Nostalgia soi suurille ikäluokille

kirjoittanut

kategoriassa

Radio NRJ -logoNRJ Finland Oy käynnistää uuden aikuisväestölle suunnatun paikallisradion pääkaupunkiseudulla ensi vuoden alkupuolella. Työnimeä Radio Nostalgia käyttävä radiotulokas kuuluu Helsingin seudulla taajuudella 99,4 MHz. Ohjelmisto on suunnattu yli 55-vuotiaille, joiden määrä väestön ikääntyessä kasvaa jatkuvasti. Eläkeikää lähestyvät ja sen saavuttaneet pääkaupunkiseutulaiset saavat kuulla radioistaan 1950 – 70-lukujen musiikkia sekä ajankohtaisaiheita.

Viisitoista vuotta toiminutta, nuorille suunnattua osavaltakunnallista NRJ-radiokanavaa luotsaava toimitusjohtaja Antti Pakkala uskoo, että yli viisikymppiset kohderyhmäkseen valinneella uudella radiokanavalla on hyvät tulevaisuudennäkymät. Juuri tälle kohderyhmälle ei ole pääkaupunkiseudulla kaupallista radiovaihtoehtoa, joten NRJ iskee Nostalgiallaan selvään markkinarakoon. Kanavan sisältö käsittelee kohderyhmää kiinnostavia alueita, kuten hyvinvointia, taloutta, kulttuuria, matkailua ja muita ajankohtaisia aiheita.

Tavoitteena lupa kaupunkiverkkoon

Maksukykyiset yli viisikymppiset kuluttajat kiinnostavat NRJ Finland Oy:tä myös laajemmin kuin vain pääkaupunkiseudulla. NRJ havittelee Radio Nostalgialle uutta toimilupaa vuosiksi 2012-2019 Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään ja Ouluun eli niin sanottuun kaupunkiverkko 1:een. Tuore toimilupa taajuudelle 99,4 MHz päättyy ensi vuoden lopussa muiden radiolupien tavoin. Vajaassa vuodessa ei perusteta kovin kannattavaa kaupallista radiota, mutta Pakkala uskoo Radio Nostalgian valoisaan tulevaisuuteen. Hänen mukaansa on tuskin vaaraa, että lupa jäisi vain vuoden mittaiseksi, vaikka samaa formaattia lähettävälle radiolle on muitakin hakijoita.

– NRJ on omassa kohderyhmässään markkinajohtaja, ja sen menestys on omiaan tukemaan pyrkimyksiämme saada myös vanhemmalle ikäryhmälle oma radio, Pakkala tarkentaa.

Alkuun ensi vuonna

Radio Nostalgia aloittaa lähetykset heti, kun kanavalle on rekrytoitu osaavaa henkilökuntaa. Pakkala kertoo, että läpi menneessä toimilupahakemuksessa NRJ Finland Oy arvioi toiminnan käynnistymisen vievän noin kolme kuukautta luvan myöntämisestä.

– Tekniset valmiudet meillä on aloittaa lähetykset, sillä lähetysstudio on jo olemassa. Lisäksi olemme tehneet uuden kohderyhmän eteen paljon ennakkotyötä ja tutkimuksia, Pakkala huomauttaa.

Osavaltakunnallista tai suurimpien kaupunkiseutujen varaan rakentuvaa toimilupaa hakee kaikkiaan neljä hakijaa. Näiden kohderyhmä vaihtelee 35-vuotiaista kuusikymppisiin. Mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana jaettavia lupia hakevat NRJ Finland Oy:n lisäksi Radio SuomiPOPin ja Groove FM:n taustayhtiö Metroradio Finland Oy, Radio Novalle sisarkanavaa haluava Oy Suomen Uutisradio Ab ja SBS Finland Oy, joka haluaisi perustaa kansanmusiikkia, iskelmää ja populäärimusiikkia yli 55-vuotiaille soittavan radiokanavan.  Pakkala näkee tässä merkin siitä, että kaupallisen toimialan kiinnostus on herännyt myös tämän kohdeyleisön tavoittamiseksi.

– Analyysimme tulevaisuudesta on, että tämä on mielenkiintoista kaupallisesti ja siksi, että kukaan ei ole tehnyt tälle kohderyhmälle radiota. Se tukee myös liikenne- ja viestintäministeriön linjausta monipuolisesta radiotarjonnasta, Pakkala sanoo.

Radioalalla kilpailutilanne saattaa olla raju myös yli 50-vuotiaille suunnattujen kanavien välillä. Pakkala ei kuitenkaan osaa suoralta kädeltä sanoa, onko tälle kohderyhmälle rakennetuille radioasemille tilaa esimerkiksi paikallisesti.

– Aika näyttää, miten paljon tälle yleisönosalle on mahdollista rakentaa tarjontaa, Pakkala päättää.