Suomen ja Venäjän neuvotteluissa sopu raja-alueiden taajuuksista

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto-logoSuomi ja Venäjä ovat päässeet sopuun digitaalisen televisioverkon asemien ja matkaviestinverkkojen taajuuksien käytöstä maiden raja-alueilla. Suomi on odottanut Venäjältä vastauksia katvealueiden taajuuskysymyksiin jo toista vuotta. Venäjällä on Suomen digitaalisen television taajuusalueella edelleen analogisia lähetyksiä, ilmailun radionavigointia ja sotilaskäyttöä, mikä on estänyt suomalaisten digi-tv-katselun joillakin paikkakunnilla rajan läheisyydessä. Taajuuksien käyttö raja-alueilla vaatii aina sopimista naapurimaiden kanssa häiriöttömän yhteiskäytön mahdollistamiseksi erilaisten radiojärjestelmien välillä.

Neuvotteluissa saatiin sovituksi ratkaisut katvealueille, joille ei ole tähän mennessä voitu myöntää radiolupaa. Onnistunut taajuuskoordinointi Venäjän televisioverkon asemien kanssa mahdollistaa pian uusien asemien käyttöönoton muun muassa Haukelassa, Hossassa ja Myllylahdella. Lisäksi päästiin sopuun yli kolmenkymmenen pienitehoisen täytelähettimen käytöstä, joita Venäjä on aiemmin vastustanut.

Taajuuksien erilainen käyttö Venäjällä vaikeuttaa myös matkaviestinverkkojen rakentamista ja käyttöä raja-alueilla. Nyt aloitetut ja osittain myös ratkaisuun päättyneet neuvottelut mahdollistavat tulevaisuudessa kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen rakentamisen raja-alueille uusilla 3G-verkkojen käyttöön osoitetuilla taajuusalueilla.

Suomen ja Venäjän väliset neuvottelut jatkuvat syksyllä 2008 Helsingissä. Tulevien neuvottelujen tärkeimpiä aiheita on teräväpiirtotelevisiolle varattujen taajuuksien käyttö Suomen puolella rajaa.

Hukala.net – Viestintävirasto