Eduskunnan täysistunnot näkyvät netissä

kirjoittanut

kategoriassa

Eduskunta käynnistää suorat, ohjatut salilähetykset Internetissä. Lähetykset näkyvät ensimmäisestä täysistunnosta 9. syyskuuta alkaen. Kuvan ja äänen lisäksi nettilähetyksissä on mukana myös tietoja puhujasta, käsiteltävästä asiakohdasta sekä asiaan liittyvistä lisätiedoista. Suorien lähetysten lisäksi istunnot ovat katseltavissa myös videoarkistosta. Tärkeimmät istunnot näkyvät lisäksi Yleisradion tv-kanavilla.

Istuntojen näyttäminen netissä aloitetaan samaan aikaan, kun eduskunnan uusi istuntosalijärjestelmä otetaan käyttöön. Alkuperäisen aikataulun mukaan suoria lähetyksiä piti lähettää jo viime vuodesta alkaen, mutta eduskunnassa haluttiin odottaa salijärjestelmän käyttöönottoa. Eduskuntalähetykset toteutetaan yhdessä YLE:n kanssa. Täysistuntoja näytetään verkossa vuodessa noin 530 tuntia. YLE lähettää eduskunnasta noin 50 tuntia.

Eduskunnan nettilähetysten katselu ilman kuvan pätkimistä edellyttää noin yhden megabitin laajakaistaa. Erillistä katseluohjelmaa ei tarvita, sillä lähetykset näkyvät nettisivuilla Flash-tekniikalla. Katsojan on syytä päivittää tietokoneeseensa uusimmat ohjelmistoversiot.

Lähetykset toteutetaan viidellä kameralla. Eduskunnan verkkotuottaja Petteri Nyman kertoo, että lähetyksissä ei kuulla selostusta, vaikka lähetys näkyisi samaan aikaan selostettuna YLE:n tv-kanavalla. Nettilähetysten valtteina Nyman pitää kuvan oheen liitettäviä linkkejä, joilla katsoja voi hankkia lisätietoja esimerkiksi puhujan aiemmista puheenvuoroista.

Varsinaisia katsojatavoitteita eduskunnan nettilähetyksille ei ole asetettu, koska kyseessä on uusi toiminto. Käsitys katsojamääristä muodostuu ajan myötä.

– Eroja katsojamäärissä voi olla paljon, mutta määriin vaikuttaa myös se, paljonko käsiteltävät asiat ovat esillä julkisuudessa ennen istuntoja. Tavoitteemme on, että lähetykset palvelisivat mahdollisimman laajaa katsojakuntaa, Nyman toivoo.

Eduskunnan oma netti-tv helpottaa myös tiedotusvälineiden uutistoimintaa, kun päätöksentekoa voi seurata suoraan toimituksissa. Eduskunnan kyselytunteja radioiva Järviradio saa jatkossa äänet eduskuntasalista erillisen äänilähetyksen kautta. Samalla Järviradio luopuu eduskunnassa sijainneesta studiostaan.

Hukala.net