Radio Kajaus pysyy Pyhätunturilla

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Kajaus -logoLiikenne- ja viestintäministeriön maaliskuussa hyväksymä uusi asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta varmistaa Kainuussa ja Koillismaalla lähettävän Radio Kajauksen laajenemisen Pyhätunturin ympäristöön. Kajaus on toiminut Pyhätunturilta taajuudella 104,7 MHz useiden kolmen kuukauden tilapäislupien avulla. 19. huhtikuuta alkaen taajuudeksi vakiintuu 101,6 MHz, joka on tuoreessa taajuuskäyttösuunnitelmassa liitetty Radio Kajauksen taajuuskokonaisuuteen. Samana päivänä Kajauksen tilapäinen ohjelmistolupa päättyy alueella.

Radio Kajaus ilmaisi aiemmin tänä vuonna kiinnostuksensa vapaaksi jääneen taajuuden saamiseksi. Asema kertoo nettisivuillaan, että Pyhätunturin lähettimen kuuluvuusaluetta ovat Kemijärven kaupunki sekä Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan ja Sodankylän kunnat. Radio Kajauksen toimilupa on voimassa vuoden 2019 loppuun.

Mediamonitori


Kommentit

5 vastausta artikkeliin “Radio Kajaus pysyy Pyhätunturilla”

 1. Mikko Haajamo avatar
  Mikko Haajamo

  😀 Paljonko on tehoa tällä pyhätunturin lähetimellä.1KW?

 2. Jorma Koskela avatar
  Jorma Koskela

  Tuota, miten voidaan sama taajuus ottaa käyttöön lähes vierekkäisillä asemilla? Siis 101,6 Tervolassa 30kW ja Pyhätunturilla 1kW. Kajauksen kuuntelijat tulevat kohtaamaan häiriöitä Pyhän lounaispuolella.

 3. [quote name=”Jorma Koskela”]Tuota, miten voidaan sama taajuus ottaa käyttöön lähes vierekkäisillä asemilla? Siis 101,6 Tervolassa 30kW ja Pyhätunturilla 1kW. Kajauksen kuuntelijat tulevat kohtaamaan häiriöitä Pyhän lounaispuolella.[/quote]

  Tervolasta Pyhätunturille on yli 208 kilometriä ja siinä välissä on Rovaniemi, joten ei todellakaan tule mitään häiriöitä Pyhän lounaispuolella. Tervolassa ja muualla Meri-Lapissa Yle Puhe ja Pyhällä Radio Kajaus kuuluvat siis ilman häiriöitä kuuluvuusalueillaansa.

  Katsoppa vaikka Yle Puheen kuuluvuusalue:

  http://www.digita.fi/files/486/YLE_Puheen_kuuluvuus_030412.pdf

 4. Kemijärvellä kuuluu toisinaan Tervolan asemat todella voimakkaasti. Yleisradion kanavat kuuluvat oikeastaan aina vähintään heikosti, eikä kummoinenkaan radiokeli tarvi olla että häiriötä tulee.

 5. Pahoja häiriöitä oli rovaniemi-kemijärvi välillä. Vielä lähellä kemijärven kaupunkia tuli peili sopivissa kohdissa kajauksen päälle koko lähetyksen peittäen. Samoin Kemijärven keskustasta n. 20km etelään kohti ranuaa alkoi tervola pieksemään kunnolla. Onneksi taajuus vaihtuu 103,5ksi.