Tuleva kymmenvuotinen toimilupakausi näkyy myös lyhytaikaistaajuuksilla

Suomessa toimii syksyn 2019 aikana tapahtumaradioiden ohella lukuisia muita lyhytaikaisella luvalla lähettäviä radioasemia. Näillä asemilla ei ole varsinaista ohjelmistotoimilupaa, joka edellytetään vain pitkäaikaisessa radiotoiminnassa, mutta lyhytaikaislupia hyödyntävät myös eräät ohjemistoluvalla lähettävät asemat. Esimerkiksi Radio SUN ja Bauer Median kanavat Iskelmä ja Radio City ovat äänessä tänä syksynä tilapäisluvalla muutamilla paikkakunnilla. Vuodenvaihteen jälkeen taajuudet siirtyvät yhtiöiden käyttöön vakituisesti.

Tässä artikkelissa huomioidaan muut kuin tapahtumaradiot, ja artikkelia päivitetään tilanteen niin vaatiessa vuoden 2019 loppuun asti. Lisätietoa jutussa mainituista asemista sekä tapahtumaradioista on Mediamonitorin lyhytaikaisten radioiden luettelossa.

Jo syyskuussa ovat aloittaneet lyhytaikaisilla radioluvilla toimivat Radio Ihme ja Kumma Salossa (90,3 MHz) ja Kiekkoradio Helsingissä (93,6 MHz). Kauhajoella toimiva Radio Scoop lähettää syyskaudella kerran viikossa taajuudella 107,1 MHz. Radio Scoopin nettilähetys on kuitenkin äänessä kokoaikaisesti. ULA-lähetyksillä radioasema valmistautuu myöhemmin syksyllä toteuttavaan mastopaikan muuttamiseen ja kuuluvuusalueen laajentamiseen.

Lokakuun alusta alkaen äänessä on myös ollut Radio Patmos 13 paikkakunnalla. Patmoksen taajuudet laajentavat aseman kuuluvuutta tilapäisesti, sillä asemalla on myös vakituinen ohjelmistolupa 14 taajuudella pääasiassa Länsi- ja Keski-Suomessa.

Radio Mafiasta rockia kolmeen kaupunkiin

Helsingissä, Lahdessa, Lahden Nastolassa ja Kouvolassa on kuulunut jo reilun viikon ajan uusi rockpainotteinen radiokanava Radio Mafia. Helsingin taajuudella 105,8 MHz on äänessä Järviradion puhekanava JR Puhe, jonka lupa jatkuu vuoden 2019 loppuun. Finest Plus FM toimii Helsingissä lokakuun loppuun taajuudella 102,0 MHz ja marraskuun alusta vuoden loppuun taajuudella 91,4 MHz. Samaan yhtiöön kuuluva, Porvoossa vakioluvalla toimiva Finest FM siirtyy ensi vuoden alussa pääkaupunkiseudulle ja Keski-Uudellemaalle pitkäaikaisella ohjelmistoluvalla.

Musiikin erikoisohjelmiin pääkaupunkiseudulla keskittyvä Roll FM avaa uuden tuotantokautensa 9. lokakuuta taajuudella 107,4 MHz. Lähetykset jatkuvat taajuudella ja nettiradiossa itsenäisyyspäivään saakka.

CFM Plus tarjoilee tamperelaisen aamuradion

Tampereella taajuudella 107,1 MHz aloittaa lähetykset 14. lokakuuta uusi lyhytaikaisella radioluvalla toimiva CFM Plus. Kanava lähettää juonnettua aamuohjelmaa kaksi tuntia päivässä, mutta välittää muuna aikana oululaisen Sea FM:n lähetystä. Aamulähetys kuullaan samanaikaisesti myös Pispalan Radiosta taajuudella 99,5 MHz. CFM Plussan kolmen kuukauden pituinen radiolupa on Pispalan Radioyhdistyksen nimissä. Aseman lähetin on Pispalan haulitornissa.

Sipoossa toimiva Radio Soi palaa ääneen marraskuun alussa uudella taajuudella 87,6 MHz. Samalla antennikorkeutta on tulossa lisää. Marraskuun alussa tulee voimaan myös Jouluradion lähetyslupa. Jouluradio kuuluu tällä kertaa 27 taajuudella eri puolilla Suomea. Asema lähettää ympäri vuoden netissä.

Opiskelijavoimin tuotettava Radio Säteily on tänä vuonna äänessä 1.-23.11. Rovaniemellä taajuudella 89,0 MHz. Ohjelmaa kanavalle tekevät pääasiassa Lapin yliopiston eri alojen opiskelijat.

Joulukuun alussa tulee voimaan Pasiradion uusi radiolupa, joka mahdollistaa lähetykset ensi helmikuun loppuun asti. Pasiradiolla on loppuvuonna kolme taajuutta Lahdessa sekä taajuudet Kouvolassa, Alavudella ja Helsingissä, jossa taajuus on joulukuun ajan 105,0 MHz mutta vuodenvaihteesta eteenpäin 105,8 MHz.

"Varaslähtö" ohjelmistolupaan

Lyhytaikaisia radiolupia ovat hakeneet myös pitkäaikaisella ohjelmistoluvalla lähettävät asemat. Ylä-Pirkanmaalle taajuudelle 91,5 MHz vuodenvaihteessa laajentava Radio SUN on jo ottanut taajuuden käyttöön Mänttä-Vilppulassa. Lyhytaikainen lupa on voimassa lokakuun alusta vuoden 2019 loppuun, jonka jälkeen lähetykset jatkuvat taajuudella kymmenen vuoden pituisella ohjelmistoluvalla. Samalla Radio SUN joutuu luopumaan Tampereen Teiskon taajuudesta 106,1 MHz.

Lahdessa toimii vuoden loppuun asti tilapäisenä asemana Iskelmä Lahti, joka on Bauer Median oma radiolupa. Taajuus on 99,1 MHz ja lähetysteho 50 wattia. Pieksämäellä Iskelmän taajuus on 14. lokakuuta alkaen 93,3 MHz. Taajuus pysyy Bauerin hallussa, sillä se on osa yhtiön uutta toimilupaa. Samanlainen tilanne on Kajaanissa, jossa Radio City Kajaani pääsee ääneen samanaikaisesti Pieksämäen Iskelmän kanssa. Myös Kajaanissa toiminta jatkuu vakioluvalla vuodenvaihteessa.

Myös muutamien muiden uudelle toimilupakaudelle luvan saaneiden yhtiöiden odotetaan hyödyntävän tämän vuoden lopulla lyhytaikaisia radiolupia. Tälla tavoin yhtiöt ehtivät saada Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta uusien asemien käyttöönottotarkastuksen hyvissä ajoin ennen vuodenvaihteen ruuhkaa.

Mediamonitori

Artikkelia päivitetty 15.10.2019 klo 21.55: Lisätty tiedot Radio Säteilystä ja Pasiradiosta.

Twitter