Radioille jälleen uusia taajuuksia

kirjoittanut

kategoriassa

Liikenne- ja viestintäministeriö -logoLiikenne- ja viestintäministeriö on lisännyt taajuuskäyttösuunnitelmaan uusia taajuuksia. Asetus taajuuksien käytöstä on päivitetty siten, että osavaltakunnallisten, alueellisten ja paikallisten asemien tarpeet kuuluvuusalueen laajentamisesta on huomioitu. Ministeriö pyysi lokakuussa radiotoimijoilta lausuntoja niiden halusta saada lisää taajuuksia. Uudessa taajuuksien käyttösuunnitelmassa uusia taajuuksia on kaikkiaan 28. Neljä taajuutta siirretään Yleisradion käyttöön ja kaksi tilapäisille radioille.

 

Pari kertaa vuodessa yhdessä Viestintäviraston kanssa tehtävä taajuuskäyttöasetuksen päivittäminen mahdollistaa taajuuskokonaisuuksien tasapainoisen kehittämisen ja radiokentän monipuolisuuden säilyttämisen, ministeriön nettisivuilla kerrotaan.

Seuraavan, ensi keväänä tehtävän päivityksen aikana viranomaiset tulevat arvioimaan tilapäiseen käyttöön tarkoitettujen taajuuksien määrää. Sähköisen median viestintäpoliittisessa ohjelmassa linjauksena on se, että tilapäiskäyttöön tarkoitetuilla taajuuksilla ei enää tulevaisuudessa saisi harjoittaa kaupallista toimintaa.

Eri taajuusnippuihin tehtyjen lisäysten lisäksi Suomeen syntyy uusia taajuuskokonaisuuksia. Porin ja Tampereen seudun kokonaisuudessa ovat Tampereen, Porin, Parkanon, Ikaalisten ja Kankaanpään taajuudet. Niistä joillakin lähetetään jo nykyisin tilapäisillä luvilla. Kuopion seudulla Kuopion, Nilsiän ja Varkauden taajuudet on niputettu uudeksi kokonaisuudeksi. Samalla Radio NRJ:n sesonkiaikaan Nilsiällä käyttämä tilapäinen radiotaajuus siirretään pysyväksi NRJ:n verkkoon. Myös Kittilän taajuus siirtyy NRJ:lle.

Radio Novalle uusi asetus tuo voimakkaamman kuuluvuuden Joensuun, Jokioisten, Padasjoen ja Kokkolan seuduilla. The Voicen nippuun tulevat Uudenkaupungin uusi taajuus 105,7 MHz ja Kuusamon taajuus 107,1 MHz.  Radio Rockin uusia alueita ovat Lohja, Loimaa ja Orivesi ja Radio Aallon Rovaniemi. NRJ:n omistamalle Radio Nostalgialle napsahtaa lisäkuuluvuutta Janakkalasta, Lahdesta, Karjalohjalta, Porista ja Lappeenrannasta.

Radio Kajauksen Lapin-valloitus saa jatkoa, sillä asemalle annetaan oikeus käyttää taajuutta 99,5 MHz Rovaniemellä. Iskelmä Rexille tulee uusi taajuus (92,0 MHz) Lieksaan. Iskelmä Mikkelin taajuuskokonaisuuteen liitetään uudet taajuudet Kerimäeltä ja Juvalta. Radio City Jyväskylä alkaa kuulua Pihtiputaalla taajuudella 101,3 MHz.

Lappeenrannassa ja Parkanossa taajuuksia siirretään tilapäiseen käyttöön. Yleisradiolle esitetään uusi taajuuksia Loimaalle (102,6 MHz), Hämeenlinnaan (98,2 MHz) ja Raaheen (106,5 MHz).

Mediamonitori – LVM