Ahvenanmaan radiotoiminta puolen vuosisadan ikään

kirjoittanut

kategoriassa

Ålands Radio -logoYleisradiotoiminnan käynnistymisestä Ahvenanmaalla tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta. Yleisradion alueradio Radio Åland aloitti lähetykset 9.6.1962. Nykyinen maakuntahallituksen omistama Ålands Radio & TV Ab otti vetovastuun lähetystoiminnasta 1.5.1996. Ålands Radion toiminta rahoitetaan tv-maksuvaroin. TV-maksu on 220 euroa vuodessa.  Lähetyksiä maakunnan julkisenpalvelun radiokanava lähettää päivittäin. Yhtiö vastaa tv-lähetyksistä Ålandskanalenin kautta.

Ålands Radio lähettää taajuudella 91,3 MHz Sundissa sijaitsevan radioaseman kautta. 1960- ja 70-luvuilla lähetyksiä oli myös keskiaalloilla taajuudella 602 kHz.

Ahvenanmaan maakunnan omistaman radioyhtiön lisäksi saarilla toimii neljä kaupallista radiota. Steel FM ja Soft FM lähettävät Maarianhaminasta. Mix Megapolin lähetin on Jomalassa ja aseman ohjelmat tulevat pääasiassa Ruotsista. Toinen Jomalasta lähettävä radio on Radio Harmonica.

Ahvenanmaan radiotarjontaa täydentävät kolme Yleisradion ja neljä Ruotsin radion kanavaa. TV-toimintaa harjoittaa Ålands Radion lisäksi sanomalehti Nya Ålandin omistama Åland24. Lisäksi Ylen ja Ruotsin television lähetyksiä välitetään Sundin maston kautta.

Ahvenanmaa juhlistaa tänään itsehallinnon 90-vuotista taivalta. Kansainliitto takasi Ahvenanmaalle itsehallinnon vuonna 1921. Ahvenanmaan maakuntapäivien ensimmäinen istunto pidettiin 9.6.1922.

Mediamonitori