Radio Mafia ja CFM Plus syksyn uudet lyhytaikaisradiot

kirjoittanut

kategoriassa

Tuleva kymmenvuotinen toimilupakausi näkyy myös lyhytaikaistaajuuksilla

Suomessa toimii syksyn 2019 aikana tapahtumaradioiden ohella lukuisia muita lyhytaikaisella luvalla lähettäviä radioasemia. Näillä asemilla ei ole varsinaista ohjelmistotoimilupaa, joka edellytetään vain pitkäaikaisessa radiotoiminnassa, mutta lyhytaikaislupia hyödyntävät myös eräät ohjemistoluvalla lähettävät asemat. Esimerkiksi Radio SUN ja Bauer Median kanavat Iskelmä ja Radio City ovat äänessä tänä syksynä tilapäisluvalla muutamilla paikkakunnilla. Vuodenvaihteen jälkeen taajuudet siirtyvät yhtiöiden käyttöön vakituisesti.

Tässä artikkelissa huomioidaan muut kuin tapahtumaradiot, ja artikkelia päivitetään tilanteen niin vaatiessa vuoden 2019 loppuun asti. Lisätietoa jutussa mainituista asemista sekä tapahtumaradioista on Mediamonitorin lyhytaikaisten radioiden luettelossa.

Jo syyskuussa ovat aloittaneet lyhytaikaisilla radioluvilla toimivat Radio Ihme ja Kumma Salossa (90,3 MHz) ja Kiekkoradio Helsingissä (93,6 MHz). Kauhajoella toimiva Radio Scoop lähettää syyskaudella kerran viikossa taajuudella 107,1 MHz. Radio Scoopin nettilähetys on kuitenkin äänessä kokoaikaisesti. ULA-lähetyksillä radioasema valmistautuu myöhemmin syksyllä toteuttavaan mastopaikan muuttamiseen ja kuuluvuusalueen laajentamiseen.

Lokakuun alusta alkaen äänessä on myös ollut Radio Patmos 13 paikkakunnalla. Patmoksen taajuudet laajentavat aseman kuuluvuutta tilapäisesti, sillä asemalla on myös vakituinen ohjelmistolupa 14 taajuudella pääasiassa Länsi- ja Keski-Suomessa.

Radio Mafiasta rockia kolmeen kaupunkiin

Helsingissä, Lahdessa, Lahden Nastolassa ja Kouvolassa on kuulunut lokakuun alusta uusi rockpainotteinen radiokanava Radio Mafia. Helsingin taajuudella 105,8 MHz on äänessä Järviradion puhekanava JR Puhe, jonka lupa jatkuu vuoden 2019 loppuun.

Finest Plus FM toimii Helsingissä lokakuun loppuun taajuudella 102,0 MHz ja marraskuun alusta vuoden loppuun taajuudella 91,4 MHz. Samaan yhtiöön kuuluva, Porvoossa vakioluvalla toimiva Finest FM siirtyy ensi vuoden alussa pääkaupunkiseudulle ja Keski-Uudellemaalle pitkäaikaisella ohjelmistoluvalla.

Musiikin erikoisohjelmiin pääkaupunkiseudulla keskittyvä Roll FM avaa uuden tuotantokautensa 9. lokakuuta taajuudella 107,4 MHz. Lähetykset jatkuvat taajuudella ja nettiradiossa itsenäisyyspäivään saakka.

Virroilta toimivan Scandinavian Weekend Radion lähetyspäivät ovat vuoden 2019 lopulla 5.10., 2.11. ja 7.12.

CFM Plus tarjoilee tamperelaisen aamuradion

Tampereella taajuudella 107,1 MHz aloittaa lähetykset 14. lokakuuta uusi lyhytaikaisella radioluvalla toimiva CFM Plus. Kanava lähettää juonnettua aamuohjelmaa kaksi tuntia päivässä, mutta välittää muuna aikana oululaisen Sea FM:n lähetystä. Aamulähetys kuullaan samanaikaisesti myös Pispalan Radiosta taajuudella 99,5 MHz. CFM Plussan kolmen kuukauden pituinen radiolupa on Pispalan Radioyhdistyksen nimissä. Aseman lähetin on Pispalan haulitornissa.

