Pienet radiot haluavat uutta tai pysyvyyttä

kirjoittanut

kategoriassa

Isojen radioiden varjossa monet pienemmät radioyhtiöt jättivät lausunnon liikenne- ja viestintäministeriöön määräaikaan mennessä. Asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutoksesta kirvoitti jotkut radioiden edustajat myös arvioimaan toimialan nykytilaa. Kiivain vääntö paikallisradiotaajuuksista tullaan käymään ylikuumassa Savossa, Vaasassa ja Pirkanmaalla. Paikallisten asemien ohella pari tuttua pikkuradiota kauhoo kohti suurimpia kaupunkeja.

Vuodesta 2009 toimineen Spin FM:n tavoite on selkeä. Tekninen pikkuteholupa halutaan vaihtaa vuoden 2019 loppuun voimassa olevaan lupaan ja samalla laajentaa reviiriä Helsingin ja Tampereen ulkopuolelle. Ainakin Turku, Jyväskylä ja Oulu kiinnostavat. Spin FM ilmaisee lausunnossaan tavoittelevansa nuorisomediabrändinsä vahvistamista. Asema sanoo olevansa Suomen ainoa kaksikielinen kaupallinen nuortenradio (suomi ja englanti), jolla on yhteistyötä myös tv-puolella. Asema sanoo tavoittavansa runsaasti maahanmuuttajanuoria, joista kaikki eivät edes osaa suomea.

Myös oululainen Sea FM Radio haluaa vihdoinkin päästä isompien joukkoon. Radio lähettää nykyisin taajuudella 88,8 MHz pääasiassa 50 watin teholla. Elokuussa asema laajentaa tilapäisluvalla Helsinkiin. Tarkoitus olisi saada vakituinen taajuus myös Turkuun tai Turun lähelle Kaarinaan. Sea FM:n taustayhtiön Nordic Palvelu Oy:n omistajat ovat radioalan ammattilaisia. Kansainvälisen kokemuksen ohella lausunnon jättäneet oululaiset vetoavat siihen, että lähes kaikki muut Suomen radiot ovat Helsingistä johdettuja.

Savon kuuma radiosavotta

Kuumaksi radioalueeksi muotoutuvat Etelä- ja Pohjois-Savo saavat uusia radioita isona annoksena, mikäli kaikki halukkaat saavat alueelle luvan. Jos nyt lausunnolla olleita taajuuksia myönnetä isoille toimijoille, niin pienemmistä ainakin Iisalmen Radio Sandels jättänee lupahakemuksen. Kuopiossa isännän ottein lähettävä Iskelmä Oikea Asema kaipaa rinnalleen toisella formaatilla toimivaa sisarkanavaa. Sellaista on rakentamassa Kevyt Kanava Oy, joka pyytää ministeriön lupaa siirtää joitakin Oikean Aseman taajuuksia Mikkelin taajuuskokonaisuuteen. Näin ollen Kevyt Kanava voisi kuulua molempien Savo-maakuntien alueella.

Etelä-Savossa radiotaajuuksia hallitsee Järvi-Savon Viestintä Oy, jonka Iskelmä-kanavalla on kaksi erillistä taajuusnippua. Uudet taajuudet Juvalla ja Savonlinnassa haluttaisiin siirtää Pieksämäen nippuun ja Pieksämäen taajuus Savonlinnan ja Mikkelin taajuuden seuraksi Mikkelin toimilupaan. Mikkeliin on luvan saanut myös Harjun perheyhtiö Kevyt Kanava. Lisäksi kaupungissa toimii porilaisten omistama Radio Mikkeli.

Pieksämäen seudun taajuutta 90,4 MHz hamuaa taannoin Vantaalta lähettänyt radioyrittäjä Erkki Tidenberg. Hänet muistetaan erityisesti vaaliradioprojekteistaan (Korpi FM).

Vaasaan uusi radio?

Eteläpohjalaisilla on halukkuutta voimistaa Iskelmä Pohjanmaan ja City Pohjanmaan signaalia myös Pohjanmaan ruotsinkielisillä alueilla ja Keski-Pohjanmaalla. Kiinnostusta Kevyt Kanava Oy:llä on nykyiseen Järviradion tekniseen taajuuteen, jossa alajärveläiset ovat lähettäneet 50 watilla parisen vuotta. Samaa taajuutta 103,0 MHz kiikaroi uusi hakija, vaasalainen Unidream Viihde. Yhtiö sanoo ministeriölle osoittamassaan lausunnossa harkitsevansa toimiluvan hakemista nuorten aikuisten lifestyle-radiokanavalle.

Kevyt Kanavan kanssa samaan perheeseen kuuluva Etelä-Pohjanmaan Viestintä Oy yrittää sen sijaan saada ääntään kuulumaan yhä laajemmin suurissa kaupungeissa. IskelmäTV Harju & Pöntinen tarvitsisi radiotaajuudet Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun, selviää liikenne- ja viestintäministeriön nettisivuilta.

