Uudistunut Puhe piristää radion urheilutarjontaa

kirjoittanut

kategoriassa

YLE Puhe -logoUrheilun ystävien keskuudessa on varmasti otettu ilomielin vastaan tieto YLE Radio Suomen tapahtumalähetysten siirtymisestä vuodenvaihteessa toimintaansa laajentavan YLE Puheen taajuuksille. Puhe tarjoaa urheilulle ilman muuta paremman julkaisualustan kuin koko kansan yleiskanavana tunnettu Suomi. Uudistuksen myötä urheilun asema radiotaajuuksilla paranee merkittävästi, ja tilanne YLE:n osalta lienee jatkossa jopa lähes yhtä hyvä kuin vuosikymmeniä sitten, jolloin legendaarinen Rinnakkaisohjelma oli vielä käytössä.

Radio Suomen taajuuksilla urheilukuluttajat ovat saaneet viime vuosina tottua varsinkin pitempien selostuslähetysten karsimiseen ohjelmistosta (mm. pesäpallon SM-finaalit, jalkapallon MM-kisat jne.) sekä kanavan seuratuimman jatkuvan urheiluohjelman eli Jääkiekkokierroksen keskeyttämiseen aina kello 18.50 Merisään vuoksi. Merisään lähettäminen sinänsä on yleiskanavalla ymmärrettävä ratkaisu, mutta nimen omaan urheilufanien ja Jääkiekkokierroksen himoseuraajien keskuudessa se on herättänyt illasta toiseen närkästystä.

Kyse ei ole siitä, etteivät ”kiekkoniilot” jaksaisi odottaa kierroksen jatkumista viittä minuuttia, vaan perusperiaatteesta. Mitä sinä ajattelisit, jos lempiohjelmasi olisi vaikkapa Radioteatterin kuunnelmasarja ja sen jokainen jakso aina keskeytettäisiin viiden minuutin ajaksi säätiedotuksen vuoksi?

Kiekko nettiin Puhelinlankojen tieltä

Radio Suomi on sinnitellyt pitkään yleiskanavana periaatteella jokaiselle jotakin. Viimeistään tänä syksynä se joutui kuitenkin valintatilanteeseen, kun jääkiekon SM-liigassa alettiin pelata säännöllisemmin myös perjantaikierroksia. Tässä tilanteessa tehtiin ratkaisu, että kiekkokierros ei mene koko kanavan kuunnelluimman ja varsinkin vanhemman väestön suosiman Puhelinlangat laulaa -ohjelman edelle.

Syksyn perjantaikierrokset siirrettiinkin ainoastaan netin kautta kuultavaksi, ja tämä oli myös symbolisesti ratkaiseva merkki siitä, että urheilun tapahtumalähetysten tulevaisuus on muualla, vaikka toki päätös niiden siirrosta oli tehty jo aikaisemmin.

Vastaavaa muutosta kaavailtiin jo takavuosina, jolloin Radio Peilin peittoaluetta oli tarkoitus laajentaa ja siirtää urheilu sinne. Tuolloin muutos jäi kuitenkin juuri samalle ajanjaksolle osuneiden leikkausten (mm. YLE Extra -kanavan lopettamisen) jalkoihin ja siirrettiin tuonnemmaksi.

Venlojen viestin voittaja vuonna 2009

YLE Puheen tapahtumaurheilulähetyksissä tuulettavat ensi vuoden alusta alkaen monen muunkin kuin jääkiekon urheilusankarit. Kuvassa vuoden 2009 suunnistuksen Venlojen viestin voittajat (Kuva: Janne Iltanen).

Uudistuvan YLE Puheen urheiluohjelmistossa tullaan ennakkotietojen mukaan kuulemaan tuttuja jääkiekkokierrosten ja suurten arvokisojen selostuksia, mutta ehkä mielenkiintoisinta on kuulla, miten kanava onnistuu laajentamaan tarjontaa ja mahdollisesti jopa tuomaan kokonaan ”uusia” lajikokonaisuuksia eetteriin. Uutuuksina kanava tulee radioimaan mm. hiihdon maailmancupin kisoja, joilla osaltaan tasoitetaan myös hiihdon MM-kisojen puuttuminen tänä vuonna. Hiihtohan sopiikin sinällään juuri radioon selostettavaksi erittäin hyvin.

Ainakin ajatuksen tasolla voisi olla mielenkiintoista nähdä myös, voisiko tiistai-torstai-perjantai-lauantai -iltaisin kuultavan jääkiekkokierroksen ohella toimia myös esimerkiksi sunnuntain koripallokierros, keskiviikon lentopallokierros tai maanantain salibandykierros. Aivan joka palloilulajiin YLE:nkään ei toki tarvitse lähteä mukaan, mutta nimen omaan edellä mainittujen kolmen lajin osalta voisi hyvinkin olla potentiaalia houkutella uusia kuulijoita ja samalla nostaa lajien profiilia. Puhumattakaan siitä, että kyseisistä lajeista olisi mahdollisuus tehdä hyvinkin viihdyttäviä radioselostuksia.

