Radiotaajuuksilla jälleen runsaasti kysyntää

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoLiikenne- ja viestintäministeriö on vastaanottanut runsaasti lausuntoja radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutoksesta. Ministeriö pyysi radioita kommentoimaan suunnitelmaa ottaa käyttöön uusia taajuuksia, joista osa jätettäneen kokonaan uusien toimiluparadioiden hyödynnettäviksi. Määräaika lausuntojen jättämiselle oli viime perjantai. Ministeriön internetissä julkaisemien lausuntojen perusteella käynnissä on kiivas kilvoittelu vapaina olevista taajuuksista.

Uusia taajuuksia on tällä lausuntokierroksella lähes 50. Suurimmista radioyhtiöistä Radio Novan taustayhtiö Oy Suomen Uutisradio Ab havittelee seitsemää taajuutta täysin uudelle, nykyistä radiotarjontaa täydentävälle kanavalle. Uutta haluaisi rakentaa myös Discoveryn omistukseen taannoin siirtynyt SBS Finland, joka on kiinnostunut avaamaan osavaltakunnallisen radioaseman sellaisella sisällöllä, jota muut kaupalliset yhtiöt eivät Suomessa tarjoa. SBS:ää kiinnostaa niin ikään Radio Cityn vakinaistaminen Kaakkois-Suomessa. Myös muita paikkakuntia mainitaan ministeriölle jätetyssä lausunnossa, vaikka niille ei ole merkitty edes haettavia taajuuksia.

NRJ Finlandin paineet laajentaa Radio Nostalgiaa nousevat yhtiön lausunnossa esille. Nostalgialle kelpaisi reilut puolenkymmentä taajuutta pääasiassa Etelä-Suomesta ja Rovaniemeltä. Sanoma-konserniin kuuluvat yhtiöt Sanoma Entertainment Finland Oy ja Metroradio Finland Oy kaipaavat kuuluvuusalueen kasvattamista Radio Rockille, Radio Aallolle ja Groove FM:lle. Radio Rockilta puuttuu kuuluvuutta Lappeenrannassa, Aallolla Keski-Suomessa, Satakunnassa, Pohjois-Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla sekä Groovella Kymenlaaksossa, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Rovaniemellä ja Hyvinkäällä.

Radio Dein erityinen kiinnostus suuntautuu Pyhävuoren taajuuteen sekä Kokkolaan, Vaasaan ja Hyvinkään seutuun, jossa radiolla on lausunnon mukaan kuuluvuuspuutteita. Myös paikallisten seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö puoltaa Dein taustayhtiön Kristillinen Media Oy:n mukaan uusien taajuuksien tarpeellisuutta.

Järviradion tavoitteena on vakiinnuttaa teknisillä luvilla lähettävät taajuudet aseman toimilupaan. Jos näin tapahtuisi, olisi asema vakiinnuttanut paikkansa muun muassa Helsingissä, Turussa, Kurikassa ja Vaasassa. Näiden kaupunkien lisäksi nykyisen Järviradio Pirkanmaan taajuudet tulisivat suoraan Järviradion hallintaan.

Lausuntopyyntöjä jättivät myös monet pienet radiot ja yksityishenkilöt, joilla on parhaillaan tai on ollut yksittäisiä tilapäisradioita. Tilapäisiä radioita pyörittävistä tahoista Helsingin seurakuntayhtymä (mm. Jouluradio), Jehovan todistajat ja Metropolia Ammattikorkeakoulu tulivat kuulluiksi ministeriön lausuntokierroksella. Ne haluavat lähinnä varmistaa, että tilapäiselle radiotoiminnalle jää vapaita taajuuksia. Metropoliaa kiinnostaa lisäksi opetus- ja yhteisöradioluvan saaminen pääkaupunkiseudulle.

Radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutosasetus pyritään hyväksymään mahdollisimman pian. Ne taajuudet, joita ei liitetä suoraan nykyisiin toimiluvanvaraisiin taajuuskokonaisuuksiin, tullevat julkiseen hakuun loppukesän tai alkusyksyn aikana.

Mediamonitori – LVM