Radiot ruotuun huomautuksin ja uhkasakolla

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto-logoViestintävirasto on huomauttanut viittä radiotoimijaa radiolain ja toimilupaehtojen rikkomisesta. Huomautuksia sateli paikallisluvilla toimivien asemien ohjelmistojen itsenäisyydestä sekä mainonnan sijoittelusta ohjelmavirrassa. Iskelmä-ketjun pääasemia pyörittävälle Pro Radio Oy:lle virasto mätkäisi maksettavaa 50 000 euron edestä.

Päätösten taustalla on Viestintäviraston teettämä, viime marraskuussa julkaistu tutkimus toimiluvanvaraisten radioiden sisällöstä. Tutkimuksessa mukana olleet radiokanavat Iskelmä Tampere, Iskelmä Oikea Asema Kuopio sekä Iskelmä Rovaniemi rikkoivat toimilupaehtoja lähettämällä keskenään lähes samanlaista ohjelmaa.

Lupaehtojen rikkomisesta saivat huomautuksen Iskelmä Rovaniemi ja Iskelmä Oikea Asema. Kaikkia Iskelmä-kanavia huomautettiin siitä, että ne eivät olleet erotelleet mainoksia ja toimitettua ohjelmaa riittävän hyvin toisistaan. Iskelmä Tampereen ja Iskelmä Oikea Aseman mainosmäärät ylittivät luvissa säädetyn määrän huomautuksen arvoisesti.

Iskelmä Tampereen taustayhtiö Pro Radio joutuu maksamaan 50 000 euron sakon, koska yhtiötä oli huomautettu lupaehtojen rikkomisesta jo vuonna 2008. Seuraavana vuonna yhtiölle oli määrätty 50 000 euron uhkasakko. Viestintävirasto lisäsi Pro Radiolle uuden uhkasakon (75 000 euroa), joka lankeaa maksettavaksi, jos lupaehtoja ei täytetä.

Huomautuksen mainostunnusten puuttumisesta toimitetun ohjelman ja mainosten välistä saivat myös valtakunnallinen Radio NRJ ja lahtelainen paikallisradio Radio Voima.

Huomautuksen saaneet yhtiöt ilmoittavat korjaavansa puutteet.

Mediamonitori – Uusi Suomi, Savon Sanomat