Sipoossa lähettävä Radio Soi palaa ääneen marraskuun alussa uudella taajuudella 87,6 MHz. Samalla antennikorkeutta on tulossa lisää. Marraskuun alussa tulee voimaan myös Jouluradion lähetyslupa. Jouluradio kuuluu tällä kertaa 27 taajuudella eri puolilla Suomea. Asema lähettää ympäri vuoden netissä. Myös Raumalla on jälleen paikallinen joulun erikoiskanava JouluRauma, joka lähettää Radio Ramonan taajuudella 97,3 MHz tapaninpäivään asti. Lupa tulee voimaan 28.11.

Lemin Kotiseutuyhdistyksellä on lyhytaikaislupa aikavälille 30.11.-31.12.2019. Lemiläisille on varattu taajuus 95,2 MHz lähetysteholla 50 wattia. Joulukuussa oman jouluteemaisen radiokanavan perustaa myös RQL Webradion taustalla vaikuttava Rocket Queen. Radio JouluLoviisalle on varattu taajuus 106,0 MHz 10.-25.12.

Riihimäellä toimivan SCM Radion lyhytaikainen radiolupa alkaa 15. marraskuuta. Lupa on voimassa ensi helmikuun puoliväliin ja taajuutena pysyy 100,8 MHz.

Opiskelijavoimin tuotettava Radio Säteily on tänä vuonna äänessä 1.-23.11. Rovaniemellä taajuudella 89,0 MHz. Ohjelmaa kanavalle tekevät pääasiassa Lapin yliopiston eri alojen opiskelijat. Myös Mynämäessä lähetetään loppuvuonna radiolähetyksiä, kun Mynämäen lukion Radio Taajama palaa ääneen joulukuussa taajuudella 104,2 MHz. Asemalla on lupa kolmessa osassa 2.-12.12. välisenä aikana.

Joulukuun alussa tulee voimaan Pasiradion uusi radiolupa, joka mahdollistaa lähetykset ensi helmikuun loppuun asti. Pasiradiolla on loppuvuonna kolme taajuutta Lahdessa sekä taajuudet Kouvolassa, Alavudella ja Helsingissä, jossa taajuus on joulukuun ajan 105,0 MHz mutta vuodenvaihteesta eteenpäin 105,8 MHz. Pasiradio alkaa tällä lupajaksolla kuulua ensimmäistä kertaa Raahessa, jossa käyttöön tulee taajuus on 95,7 MHz. Lähetystehoa saa olla enintään 50 wattia.

Lyhytaikaislupa on myös Maisema 24 Oy:llä Vääksyssä. Yhtiön taajuudella 107,9 MHz on lupa joulukuun alusta ensi tammikuun loppuun. Muuna aikana taajuuden lyhytaikaisluvat ovat olleet Järviradiolla.

”Varaslähtö” ohjelmistolupaan

Lyhytaikaisia radiolupia ovat hakeneet myös pitkäaikaisella ohjelmistoluvalla lähettävät asemat. Ylä-Pirkanmaalle taajuudelle 91,5 MHz vuodenvaihteessa laajentava Radio SUN on jo ottanut taajuuden käyttöön Mänttä-Vilppulassa. Lyhytaikainen lupa on voimassa lokakuun alusta vuoden 2019 loppuun, jonka jälkeen lähetykset jatkuvat taajuudella kymmenen vuoden pituisella ohjelmistoluvalla. Samalla Radio SUN joutuu luopumaan Tampereen Teiskon taajuudesta 106,1 MHz.

Järviradio saa aloittaa lähetykset Forssan taajuudella 92,8 MHz tammikuun alussa voimaan tulevalla ohjelmistoluvalla. Jo sitä ennen taajuus on Järviradion käytössä, sillä asemalla on taajuudelle kahden kuukauden pituinen tilapäislupa marraskuun alusta lukien. Järviradiolla on lisäksi tilapäinen taajuus Nivalassa, jossa asema lähetti jo viime kesänä. Kolmen kuukauden pituinen lupa taajuudelle 101,1 MHz alkaa 1. marraskuuta. Nivalaan Järviradiolla ei kuitenkaan ole varsinaista ohjelmistolupaa.

Lahdessa toimii vuoden loppuun asti tilapäisenä asemana Iskelmä Lahti, joka on Bauer Median oma radiolupa. Taajuus on 99,1 MHz ja lähetysteho 50 wattia. Iskelmä kuului joulukuun alkuun asti Mediatalo ESA:n toimiluvalla taajuudella 103,0 MHz, mutta luvanhaltija aloittaa taajuudella uuden radiokanavan lähetykset vuonna 2020. Pieksämäellä Iskelmän taajuus on 14. lokakuuta alkaen 93,3 MHz. Taajuus pysyy Bauerin hallussa, sillä se on osa yhtiön uutta toimilupaa. Samanlainen tilanne on Kajaanissa, jossa Radio City Kajaani pääsee ääneen samanaikaisesti Pieksämäen Iskelmän kanssa. Myös Kajaanissa toiminta jatkuu vakioluvalla vuodenvaihteessa.

