jokainen neliömetri halutaan hyödyntää huolellisesti. Uuden rinnalle jää pala vanhaa perinnettä. Muutaman säilyvän rakennuksen joukossa ovat Lars Sonckin piirtämät makasiinit. Ne kätkevät sisälleen nostalgianälkäisten paratiisin, jossa kurkotetaan kauas 1950-60-lukujen tunnelmiin. Samalla makasiinit kätkevät sisälleen täysin uuden radioaseman, jonka ääniaalloilla sukelletaan menneiden vuosikymmenten musiikkiin.

Taajuudella 93,6 MHz lähettävä Radio Golden Classics syntyi täyttämään aukkoa Helsingin radiopalapelissä. Asema on keskittynyt nimensä mukaisesti vanhan musiikin soittamiseen ja amerikkalaissävytteisen kulttuurin vaalimiseen. Toki radioasema on paljon muutakin, muun muassa suomalaista Hurriganesia, mutta kanavan synnyinsijoilla Jätkäsaaressa sillä on juuri sopiva koti. Vanhasta satamamakasiinista ääntä eetteriin sinkoava asema majailee Golden Classics Car Show & Cafén tiloissa Tyynenmerenkadun varrella.

Elämänasenne ratkaisee

Radio Golden Classics ei tavoittele vain yli 35-vuotiaita mieskuuntelijoita, vaan tarkoitus on ollut luoda asema, joka puhuttelee mahdollisimman monen ikäisiä kuulijoita. Tärkeämpää kuin tietynlaiseen ikähaarukkaan tuijottaminen on se, millaista elämänasennetta radio edustaa. Rock ’n’ roll ja pop puhuttelevat monia, eikä silloin iällä ole väliä. Näin radion kohderyhmää kuvailee ohjelmavastaava Juha Kakkuri, jolla on perspektiiviä kaupalliseen radioon Helsingissä. Kakkuri eli 1980-luvun Radio Ykkösen DJ Junior jos kuka tietää, mikä formaatti Helsingistä on puuttunut.

Juha Kakkuri Radio Golden Classicsin studiossa

Juha Kakkuri huolehtii Radio Golden Classicsin soittolistasta ja lähetysten kuulumisesta Helsingin seudulla (Kuva: Tero Toivonen).

Oldies-musiikki sävytettynä kruisailuun sopivalla otteella löytää kuuntelijansa parikymppisestä ikäihmiseen. Artistisuuruudet kuten Buddy Holly, Elvis ja The Beatles takaavat, että kuuntelija saa radiosta juuri sitä, mitä etsii. Hurriganes lisää kirjoa kohti 1970-lukua, mutta se on tarkkaan harkittua. Rönsyilyä liian tuoreeseen musiikkiin ei kanavalla harrasteta.

Juha Kakkurin työpiste eli Radio Golden Classicsin studio on lasiseinän takana kahvilassa. Flipperisalin ja pysyvän amerikkalaisten ja myös eurooppalaisten autojen näyttelyn lisäksi tiloissa toimii vintagekauppa, ja onpa paikassa mahdollisuus järjestää myös pienimuotoisia konsertteja. Esiintymislavalla patsastelee itse Elvis-hahmo. Radion päätekijä ei ole suinkaan ainoa radiotaustainen yrittäjä Länsisataman makasiinimiljöössä. Kahvilan ja baarin omistaja Jari Öystilä oli perustamassa Helsinkiin Radio NRJ:tä ja Radio Alexia.

– Ennen kuin oli radio, oli jo kahvila, jonka sisustus mukailee 1950- ja 60-lukujen kuosia. Oli ilmiselvää, että radio tulee noudattelemaan tämän paikan ilmettä, Kakkuri taustoittaa toukokuun alussa aloittaneen radioaseman syntyhistoriaa.

Radio Golden Classics toimii tilapäisillä luvilla. Se jatkaa talvisin samalla taajuudella kuuluvan Kiekkoradion latuja. Kesä on otollista aikaa radionkuuntelulle ja Kakkuri kertookin kanavapalautteen olleen myönteistä.

– Mitään kuuntelijatutkimuksia emme ole tehneet, mutta kyllä tätä huomaa kuunneltava esimerkiksi uimastadionille. Erotumme muista kanavista.

Musiikkilista tarjoilee pääkaupunkiseudun kuuntelijoille satoja vanhanajan rock- ja pop-klassikoita. Ainakaan toistaiseksi radio ei lähetä internetissä, mutta suunnitelmia kanavan jatkamiseksi on olemassa. Tämän kesän aikana kartoitetaan, jatkuuko radio vielä elokuun jälkeenkin. Ainakin tämä mahdollisuus on olemassa.

– Kyllähän tämä voisi olla hyvä formaatti myös muissa kaupungeissa, vaikkapa Turussa ja Vaasassa tai muualla rannikkoseudulla, Kakkuri mainitsee.

Erilaisuus on elinehto

Jätkäsaaren hälyssä kulkijoita kävelee Golden Classics -baarin editse kohti kaupunkia tai Tallinnan-terminaalin suuntaan. Biljardia pelaavat nuoret miehet ja kahvilassa lapsineen viihtymä keski-ikäinen mies ovat löytäneet paikalle Jätkäsaaren suuren uudisrakennuskaaoksen keskelle. Baarissa ja radiossa on yhteisiä piirteitä – erikoistumalla ne saavuttavat asiakkaita. Radiolle se on jopa ehdoton elinehto, sillä Helsingissä asemia on paljon.

– Pieniä paikallisilla luvilla toimivia radioita on jonkin verran, mutta vanhanajan paikallisradiokulttuuria ei tänä päivänä enää täällä oikein ole, Kakkuri kuvailee.