Kaikkia radioita eivät uudet taajuudet kiinnosta. Esimerkiksi Radio Vaasa huomauttaa lausunnossaan, että kesken nykyistä toimilupakautta (luvat voimassa vuoteen 2019) Vaasan seudulle ei ole suotavaa myöntää uusia lupia tai toimilupa-alueiden laajennuksia. Toisaalta samasta aiheesta lausunnossaan mainitsee myös Kevyt Kanava. Sen mukaan joillakin alueilla, kuten Savossa, liika tarjonta näivettää paikallisia radioita.

Pirkanmaalle vaikka keskiaalloilla

Tamperelaista Radio Gramoxia pyörittävä Komsitek Ky väläyttää jopa keskiaaltotaajuuden 963 kHz käyttöönottoa. Nykyisin Porin AM-aseman ollessa hiljaa taajuutta voitaisiin käyttää kaupalliseen radiotoimintaan. Komsitekin pääpaino on kuitenkin ulalla, jossa yhtiö kaipailee toimilupaa Gramoxille ja nykyisille Järviradio Pirkanmaan taajuuksille. Samoja taajuuksia havittelevat suoraan Järviradio ja niillä nykyisin lähettävä Oy Ocab Ab.

Pirkanmaalla jo toimiva Kustannusliike Aluelehdet Oy (Iskelmä Sastamala) on jälleen kiinnostunut paikallisradioiden perustamisesta Poriin ja Kankaanpäähän. Poriin ei ole taajuutta tällä lausuntokierroksella tarjolla, mutta Aluelehdet kuitenkin mainitsee kaupungin uuden radion toimipaikaksi. Toinen olisi Kankaanpää, jossa yhtiöllä on jo paikallinen Iskelmä Kankaanpää.

Satakunnan puolelta Pirkanmaalle kuuluisi jatkossa Radio Pori, jos se saisi lisätaajuuden Kankaanpäähän. Radio Porin taustayhtiö Mediatakojat Oy ilmaisee kiinnostuksensa myös uuden radion perustamiselle Jyväskylään. Yhtiöllä on kaksi kanavaa Porissa ja yksi Mikkelissä. Porilaisten syksyn uutuus on puolestaan Kuopiossa aloittava paikallisradio.

Pentti Teräväisen Discopress Oy haluaa kiinnittää ministeriön huomion tilapäisen radiotoiminnan jatkumiseen. Teräväinen kommentoi jo hyvissä ajoin kesäkuussa ministeriöön jättämässään lausunnossa, että Discopressin luotsaamalla Radio Musalla voisi olla jatkossakin lyhytaikaisia kaupallisia radiolupia.

Rovaniemen markkinoilta Oulun Rotuaarille

Iskelmä Rovaniemen eli aiemman Rovaniemi Radion taustayhtiö Äiti-Radio Oy ilmaisee halunsa uuden radion perustamiselle Rovaniemen taajuudelle 90,5 MHz. Samaa taajuutta haluaisi hyödyntää SBS Finland, jolla on Radio City Oulussa ja suurimmassa osassa Pohjois-Pohjanmaata.

Kainuulainen Radio Kajaus kuuluu jo Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Nyt yhtiötä kiinnostavat Oulun seudun mainosmarkkinat. Iisalmesta yhtiö voisi ottaa jommankumman vapaana olevista taajuuksista.

Virasto lyö jarrua pohjaan

Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntokokoelman painavimmat sanat on varmasti lausunut taajuuksien teknisistä asioista päättävä Viestintävirasto. Se ei näe ongelmia Kevyt Kanavan taajuusmuutoksilla tai Iskelmä Mikkelin halulle vaihtaa taajuusnippuja. Virasto kantaa sen sijaan huolta nykyisten radioiden kuuluvuudesta. Suomessa on viraston jättämän lausunnon mukaan naapurimaihim verrattuna runsas radiotaajuusvalikoima. Lähetysverkot ovat Suomessa lisäksi kattavia. Taajuusteknisesti Viestintäviraston tavoitteena onkin, ettei uusien taajuuksien lisääminen toimilupakokonaisuuksiin merkittävästi vaikuttaisi nykyisten radioverkkojen peittoalueeseen. Häiriötaso ei saa kasvaa tai taajuuksien etäkuuntelumahdollisuudet pienentyä, virastosta todetaan.

Viestintäviraston taajuushallinnon päällikön Suvi Juurakon allekirjoittamassa lausunnossa mainitaan lisäksi, että tämä laajennuskierros tässä laajuudessa on viimeinen lajissaan. Tulevina vuosina uusia taajuuksia voidaan liittää taajuuskokonaisuuksiin paikallisten tarpeiden mukaisesti.

Valmisteilla oleva taajuuksien käyttösuunnitelman muutos saattaa selkeyttää tilannetta Suomen radiokartalla. Tilapäisten lupien ketjuttaminen saattaa vähentyä merkittävästi, jos näillä luvilla lähettäneet asemat saisivat vihdoinkin pitkäaikaisen ohjelmistoluvan.