Taajuuksien huutokauppa kokeiluun Suomessa

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoRadiotaajuuksien huutokauppaa kokeillaan Suomessa ensi kertaa syksyllä. Kokeilun tarkoitus on nähdä, miten ja millaisin vaikutuksin taajuustoimiluvat voidaan myöntää niistä eniten kiinnostuneille. Hallitus esitti radiotaajuuksien huutokauppalain vahvistamista 18. kesäkuuta. Laki tulee voimaan 1.7.2009.

– Kyseessä on kokeilu, jonka pohjalta taajuushuutokauppojen hyötyjä ja haittoja tullaan arviomaan. Maailmalla huutokauppoja on käytetty rahan keräämiseen ja taajuuksien käytön tehostamiseen. Meillä huomio kiinnitetään jälkimmäiseen. Haluan arvioida, miten laki voi tehostaa niin markkinoiden kuin viranomaistenkin toimintaa, viestintäministeri Suvi Lindén painottaa.

Esimmäinen taajuushuutokauppa toteutetaan marraskuussa 2009 ja toimiluvat myönnetään korkeintaan 20 vuodeksi. Kokeilu toteutetaan 2500-2690 megahertsin alueella. Tämä taajuusalue soveltuu erityisesti neljännen sukupolven suurnopeuksilla toimiville langattomille laajakaistoille, kuten UMTS-LTE ja mobiili-WiMAX.

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi ainakin TeliaSoneran, Elisan ja DNA:n osallistuvan huutokauppaan. Myös muutamat muut tahot ovat osoittaneet alustavaa kiinnostusta huutokauppaa kohtaan.

Mediamonitori – LVM