LVM: Televisiolle ja laajakaistalle lisätaajuuksia

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoLiikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa, että analogiselta televisiolta vapautuneita taajuuksia osoitettaisiin uusille televisiokanaville ja laajakaistaisille matkaviestinverkoille. Ministeriö on lähettänyt ehdotuksen lausuntokierrokselle. Uusi taajuussuunnitelma on tarkoitus käsitellä valtioneuvoston asetuksen muutoksena siten, että se tulisi voimaan heinäkuun alussa.

Ehdotuksessa televisiolle osoitettaisiin nykyisten lisäksi yksi uusi valtakunnallinen kanavanippu, jonne mahtuvien kanavien määrä riippuu valittavasta pakkaustekniikasta. Taajuuksia osoitettaisiin myös tuleville teräväpiirtotelevision koelähetyksille. VHF-taajuusalueelle (174-230 MHz) mahtuisi kaksi valtakunnallista ja UHF-alueelle yksi pääkaupunkiseudun alueellinen teräväpiirtotelevision kanavanippu.

Laajakaistaisille digitaalisille 800-matkaviestinverkoille osoitettaisiin UHF-alueen yläkaista (790-862 MHz). Taajuusalue sopii teknisiltä ominaisuuksiltaan nopeiden langattomien laajakaistapalveluiden tarjontaan erityisesti taajamien ulkopuolella.

Tällä hetkellä UHF-yläkaistan käyttöä rajoittavat kansainväliset radiotaajuussopimukset, mutta tilanteeseen voidaan odottaa parannusta naapurimaiden kanssa käytävillä koordinaationeuvotteluilla. UHF-yläkaista ei ole tähän saakka ollut lainkaan mukana taajuuksien käyttösuunnitelmassa, koska siellä on ollut ainoastaan pienitehoisia televisioverkkojen täytelähettimiä, joihin on riittänyt Viestintäviraston myöntämä radiolupa.

Hukala.net – LVM