Radio KLF haluaa pysyväksi

kirjoittanut

kategoriassa

Radio KLF -logoTanssimusiikkiradio KLF on tehnyt paluun pääkaupunkiseudun vastaanottimiin sekä valloittanut dance-musiikin ystävien tietokoneiden mediasoittimet. KLF kuuluu netissä maailman ympäri, mutta Helsingissä sijaitseva lähetin suoltaa ohjelmaa vain pienelle kuuluvuusalueelle taajuudella 100,0 MHz. Siitä huolimatta kanava tavoittaa kymmeniä tuhansia kuuntelijoita. Tämä näkyy myös runsaana palautteena, jota radio vastaanotti jo viimeisimmän lupakauden aikana viime kesänä. Isommat kuviot kiinnostavat radiota, sillä ensi vuonna on jaossa uusia toimilupia jopa valtakunnallisesti.

Radio KLF sai alkunsa vuoden 2004 lopussa, jolloin radioaseman luova johtaja Jesus Ziliachus kehitteli ideaa Helsingissä toimivasta paikallisradiosta. Toimintoja varten perustettiin emoyhtiö Pro FM, jonka nimissä Radio KLF:n toimilupa on. Ensimmäisen kerran KLF oli äänessä kesä-elokuussa Helsingissä. Radion toiminnan jatkamiseksi anottiin Viestintävirastolta uusi kolmen kuukauden pituinen lupa. Uuden tilapäisluvan saamiseksi radio keräsi nettisivuillaan tuhansien kuuntelijoiden allekirjoittaman adressin. Samalla Radio KLF:n suosio sai suuntaviivoja.

Tutusta musiikista dance-asemaksi

Alunperin Pro FM:n radiosta piti tulla kanava, joka tukeutuu tuttuihin biiseihin. Käytännössä nostalgiakanavana käyntiin lähtenyt radioprojekti muotoutui tanssimusiikkiradioksi. Toukokuussa radio alkoi kutsua itseään tanssimusiikkikanavaksi, kun musiikkivalikoimasta pudotettiin vähitellen rokkia ja hiphoppia pois.

– Alunperin musiikin kaava tehtiin vertailemalla radioon käytettyä kuunteluaikaa ja sitä miten tuttuja kappaleet ovat kuuntelijoille. Käytännössä tuo formaatti oli huikean sekava, Ziliachus kuvailee radion formaatin selkeytymistä.

Radio otti KLF-nimensä brittiläiseltä konemusiikkiduo The KLF:ltä ja valmisti asematunnarit viikossa. Lähetykset käynnistyivät 1. kesäkuuta 2005.

Suoraa lähetystä nykytekniikalla

Espoossa majaansa pitävä Radio KLF on radioammattilaisten käsissä. Aseman taustalla häärii yksi radioalan ammattilainen sekä joukko konsultteja eri radioasemilta ja talkoovoimin radiota kehittäneitä avustajia. Toimintaa pyöritetään tietokoneen kovalevyltä sekä minidisc-soittimen digikovalevyltä, joista ohjelmavirta siirretään Espoon Latokasken linkkimaston kautta FM-lähettimelle Pasilan torniin Helsinkiin.
Studio on yksinkertaisuudessaan huoneiston nurkassa oleva taso, jossa on näppäimistö, näyttö, kaiuttimet, pienoislähetin ohjelmansiirtoa varten sekä kannettava tietokone kuulokkeineen. Alkukesällä radio ehti hetken toimia jopa paristokäyttöisen mp3-soittimen toimiessa ohjelmalähteenä.
Varsinaista suoraa lähetystä Radio KLF ei lähetä, mutta toimintatapa vastaa suurempien asemien kuten Radio Novan tai NRJ:n menettelyä. KLF lähettää kuuntelijoiden puhelut 2-30 tunnin viiveellä juontajien spiikeillä höystettyinä. Etukäteen nauhoitetut juonnot liitetään kuuntelijan soittamaan puheluun ja ajetaan lähetykseen. Nykytekniikan suomien mahdollisuuksien ohessa Ziliachus haaveilee myös perinteiseen suoraan lähetykseen tukeutuvasta radiotoiminnasta.

– Radion historia vaatii suoria lähetyksiä. Mikrofonin on oltava hämärässä studiossa auki savukkeen kiertäessä kuvaa ilmaan ja whiskylasin tyhjentyessä pöydällä, kuuntelijan kertoessa puhelimessa omaa todellista elämäänsä, Ziliachus värittää.

Puolet Radio KLF:n soittamasta musiikista on uutta dancea ja noin kolmannes 1990-luvun tanssimusiikkia. Mausteena on r’n’b:tä, trancea, kasaria ja slovareita. Hitaita kappaleita soitetaan aina tunnin lopussa.
Soittolista on laadittu mahdollisimman laajaksi. Tällä pyritään luomaan kanava, jota voisi kuunnella 24 tuntia vuorokaudessa.