Kaupallisen radion valttina jääkiekko

Kaupallisella puolella jääkiekon SM-liigan selostukset sinnittelevät edelleen lähes jokaisella liigapaikkakunnalla paikallisradioiden tärkeänä tuotteena huolimatta ottelujen lisääntyneestä televisioinnista. Muiden urheiluselostusten määrä sen sijaan on koko maassa valitettavan vähäinen – ketjuradioiden ohjelmassa on kesäisin jalkapalloselostuksia varsin satunnaisesti ja pesäpallon seurantakin on lähinnä parin yksityisen toimijan varassa.

Jääkiekkoa Helsingissä talvella 2010.

Jääkiekon SM-liiga hallitsee kaupallisten radioiden urheilutarjontaa. Sen sijaan muiden lajien kirjo jää muutaman yksittäisen radion selostusten varaan (Kuva: Tero Toivonen).

Tätä tarjontaa täydentävät rahkeidensa mukaan lyhytaikaiset tapahtumaradiot (toisinaan esimerkiksi SM-rallien tai ravien yhteydessä) sekä oppilaitosten radiot, kuten esimerkiksi Helsingin Evankelisen Opiston Trombit FM.

Tulevaisuus näyttää miten kehitys alalla kulkee: Antaako YLE:n piristysruiske ja selostustapahtumien lisäys potkua ja esimerkkiä myös kaupalliselle puolelle uusista mahdollisuuksista vai onko radioselostusten tulevaisuus sittenkin vain netin puolella?

Kirjoittaja on työskennellyt helsinkiläisen opiskelijaradio Trombit FM:n urheilutuottajana vuodesta 2007


Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Uudistunut Puhe piristää radion urheilutarjontaa”

 1. mattipo avatar

  Vähän, niinkuin BBC:n ”Five Live” – urheilua ja puhetta?

 2. Enää ei puutu kuin kattava formulatarjonta Five Liven tyyliin!

 3. Tero Toivonen avatar
  Tero Toivonen

  YLE Puheeseen siirretyt tapahtumaurheilut ovat herättäneet vankkaa keskustelua ja vastustusta mm. Puheen Facebook-sivulla. On suorastaan hyvä asia, että aiemmin noin 300 000 viikkokuuntelijaa kerännyt kanava on vihdoin löytänyt yleisönsä, joka on vieläpä avannut sanaisen arkkunsa. Monissa keskusteluissa aiemmin on vaadittu Puheen lakkauttamista, mutta nyt äänekäs kommentoijajoukko on sitä mieltä, että YLE Puhe vanhana versiona ilman urheilua ja suoraa ohjelmavirtaa on tarpeellinen.

 4. petri.ronimus avatar
  petri.ronimus

  Yle-Puhe joka oli viimeisiä jotenkin toimitettujen radio-ohjelmien turvasatamia on tapettu/tehty raajarikoksi lisäämällä sinne urheilu-ohjelmia.
  Avasin tänään,kuten tapanani on ollut iltaisin töitä tehdessäni, Yle-Puheen ja suljin radion samantien, kuuluttajan ilmoitettua seuraavan kolmen tunnin ajan tulevasta jääkiekkokatsauksesta.
  En inhoa urheilua, seuraan jalkapalloa, jääkiekkoa ja joskus kamppailurheilua, mutta inhoan sitä, että ennen asiallista puheohjelmaa tarjonnut kanava (ainoa sellainen Suomessa) on jostain käsittämättömästä syystä hylännyt uskollisen kuulijakuntansa. Urheilulähetykset kuuluvat edelleen mielestäni Radio Suomen puolelle. Siirtäkää sitten ne laimeasti perusteena käytetyt viranomaistiedotteet Yle Puheen puolelle. Olli-Pekka Heinosen on turha kuitata useat pettyneet ja vihaiset kommentit vain muutosvastarinnaksi, jos hän näin tekee, niin luulen, että hän ei ole ihan tehtäviensä tasalla. Toivottavasti asiasta vastuulliset tasot ymmärtävät lukea netistä kansalaisten antamaa palautetta ja vetää siitä oikeat johtopäätökset. Yle Puheen vuoksi maksoin mielelläni lupamaksua, koska koin saavani rahoilleni vastinetta. Yllättävästi monet TV-ohjelmista, joita Yle-Puheelta tuli, toimivat hyvin myös kuultuina. ” Kiveen hakatut” oli ja on ainoa poikkeus urheiluohjelmien joukossa, hvyin toimitettu ja kiinnostava. Olga K, en ymmärrä miksi hän on äänessä, ei ole vielä vakuuttanut minua siitä, miksi hänen pitäisi juontaa aamuohjelmaa Puheessa.

 5. Pertti Ahvonen avatar
  Pertti Ahvonen

  :sigh: YLE Puhe radiokanavan uudistus herätti närää laajalti:
  *Pettyneet radionkuuntelijat ovat jo järjestäytymässä kansalaisliikkeeksi.
  –> http://laurilehtimaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/95609-hypp%C3%A4%C3%A4-pois-yleisradio
  *Pettynyt kuuntelija.
  –> http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2012/02/artikkelit/pettynyt-kuuntelija/

 6. Mikko Haajamo avatar
  Mikko Haajamo

  😀 Milleköhän radioasemalla sitten urheilu pitäisi siirtyä.Kun ei Yle Puheelle se kelpaa.