Radioasemat, niin paikalliset kuin valtakunnallisetkin, kuulostavat nopeasti kuunneltuna keskenään miltei identtisiltä. Syykin on Kakkurin mukaan selvä. Lähes kaikki kaupalliset radiot tavoittelevat kohderyhmää 25-44-vuotiaat. Tämän ryhmän ulkopuolelle harva asema tähtää.

Golden Classics Jätkäsaaressa

Tämä hahmo toivottaa asiakkaat tervetulleiksi Golden Classicsin baariin ja autonäyttelyyn (Kuva: Tero Toivonen).

Paikallisradion perustaminen Helsinkiin olisi haastavaa. Jo pelkästään kuuntelijatutkimukset kääntävät kilpailun isojen radioiden eduksi. Esimerkin Kakkuri kaivaa päiväkirjapohjaisesta KRT-kuuntelijatutkimuksesta. Monet kuuntelevat mökeillään valtakunnallisia asemia, koska Helsingin paikallisradiot eivät mökkipaikkakunnalla useinkaan kuulu. Rasti menee paikallisradion sijaan valtakunnallisen kanavan sarakkeeseen. Toisaalta taas Helsinkiin muualta Suomesta tuleva, mutta helsinkiläistä paikallisradiota kuunteleva merkitsee kuuntelunsa kohtaan ”muut”, koska muualta tulleen tutkimuspäiväkirjasta puuttuvat pääkaupunkiseudun paikallisasemat.

Lisäksi isoilla valtakunnallisilla radioilla on Kakkurin mielestä paremmat mahdollisuudet panostaa omiin paikallisiin radioihin kuin pelkästään paikallisesti toimivalla radioasemalla.

– Järkevästi tehtynä paikallisradio kyllä toimii, sillä mainostajia on pelkästään pääkaupunkiseudulla pilvin pimein, Kakkuri täsmentää.

Pärjäävä paikallisradio täydentää tarjontaa

Suurinta osaa Suomen kaupallisista radioista johdetaan Helsingistä. Suurimpia radioita ovat MTV Median Radio Nova, Nelonen Median neljä valtakunnallista ja yksi paikallinen radio, SBS Discoveryn kanavat The Voice ja Radio City sekä Lauttasaaressa majailevat Radio NRJ ja Radio Nostalgia.

Puhtaasti paikallisia radioita Helsingissä ovat Helsingin Sanomien Radio Helsinki, Pirkanmaalta alun alkaen sykkivä SUN Helsinki ja epäkaupallinen Lähiradio. Radio Deillä on paikallistakin ohjelmaa ja Radio Sputnikin juttuaiheet liikkuvat pitkälti pääkaupunkiseudun tapahtumissa. Taajuuksilla on lisäksi muutama tilapäisluvilla toimiva pikkuradio, kuten Spin FM.

Juha Kakkurin mielestä pitäisi tehdä selkeämpi jako valtakunnallisten ja paikallisten radioiden välille.

– Nykyään paikallisradiot joutuvat kilpailemaan esimerkiksi sisällöissä valtakunnallisten kanssa. Pitäisi miettiä, miten paikallisradiot voisivat täydentää valtakunnallista radiotarjontaa. Toisaalta paikallisradioiden toimintaedellytyksiä pitäisi vahvistaa.

Radion tulevaisuus ei huoleta usean eri radiokanavan uudistamisprojekteissa mukana ollutta Kakkuria. Hänen näkemyksensä on, että nuorten mediankäyttötottumukset on huomioitava entistä paremmin. Nuoret osaavat hyödyntää uusia mediavälineitä ja sosiaalista mediaa, joten tulevaisuuden radion tulee pysytellä kehityksessä mukana.

Mutta onko formaattiradio sittenkään täysin pomminvarma menestysresepti radioalan kiristyvässä kilpailussa?

– Isojen yleisohjelmaradioiden ohella pitää olla tarjontaa täydentäviä formaattiradioita, mutta niillä pitää olla kuuntelijapotentiaalia ja riittävästi mainostajia. Formaattiradiot toisivat monipuolisemman radiokentän, Kakkuri vakuuttaa. Kaupallinen kannattavuus ratkaisee.

Radio Golden Classicsin suosittu oldies-kimara soi ainakin elokuun loppuun saakka. Jos toiminta jatkuu, voidaan asemasta nauttia pidempäänkin.

Juha Kakkuri ja jukeboksi.

Juha Kakkuri luottaa paikallisradion voimaan, jos radiota tehdään tarkkaan harkiten (Kuva: Tero Toivonen).Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Radio Golden Classics erottuu massasta”

  1. Soile Siikavirta avatar
    Soile Siikavirta

    Yes, tälle on kysyntää:-)

  2. Hande Tarvainen avatar
    Hande Tarvainen

    Loistava juttu, että nyt Stadissa kuulee hyvää vanhaa rockia. Sellaista musaa, jonka kanssa itse kasvoin 50-60- luvuilla. Olen aina inhonnut iskelmää, humppaa ja tangoa, eikä Suomi-Pop innosta myöskään. Amerikassa aina kuuntelin (asuin monia vuosia 70-80- luvuilla) ns. Oldies Rock Stationeja, joista tulvi juuri sitä musaa mitä haluan kuunnella. Mysökin tyyliin kuuluu, ettei juonnnot ole liian pitkiä, vaan lyhyitä ja ytimekkäitä kommentteja, joilla oikeasti halutaan sanoa jotain. Hyvät tsoukit kelpaa tietysti myös. Löysi asemanne tänään sattumalta. Saitte minusta sekä kuuntelijan, että aseman puolestapuhujan.