Tanssimusiikki kokoaa laajan kohderyhmän

Radio KLF tavoittaa laajoja ikäryhmiä, joita yhdistää radion soittama tanssimusiikki. Jesus Ziliachus arvioi, että 90-luvun hittien soittaminen tuo kanavalle noin 25-30-vuotiaita kuuntelijoita. Toisaalta uusi dance-musiikki houkuttelee radion ääreen alle kaksikymppisiä, joten ikäryhmänä hajonta on laajaa.
Alkuperäinen idea radioasemalla oli tavoitella 15-40-vuotiaita kuuntelijoita vähän naisiin painottuen. Tutkimusten mukaan sukupuolijakautuma on varsin tasainen.

– Ehkä yllätys oli se, että miehiä ja naisia on kuuntelijoissa yhtä paljon. Kai siellä tulivat autontuunaajat rikkomaan kuvioita, Ziliachus näkee.

Kaupallisesti kohderyhmää ei ole ajateltu kuin välttämättömän verran. KLF:n linja pysyy vakaana, ja mainosaikaa myydään sen mukaan, minkälaiset ihmiset lähetystä kuuntelevat.
Mainostajalle Radio KLF katsoo olevansa selkeä vaihtoehto, sillä potentiaalia pääkaupunkiseudun mainosmarkkinoilla riittää paikallisellekin asemalle. Samalla kun maamme suurimmat kaupalliset radioasemat tavoittelevat massoja, Radio KLF luo itselleen toisenlaista imagoa. KLF haluaa suuntautua kuuntelijoille, jotka eivät halua kuulla päivästä toiseen samoja hittibiisejä valtakanavilta. Mainostajille Radio KLF:n imago onkin Ziliachuksen mielestä uskottava. Kuuntelijoiden joukossa on paljon nykyteknologian käyttäjiä, kuten internetissä runsaasti aikaansa viettäviä.
Asema on erottautunut massasta myös luomalla imagoa, josta paistaa indie-henki. Tähän kuuluu tietynlainen kaupallisuuden pilkkaaminen ja muunlainen poikkitaiteellinen häröily, kuten Ziliachus asian ilmaisee.

”Pienimuotoinen koe-eläin”

Suuret radioasemat ja muut tiedotusvälineet ovat ottaneet uuden radiotulokkaan hyvin vastaan. Radioalalla toimijat tuntevat toisensa ja keskustelu on avointa ja kannustavaa. Uutta radiota on pidetty jopa jonkinlaisena koekenttänä dance-musiikin suosion mittaamiseen. Radio KLF on Ziliachuksen mukaan hieman jopa vaikuttanut valtakanavien ohjelmapolitiikkaan, mikä kuvastaa ammattimaista suhtautumista tanssimusiikkiradiota kohtaan.

– Ei meitä kukaan ole mollannut tai pelännyt, Ziliachus vakuuttaa ja kehuu tiedotusvälineiden löytäneen KLF:stä myönteisiä asioita.
– Iltalehti ja Katso-lehti tekivät meistä positiivisen jutun ja myös Nelosen uutiset sekä Helsingin Sanomat on meidät huomannut.

Kuuntelijapalautetta KLF:lle on sadellut pitkin kesää ja toimilupakausien välissäkin. Pysyvään toimilupaan tähtäävään adressiin kirjoitti nimensä yli 10 000 ihmistä. Kielteisen palautteen vähäinen määrä Ziliachusta hieman huolettaa, sillä terveet asemat saavat paljon myös negatiivisia kommentteja.

Koko Suomi tai pääkaupunkiseutu

Kaupallisten radioiden toimiluvat päättyvät vuoden 2006 lopussa. Ensi vuoden alkupuolella onkin luvassa tiukka kilpailu uusista toimiluvista. Valtakunnallisen radion lupa kiinnostaa myös Radio KLF:n puuhamiestä.
Vaikka uusien lupien saaminen ei ole helppoa, aikoo Radio KLF hakea valtakunnallista toimilupaa. Vaihtoehtona on pitkäaikainen toimilupa Helsinkiin.
Lokakuun alussa alkanut toimintajakso jatkuu vuoden loppuun. Uuden tilapäisen lähetysluvan saaminen nykyisen jatkoksi ei liene mahdollista ilman taukoa, mutta Ziliachus näkee mahdollisena Radio KLF:n hakevan kesäradiolupaa Helsinkiin ensi kesäksi. Nettilähetysten jatkuminen vuodenvaihteen jälkeen on kiinni rahoituksen järjestymisestä.
Radio KLF kuuluu internetissä osoitteessa http://217.30.180.245:80/. Radion kotisivulle pääsee osoitteessa http://www.klf.fi/.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Radio KLF haluaa pysyväksi”

  1. Johanna Noppa avatar
    Johanna Noppa

    Klf tekee arjesta juhlaa!=D Klf soimaan vaan niin asiat alkaa sujumaan!!!=D