TV-maksu halutaan korvata mediamaksulla

kirjoittanut

kategoriassa

Yleisradion rahoitusta pohtinut työryhmä ehdottaa tv-maksun korvaamista julkisen palvelun mediamaksulla. Maksu perittäisiin kaikilta asuntokunnilta ja vuosiliikevaihdoltaan yli 400 000 euron yrityksiltä  ja yhteisöiltä. Asuntokunnilta arviolta 175 euron vuosimaksu perittäisiin riippumatta siitä, onko asunnossa televisiota. Uusi mediamaksu tulisi käyttöön vuoden 2011 alusta.

Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk) johtama työryhmä luovutti raporttinsa viestintäministeri Suvi Lindénille torstaina. Työryhmän mietinnön mukaan maksu olisi kaikille sama riippumatta talouden koosta. Maksun myötä luovuttaisiin tv-lupatarkastajista. Lintilä perusteli maksujärjestelmän uudistusta sillä, että televisiovastaanottimen omistaminen on maksun perusteena tullut tiensä päähän, koska ohjelmia katsotaan ja kuunnellaan paljon myös netin ja matkaviestimien kautta.

Työryhmän mielestä riippumattoman julkisen palvelun Yleisradion rahoituksen on jatkossakin kerryttävä kansalaisten ja yhteisöjen maksamista maksuista.

Kaupalliset mediayhtiöt ovat tyrmänneet suoralta kädeltä vain Ylen rahoitukseen tarkoitetun mediamaksun. Sen sijaan Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner kokee maksun varmistavan Ylen rahoituksen ja samalla työpaikkojen säilymisen.

Nykyisen tv-maksun suuruus on 224 euroa vuodessa.

Mediamonitorin tämänkertaiseen viikkokysymykseen vastanneista vain noin seitsemän prosenttia on nykyisen tv-maksujärjestelmän säilyttämisen kannalla. Epävirallinen lukijakysely jatkuu lauantai-iltaan asti.

Mediamonitori – YLE, Aamulehti, HS