Ahvenanmaalle suunnitteilla digitaalinen radio

kirjoittanut

kategoriassa

Radioyrittäjä Roy Sandgren kaavailee keskiaaltotaajuudella toimivan digitaalisen radion käynnistämistä Ahvenanmaalla tämän tai ensi vuoden aikana. Ruotsalainen Sandgren kertoo sanomalehti Nya Ålandille etsivänsä radioasemalle sopivaa maatilkkua Ahvenanmaan lounaisosasta ja aikovansa hakea jatkolupaa taajuudelle 603 kHz. Sandgrenin nykyinen toimilupa päättyy ensi joulukuussa.

Digitaalinen keskiaaltoradio kuuluisi jopa 300 kilometrin säteellä lähettimestä ja lähettäisi satelliitista poimitun ohjelman lisäksi myös paikallislähetyksiä. Ohjelmaa voitaisiin kuunnella ympäri Pohjois-Eurooppaa digitaalisten vastaanottimien avulla. Sandgren on ollut mukana kehittämässä digivastaanotinta, joka sijoitetaan auton antennin ja autostereoiden väliin. Vastaanotin toimii kaikilla AM-radion aaltoalueilla.

Radioasema sijoitettaisiin lähelle merenrantaa, jolloin suolavesi edesauttaisi radiosignaalin etenemistä. Sandgren kaavailee vuokraavansa halkaisijaltaan noin 40-metrisen maa-alueen, jonne sijoitetaan 18 metriä korkea liikuteltava radiomasto ja radioasemarakennus.

– Digiradion tekninen kehitys on ollut viime vuosina uskomattoman nopeaa ja vastaanottimien määrä on tuplaantunut, Sandgren kehuu. Hänen mukaansa digitaalisten lähetysten äänenlaatu on erittäin hyvä.

Roy Sandgren astui valokeilaan joulukuussa 2003, jolloin Ahvenanmaan maakuntahallinto myönsi hänelle toimiluvan taajuudelle 603 kHz. Sandgrenin AM-radio lähetti ohjelmaa Maarianhaminan liepeiltä kahteen otteeseen vuosina 2004-2005. Lähetykset päättyivät elokuussa 2005.

Hukala.net – Nya Åland