Kaupallinen radio täyttää 25 vuotta

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Lakeus -logoTänään tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta kaupallisen radiotoiminnan alkamisesta Suomessa. Suomen ensimmäinen paikallisradio, Pohjois-Pohjanmaan Nivalassa toiminut Radio Lakeus (90,8 MHz) aloitti lähetykset 27. huhtikuuta 1985. Vapunaattona Helsingissä käynnistynyt Radio City (96,2 MHz) seurasi perässä, ja seuraavan syksyn ja talven aikana Suomeen syntyi toistakymmentä paikallisradiota.

Valtioneuvosto myönsi tammikuussa 1985 paikallisradiokokeiluluvan 33 hakijalle 21 paikkakunnalle. Lähes kaikki luvan saaneet asemat aloittivat toiminnan. Ensimmäisten paikallisradioiden joukossa olivat Radio Lakeuden ja Radio Cityn lisäksi muun muassa Radio Ykkönen, Radio 957, Radio Auran Aallot, SBC Radio ja Kouvolan Ääni. Viimeisenä kokeiluradiona ääneen ehti Turun saaristossa toiminut Radio Iniö tammikuussa 1986.

Vuosien saatossa osa asemista kaatui taloudellisiin ongelmiin, näiden joukossa vuosina 1986-87 lopettaneet toijalalainen Radio 951, kuusamolainen Radio Ruka ja Karkkilan seudulla lähettänyt Radio West.

Nykyisistä kaupallisista radioista 25 vuoden ajan ovat lähettäneet Radio 957, Auran Aallot, Radio Pori, Radio Vaasa ja useiden omistajanvaihdosten kautta yhä hengissä oleva Kuopion Iskelmä Oikea Asema. Myös Radio Satahämeen jatkajan Radio SUNin juuret ovat 25 vuoden takana Ikaalisissa. Paikallista ohjelmatoimintaa on lisäksi harjoitettu pitkään Lapualla.

Mediamonitori