Kesällä runsaasti tapahtumaradioita

kirjoittanut

kategoriassa

Suomessa toimii alkavan kesän aikana runsas joukko lyhytaikaisella toimiluvalla lähettäviä radiokanavia. Uskonnollisten kesätapahtumien lisäksi radoita on muun muassa nuorten kesäleireillä ja urheilutapahtumissa. Puolustusvoimilla on lisäksi radiotoimintaa alkukesän aikana pidettävissä sotaharjoituksissa. Eri musiikkityyleihin keskittyviä tilapäisradoita on erityisesti pääkaupunkiseudulla. Pisimpään äänessä oleva musiikkiradio KLF kuuluu kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Hukala.net kokoaa määräaikaset radiot Ajankohtaista-sivulle, jota päivitetään kesän kuluessa. Tietoja eri radioiden lähetyksistä on hankittu Internetistä ja tilapäiset toimiluvat myöntävästä Viestintävirastosta. Myös aikaisemmin toimivien radioiden tietoja säilytetään erillisellä arkistosivulla.

Viestintävirasto myönsi vuonna 2007 noin 150 tilapäistä radiolupaa. Toimiluvat ovat voimassa kerrallaan enintään kolme kuukautta. Tämän jälkeen radiotoimija voi palata ääneen kuukauden kuluttua edellisen luvan päättymisen jälkeen. Uuden kolmen kuukauden toimiluvan päätyttyä sama toimija voi saada uuden tilapäisluvan aikaisintaan puolen vuoden kuluttua.

Yli 50 watin määräaikaisen toimiluvan käsittelyaika Viestintävirastossa on noin kaksi viikkoa. Alle 50 watin teholla lähettävälle radiolle virasto myöntään teknisen toimiluvan, jonka saa noin viikossa. Kolmen kuukauden enimmäisajan lisäksi teknisen toimiluvan voi saada esimerkiksi jääkiekkokauden ajaksi. Tällaisella toimiluvalla lähetti esimerkiksi HIFK Radio, joka kuului Helsingissä viime syyskuusta alkaen.

Viestintävirasto ei ole enää julkaissut listaa tilapäisistä toimiluvista. Tiedot ovat tästä huolimatta edelleen julkisia.


Useat tilapäiset radiot värittävät Suomen kesää.
Kuvassa Radio Hamin antenniasennusta Turussa heinäkuussa 2006.