Bauer Media lähettää lyhytaikaisella luvalla Radio SuomiRockin lähetystä 16.12. alkaen Lahdessa (97,1 MHz) ja Porissa (106,4 MHz) vuoden loppuun. Taajuudet jatkavat ensi vuoden alussa SuomiRockin käytössä ohjelmistoluvalla. Lahden taajuus on tähän saakka toiminut Hollolassa ja Porin taajuus Ulvilassa. Paikkakunnan vaihtumisen jälkeen molempiin lähettimiin tulee 3 kW:n teho. Helsingissä SuomiRockin lyhytaikainen lupa taajuudelle 93,6 MHz alkaa 23. joulukuuta ja päättyy 16. helmikuuta. Tilapäisellä taajuudella Bauer Media pitkittää radiokanavan kuulumista pääkaupunkiseudulla, sillä sen käytössä vuoden 2019 loppuun oleva taajuus 102,8 MHz siirtyy Mediatalo Keskisuomalaisen käyttöön.

Uusi Kymenlaaksossa kuuluva paikallisradiokanava Radio Kaakko aloittaa ohjelmistoluvalla ensi vuoden alussa Kotkan ja Kouvolan taajuuksilla. Asema voi ottaa taajuudet käyttöön kuitenkin jo 13. joulukuuta alkaen tämän vuoden loppuun jatkuvalla lyhytaikaisella radioluvalla. Kaasilansalmi Oy:n pyörittämän Radio Kaakon taajuudet ovat Kotkassa 97,7 MHz ja Kouvolassa 99,0 MHz. Molemmilla taajuuksilla lähetysteho on 1 kW.

Myös muutamien muiden uudelle toimilupakaudelle luvan saaneiden yhtiöiden odotetaan hyödyntävän tämän vuoden lopulla lyhytaikaisia radiolupia. Tälla tavoin yhtiöt ehtivät saada Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta uusien asemien käyttöönottotarkastuksen hyvissä ajoin ennen vuodenvaihteen ruuhkaa.

Mediamonitori

Artikkelia päivitetty 22.12.2019 klo 10.10: Lisätty tieto SuomiRockin Helsingin taajuudesta ja tarkennus Iskelmän taajuusmuutoksesta Lahdessa.

 


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Radio Mafia ja CFM Plus syksyn uudet lyhytaikaisradiot”

 1. Noihin uusiin kanaviin lähinnä liittyen tämä
  Traficomista löytyi tämä tieto:
  Helsinki Radio Voima Helsinki 102,800 500,0 W 135 164 V ND 24E5523 60N1216 BC1237964 Etelä-Suomen Media Oy 31.12.2029

 2. BataKymppi avatar
  BataKymppi

  Ja Radio Voima Lahti nykyisillä Iskelmä Lahden taajuuksilla (minkä lisäksi erikseen vielä Radio Voima). Myös Radio Voima Pirkanmaa, Radio Voima Jyväskylä.

 3. [quote name=”MaGe”]Noihin uusiin kanaviin lähinnä liittyen tämä
  Traficomista löytyi tämä tieto:
  Helsinki Radio Voima Helsinki 102,800 500,0 W 135 164 V ND 24E5523 60N1216 BC1237964 Etelä-Suomen Media Oy 31.12.2029[/quote]

  Tässä päivitettävässä artikkelissa keskitytään vuoden 2019 aikana toimiviin lyhytaikaisasemiin. Radio Voima saattaa vielä olla työnimi uudelle, Keskisuomalainen Oyj:n omistamalle asemaketjulle, joka lähettää myös paikallista ohjelmaa. Asia ratkeaa viimeistään ensi vuonna, kun asemat aloittavat. Palataan tähän ja muihinkin ”uusiin” asemiin (mm. Mediatakojien radiot) vuodenvaihteen tienoilla tai ensi vuoden puolella. Tässä vaiheessa niistä ei voi julkaista mitään uutisia, koska faktoja on mahdotonta varmistaa vähintään kahdesta toisistaan riippumattomasta lähteestä. Tietoja ei haluta kaikissa tapauksissa vielä julkaista, vaikka toki Mediamonitori haluaisikin olla ensimmäisten joukossa.

  Terveisin,

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori