Radio Hamia vapaalla tyylillä

kirjoittanut

kategoriassa

Tilapäisiä paikallisradioita on ollut Suomessa kaupallisen radiotoiminnan alkuvuosista 1980-luvulta asti. Yksi vanhimmista ja tunnetuimmista väliaikaisasemista on Suomen Radioamatööriliiton Radio Hami, jonka aallot loiskivat tänä vuonna Lopen Räyskälässä Kanta-Hämeessä.
Radio Hami on ollut perinteisesti äänessä radioamatöörien kesäleireillä. Lähetys kesti tällä erää neljä päivää alkaen torstaina 21. heinäkuuta puoliltaöin ja päättyen sunnuntaina 24. heinäkuuta puolenpäivän aikoihin.

Radio Hami viihdytti ja toimitti leiritiedotteita Räyskälän ilmailukeskuksen alueella järjestetyn kesäleirin osallistujille sekä alueella vieraileville taajuudella 105,4 MHz. Keskiaalloille suunniteltu lähetys taajuudella 1584 kHz ei toteutunut teknisten ongelmien takia, mutta ulalla asema tavoitti kuuntelijat noin 40 kilometrin säteellä lähettimestä. Itse lähetin oli muutaman kilometrin päässä leirialueesta kantatie 54:n varrella Vojakkalassa. Lähetystehoa oli 500 wattia ja antennikorkeutta noin 70 metriä maanpinnasta.

Puolustusvoimat apuna

Radio Hamin lähetysstudio oli Puolustusvoimain alueella sijaitsevassa rakennuksessa, josta ohjelmasignaali siirrettiin Vojakkalan mastolle puhelinlinjan ja linkin välityksellä. Lähetysstudion lisäksi Radio Hamin ohjelmia tuotettiin uutisstudiossa, jossa valmistettiin muun muassa mainoksia. Mainonnalla pyrittiin kattamaan radiotoiminnan aiheuttamia kustannuksia, joita koituu esimerkiksi musiikin soittamisesta. Radiossa oli mukana 15-20 radioamatööriä, joista juontajia oli reilu puolet. Vain osa ohjelmasta oli tauotonta musiikkia, sillä juonnettua lähetystä kuultiin yölläkin. Musiikki soitettiin cd-levyiltä ja ulkolähetyksiä varten oli puhelimen lisäksi käytössä myös reppulinkki.

Eri juonto-osuudet vaihtelivat juontajien omien mieltymysten mukaan. Radio Hamin päätoimittajan Teemu Komulaisen (OH7KAA) mukaan yhteinen kokonaislinjaus oli olemassa, mutta ohjelmisto koostui teemaohjelmista.
– Tämä on leiri-informaatiokanava, jossa kiireelliset leiritiedotteet luetaan välittömästi. Muuten ohjelmisto on juontajien ohjailemaa, Komulainen kommentoi.

Liikenneohjelmaa ja B-musaa

Perjantai-iltapäivän ohjelmakokonaisuudessa soitettiin pääosin kotimaista musiikkia ja puhuttiin liikenteestä. Radio Hamin puikoissa olleet Mikko (OH2MMY) ja Hannes (OH6HZ) jutustelivat B-luokan musiikiksi kutsumiensa kappaleiden välissä lähes kaikesta liikenteeseen ja liikkumiseen liittyvästä.
– Soittamamme musiikin kotimaisuusaste on arviolta 80%, Mikko arvioi kysymykseen juontajaparin musiikkivalinnoista.
Sujuvasti juontaneet Mikko ja Hannes kuvasivat pilke silmäkulmassa liikenneteemaohjelmaansa kevyeksi vaihtoehdoksi muiden radiokanavien vastaaville ohjelmille. Vuodesta 2001 Radio Hamin toiminnassa mukana ollut Teemu Komulainen puolestaan kuvasi radioasemaa vapaan tyylin kanavaksi.

Hannes OH6HZ, Teemu OH7KAA ja Mikko OH2MMY liputtivat Radio Hamin vapaan tyylin puolesta.

Hannes OH6HZ, Teemu OH7KAA ja Mikko OH2MMY liputtivat Radio Hamin vapaan tyylin puolesta.

Amatööriksi koulun innoittamana

Omaa iltapäivän ohjelmaosuuttaan aloitelleet Tiiti (OH3HNY) ja vielä ilman radioamatööritunnusta oleva Hermanni Ketonen päätyivät radioamatööriharrastuksen pariin opettajansa innoittamana. Aitoossa asuvan 15-vuotiaan Hermannin kiinnostus radioamatööritoimintaa kohtaan heräsi luokanvalvojan kautta koulun radiokerhossa. Myös Tiitin innostus amatööriharrastukseen sai pontta koulusta.
Tiiti vedettiin Radio Hamin juontajaksi ensi kerran vuonna 1998, ja siitä alkaen hän on ollut mukana Hamin aalloilla jokaisella leirillä. Hermanni oli ensi kerran sekä radioamatöörileirillä että radioaseman juontajana. Täysin uutta radiolähetyksen teko ei Hermannillekaan ollut, sillä hän oli mukana keväällä Aitoossa toimineen kouluasema Radio Anna Tapion tekniikka-avustajana. Myös oma radioamatööritunnus on tavoitteena.
– Olen jo suorittanut tutkinnosta K-modulin ja T1-moduli odottaa vuoroaan, Hermanni kertoi.
Myös Tiiti kertoi oman amatööriharrastuksensa alkaneen 15-vuotiaana Tampereen seudulla.

Radioperinteelle todennäköisesti jatkoa

Radio Hamin viihdyttävä musiikki ja rento meno jatkui leirin päätökseen asti. Lähetykset tavoittivat sadat leiriläiset ja alueella vierailleet radioamatööritoiminnasta kiinnostuneet. Ensi vuoden radioamatöörileirin pitopaikka ei ole vielä selvillä. Radio Hamin läsnäolo myös tulevaisuuden leireillä sen sijaan lienee selviö.

Hermanni ja Tiiti OH3HNY päätyivät Radio Hamin puikkoihin muiden suostuttelemina.

Hermanni ja Tiiti OH3HNY päätyivät Radio Hamin puikkoihin muiden suostuttelemina.