TV-kuva katosi sadoilta Lappeenrannassa

kirjoittanut

kategoriassa

DNA-logoDNA:n uuden tv-lähettimen käynnistäminen Lappeenrannassa on aiheuttanut ongelmia useiden satojen kotitalouksien tv-vastaanotossa. DNA:n uusi, kuutta teräväpiirtokanavaa ja yhtätoista perinteistä kanavaa lähettävä asema aloitti lähetykset maanantaina 19. joulukuuta. Aseman kautta lähetetään VHF-taajuuksilla kanavanippuja A, B ja C. Lappeenrannan keskustassa toimiva lähetin häiritsee UHF-kanavien vastaanottamista lähettimen lähimaastossa.

YLE Etelä-Karjalan mukaan vanhoja tv-antenneja muutetaan Lappeenrannassa DNA:n signaalia vastaanottaviksi. DNA:n liiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Saarentaus kertoo, että mikäli kaikkia antenniongelmia ei saada korjattua Lappeenrannan keskustassa jouluun mennessa, sulkee DNA lähettimensä väliaikaisesti.

DNA:n internetsivuilla kerrotaan, että VHF-lähettimen lähellä sijaitsevissa antennitalouksissa häiriöitä UHF-vastaanotossa voivat aiheuttaa molemmille aaltoalueille tarkoitetut yhdistelmäantennit tai sellaiset antennivahvistimet, joissa UHF- ja VHF-vastaanottoa ei voida  säätää erikseen. Ongelmia voi esiintyä enintään viiden kilometrin säteellä DNA:n lähetysmastosta erityisesti, jos VHF- ja UHF-lähettimet sijaitsevat vastaanottopaikasta katsottuna samassa suunnassa.

Lappeenrannan lisäksi joulukuussa ovat toimintansa aloittaneet Savonlinnan, Haminan, Kajaanin, Hausjärven ja Jokioisten lähettimet. Niiden koekäyttövaiheen aikana ei DNA:n mukaan havaittu ongelmia näkyvyysalueiden UHF-vastaanotossa.

DNA neuvoo kotitalouksia, joissa lähettimen käynnistyksen jälkeen ilmenee tv-kuvassa häiriöitä, ilmoittamaan niistä DNA:n tekniseen asiakaspalveluun.

Viestintävirasto on saanut reilun vuoden aikana ilmoituksia ongelmista tv-signaalissa eri puolilta Suomea. Internetissä vellovan keskustelun perusteella ongelmia on ollut ainakin Lahden tv-aseman alueella. Viestintävirasto on kartoittanut häiriötasoa viimeksi muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla, jossa Ylivieskan DNA-lähetin aloittaa vuodenvaihteen jälkeen.

Faktaa DNA:n lähetyksistä ja niiden aiheuttamista häiriöistä:

  • DNA aloitti tv-lähetykset VHF-taajuuksilla vuoden 2010 lopulla
  • Lähetyksiä edelsi koelähetysjakso, jossa asemia oli muun muassa Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa
  • DNA:lla on lupa lähettää teräväpiirtona ja perinteisinä lähetyksinä VHF-kanavanipuissa A, B ja C
  • Käytössä on ns. DVB-T2 -standardi
  • Lähetysverkko kattaa joulukuussa 2011 noin 70 % Suomen kotitalouksista
  • DNA:n lisäksi teräväpiirtolähetyksiä tarjoaa Anvia, joka toimii UHF-taajuuksilla Digitan lähetysasemien kautta
  • Digita lähettää perinteisiä digilähetyksiä suuritehoisilla UHF-taajuuksilla
  • DNA:n uusien mastojen lähellä on ilmennyt vastaanotto-ongelmia UHF-lähetyksissä
  • Ongelmien syynä ovat usein yhdistelmäantenni (VHF- ja UHF-taajuuksille) tai molemmille taajuusalueille tarkoitettu antennivahvistin, jossa vahvistustasoja ei voida erikseen säätää
  • Vuodenvaihteen jälkeen uusia tv-lähettimiä avataan Ylivieskaan, Seinäjoelle, Vaasaan, Kokkolaan, Karkkilaan, Ruotsinpyhtäälle ja Mikkeliin
  • Radiotaajuuksien käytön valvonnasta ja taajuussuunnittelusta vastaa Viestintävirasto

Mediamonitori – YLE Etelä-Karjala


Aiheesta muualla verkossa: Etelä-Saimaan uutinen


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “TV-kuva katosi sadoilta Lappeenrannassa”

  1. Perinteinen VHF/UHF-yhdistelmäantenni ei voi olla vika. Analogiaikana yleensä suositeltiin sitä kompaktimpana antennina – tietysti vain ydinnäkyvyysalueiden näkökulmasta käsin, kun näkyvyysalueiden reunamilla todellisuudessa oli tarvetta erilisille VHF- ja UHF-antenneille. Turha syyttää yhdistelmäantennia, jos vika on itse lähetystekniikassa

  2. pasi viheraho avatar
    pasi viheraho

    Lähetystekniikassa ei varsinainen vika ole.Ongelma on se että vastaanottimen ns etupää menee tukkoon voimakkaasta singnaalista joka johtuu vastaanottomen puutteellisesta selektiivisyydestä.
    Ongelmasta pääsee eroon hankkimalla yli tai ali päästö suotimen.
    Ongelma ei johdu siis lähettimistä tai dna:sta tai muustakaan.
    Digitaa voidaan kyllä osoittee sormella vierekkäiskanava käytöstä joka myös aiheuttaa ongelmia.
    Miksi digita säätää kanavat vierekkäin ja vieläpä eriantenneista tulevat lähetteet josta on aina jonkinlaisia ongelmia.
    periaatteessa tämäkin on vastaanottomen huonoutta kun ei kykene niitä erottelemaan mutta digita voisi suunnitella kanavapaikkansa paremmin

  3. Tero Toivonen avatar
    Tero Toivonen

    Ei sen enempää Digita kuin DNA:kaan valitse taajuuksia (lähetyskanavia), vaan ne on säätänyt aikanaan telehallintoviranomainen (nyk. Viestintävirasto).