Yhteistyö vahvistaisi paikallisuutta Rovaniemellä

kirjoittanut

kategoriassa

Iskelmä Rovaniemi -logoViestintävirastolta viidelle radioasemalle tullut huomautus toimilupaehtojen rikkomisesta ei yllättänyt Iskelmä Rovaniemen päätoimittajaa Juha-Pekka Koivurantaa. Iskelmä Rovaniemi oli yksi niistä asemista, joita Viestintävirasto seurasi vuotuisessa radioasemien sisältötutkimuksessa viime vuonna. Marraskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan Iskelmä Rovaniemellä on lähes yhtenäinen ohjelmisto muiden seurannassa mukana olleiden Iskelmä-asemien kanssa.

Paikallisradioluvalla toimiva Iskelmä Rovaniemi on pyrkinyt lähettämään omaa itsenäiseksi tunnistettavaa ohjelmaa taajuudella 89,3 MHz, mutta resurssipula on syönyt aseman paikallisohjelmien määrää. Koivurannan mukaan itse tuotettujen ohjelmien määrä on ollut hyvin vaihteleva viime vuosina. Tähän ovat vaikuttaneet pula ohjelmantekijöistä ja toisaalta yhteistyösopimus Iskelmää tuottavan SBS Finlandin kanssa.

Iskelmä Rovaniemeä huomautettiin paitsi ohjelmiston liiallisesta samankaltaisuudesta Iskelmä Tampereen ja Kuopion Iskelmän kanssa, myös mainoskatkojen puutteellisesta erottelusta toimitetussa ohjelmistossa. Koivuranta sysää osavastuun mainostunnusten puuttumisesta SBS-Iskelmän toimitukselle Tampereelle.

– Olisimme huomanneet tämän puutteen, jos olisimme olleet riittävän tarkkoja. Toisaalta tähän olisi voitu vaikuttaa jo Tampereella, josta ohjelma tulee, Koivuranta huomauttaa.

Iskelmä Rovaniemi lähettää omia ohjelmaosuuksia vaihtelevissa määrin. Paikallisuutiset, haastattelut ja suorat juonnetut lähetykset tuotetaan harjoittelijavoimin. Välillä ohjelma-aikaa lisäävät suorat lähetykset paikallisista tapahtumista, mutta Rovaniemellä sellaisia ei joka päivä ole, minkä radion taustayhdistys Lapin Klubi ry on maininnut Viestintävirastolle lähettämässään vastineessa.

Yhteistyö kaupungin eri toimijoiden kanssa voisi tuoda lisäpotkua paikallisohjelmatuotantoon. Yhtenä sponsorina voisi olla Rovaniemen kaupunki tai seurakunta.

– Olemme kysyneet kaupungin päättäjiltä hattu kourassa mahdollisuutta tehdä viestintä- ja markkinointiyhteistyötä, mutta toistaiseksi neuvottelut eivät ole johtaneet tuloksiin. Myös Lapin yliopiston kanssa on keskusteltu harjoittelijoiden saamisesta radiolle, Koivuranta selvittää. Jo nyt yliopiston kulttuuriopiskelijoilla on ollut mahdollisuus suorittaa harjoittelua Iskelmä Rovaniemessä.

Koivuranta uskoo kaupallisen radion toimivuuteen, vaikka toiminta perustuisi yhteistyöhön ulkopuolisen ohjelmantuottajan kanssa samalla, kun ohjelmaa tuotettaisiin paikallisesti yhteisöradiotyylillä. Silloin tällöin ilta-aikaan kanavalla on ollut joitakin yksittäisiä musiikkiohjelmia, joiden tekijät ovat olleet äänessä oman kiinnostuksensa mukaan.

Nykyisin Iskelmä Rovaniemellä on mahdollisuus tehdä kaksi tuntia paikallisohjelmaa arkisin kello 6-18 välillä. SBS:n kanssa tehty sopimus oli Koivurannan mukaan alun perin niin tiukka, että paikallislähetykset olisi periaatteessa pitänyt lähettää myöhään illalla tai yöllä. Poikkeuksena olivat urheilulähetykset, jotka sopimus salli. Rovaniemeläiset saivat kuitenkin neuvoteltua uuden sopimuksen, jolloin arkipäivään saatiin kahden tunnin ohjelmapaikka. Tämän lisäksi asemalla on viisi paikallisuutisikkunaa Iskelmän ohjelmarungossa.

– Alkuperäisen Rovaniemi Radion ja Iskelmän musiikkiprofiilit olivat aika lähellä toisiaan, joten siirtyminen ohjelmayhteistyöhön SBS:n kanssa oli helppoa. Tämä ratkaisu tehtiin aikoinaan myös sen takia, että paikallisesti toteutettu musiikin profilointi kävi ajan myötä raskaaksi. Olemme tyytyväisiä nykyiseen valmiiksi profiloituun ohjelmavirtaan, Koivuranta perustelee SBS-yhteistyötä. Toisaalta hän muistuttaa, että alkuaikoina paikallisradiota yritettiin tehdä kolmen palkatun tekijän voimin huonolla menestyksellä.

Samalla kun Iskelmä Rovaniemi pyrkii muuttamaan toimintatapojaan lupaehdot täyttäviksi, näkee päätoimittaja lupavalvonnan hyväksi asiaksi.

– On ihan ok, että viranomaiset valvovat sisältöjä ja lupaehtojen noudattamista, Koivuranta päättää.