Radio ei lähde Raumalta

kirjoittanut

kategoriassa

Ramona vanha -logoPaikallisradio jos mikä oli 1980-luvun viestintäilmiö Suomessa. Kaupallisten radioiden suuri juhlavuosi lähestyy, sillä vuonna 2015 toimiala täyttää 30 vuotta. Tänä vuonna (2013) tulee kuluneeksi saman verran Suomen Paikallisradioliiton perustamisesta. Tositoimiin radiot pääsivät parin vuoden valmistelujen jälkeen vuonna 1985. Monella radiolla on syytä juhlia tänä vuonna vähän pienempiä vuosilukuja. Yksi tällainen asema on Radio Ramona, jonka lähetysten alkamisesta tulee sunnuntaina 3.3.2013 kuluneeksi 25 vuotta.

Suuri h-hetki oli torstaina maaliskuun kolmantena päivänä 1988 kello 9.33. Aloitusaika oli valittu taajuuden 93,3 MHz mukaan. Rauma oli viimein saanut oman radion. Enää ei tarvinnut kuunnella pelkästään Porin paikallisradiota. Yleisradion alueellinen Satakunnan Radio oli vasta siirtymässä omalle taajuudelle. Paikallinen viestintä vahvistui. Ramonan omistaja sanomalehti Länsi-Suomi oli laajentanut radiobisnekseen.

Tuossa on pähkinänkuoressa raumalaisradion alkuhetkien perustiedot. 1980-luvun loppu oli kaupallisen radion kasvun aikaa. Ramona oli yksi niistä asemista, joka sai toimiluvan kesällä 1987. Periaatteessa lähetystoiminta olisi pitänyt aloittaa jo saman vuoden aikana, mutta nykyisen Viestintäviraston edeltäjän Posti- ja lennätinlaitoksen, sittemmin Telehallintokeskuksen taajuuskoordinointi myöhästyi. Ramona ja toinen Lounais-Suomen uusi paikallisradio, Meriradio, aloittivat siis vasta maaliskuussa.

***

Jos Radio Ramonaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, sana voisi olla jääkiekko. Ajatus siitä, että Rauman Lukon liigapelejä ei selostettaisi raumalaisessa radiossa, on nykyään vieras. Heti alusta alkaen Ramonan selostaja, tuolloin Pekka Wallenius, seurasi joukkueen matkassa kaikkiin Lukon vieraspeleihin. Ja totta kai Äijänsuon kotipelitkin selostettiin. Heti kättelyssä Rauman seudun radionkuuntelijat saivat todistaa häikäisevää taistelua Suomen mestaruudesta. Ramonan alkutaival oli räväkkä. Ehkäpä Ramonan ja Lukon liitto sai tuona hopeamitaleihin päättyneenä keväänä sysäyksen, josta ei haluttu luopua.

Ramonasta tulee mieleen toki myös Rauman seudulla puhuttava murre. Varsinaista murreradiota ei Ramonasta kehkeytynyt, mutta Hannu Heinon ja kumppanien murrejuttuja taajuudella kuultiin, ja kuullaan edelleen. Merikaupunki Rauman uutiset olivat myös heti alusta alkaen vahvasti mukana paikallisradion ohjelmistossa.Tuohon aikaan ei vielä juurikaan puhuttu monimediasta, jossa eri mediajakelukanavat lyövät hynttyyt yhteen. Radio ja sanomalehti olivat erikseen.

***

Jostain syystä poliittinen tahto radioiden lähetystehojen korottamiseksi inhimillisiin lukemiin eli nykyisiin kilowattitehoihin ei ollut 1980- ja 90-luvulla riittävää. Ramona, kuten monet muutkin aikalaisensa, joutui kituuttamaan mitättömällä sadan watin teholla aina 2000-luvun alkuun saakka. Lisälähetin Rauman ulkopuolella ei tuonut juuri parannusta kuuluvuuteen, mutta sinnikkyys ja kilpailun puute lienevät vahvimpia vaikuttimia Ramonan säilymiselle. Onhan suorastaan erikoista, että noin 50 000 asukkaan talousalueella toimii oma paikallisradio vielä 25 vuoden jälkeen.

Nykyään Ramonan lähettää 1 kW:n teholla ja kuuluu jopa Porissa. Kuuntelijamäärä Rauman isovelikaupungissa ei liene kovin suuri, mutta ainakin entiseen pikkutehoon verrattuna Ramona kuuluu kahdessa satakuntalaisessa kaupungissa. Eikä tietenkään pidä unohtaa, että signaali kantaa myös naapurimaakuntaan Varsinais-Suomeen. Erityisesti Länsi-Suomi -lehden levikkialueesta Laitila on vahvaa Ramonan reviiriä.

***

Ramonan selviytymistarinan yksi osatekijä on ollut aseman halu tehdä yhteistyötä suurempien kokonaisuuksien kanssa. Radio Ramonan villit paikallisradiovuodet kääntyivät pikkuhiljaa yhteistyöksi SBS:n pop- ja rock-asemien kanssa. Välillä 2000-luvun alkupuolella Ramona jopa lähetti liki pelkästään yhtä ja samaa lähetystä SBS:n kaupunkiradioiden kanssa. Uutiset ja mainokset sekä erityiset paikallisohjelmat tehtiin kuitenkin Raumalla. Myöskään omistus ei vaihtunut. Raumalainen radio oli koko tuonkin ajan paikallisissa käsissä.

Kova rock vaihtui viime vuoden puolella kevyempään rockiin ja pop-biiseihin. Ramona alkoi jälleen kuulostaa paikallisradiolta, vaikka SBS-yhteistyötä jatkettiinkin.

***

Sopeutuminen mediamaailman vallitseviin trendeihin on pomminvarmasti ollut tae paikallisradiotoiminnan jatkumiselle Raumalla. Yhteistyötä tehdään samaan konserniin, Marva Groupiin eli entiseen Länsi-Suomi Yhtymään kuuluvien medioiden kanssa. Kaupunkilehti Uusi Rauma ja sanomalehti Länsi-Suomi toimivat radion kanssa samoissa tiloissa. Keskustaelämä on muuttunut radiotoimituksessa esikaupunkielämäksi, jos sellaista termiä voidaan Rauman pikkukaupungissa edes käyttää.

25 vuotta on kunnioitettava ikä tiedotusvälineelle, jonka kuolemaa moni on povannut vuosikymmenien saatossa. Paikallisradio elää edelleen ja Raumalla se tunnetaan katukuvassa, vaikka kilpailutilanne on kaupungissa ja sen liepeillä muuttunut merkittävästi. Paikallisradiosta on siirrytty paikalliseen formaattiradioon. Ilmeisesti se puree kuuntelijoihin, sillä Ramona on ja porskuttaa.

 

Ääninäyte Radio Ramonan lähetyksestä vuonna 1990

Ääninäyte Radio Ramonan jääkiekkoselostuksesta vuonna 2011

Muualla netissä:

Kaupunkilehti Uuden Rauman juttu Radio Ramonan historiasta