Tampereen Pispalassa aloittaa lähetykset uusi kansalaisradio, joka nostaa esille mielenkiintoisia ihmisiä ja ilmiöitä Pispalasta ja muualtakin Tampereelta. Pispalan Radion taustalla on pitkän linjan toimittaja Jari Niemelä, joka haluaa kokeilla epäkaupallisen yhteisöradion siipien kantavuutta. Pispalan Radion toiminta alkaa maanantaina 9. maaliskuuta taajuudella 99,5 MHz.
Uusi radiokanava on kevään kestävä kokeilu, jossa kartoitetaan yhdistysten, järjestöjen ja yksittäisten kansalaisten kiinnostusta radio-ohjelmien tekoon. Niemelän radiolupa on voimassa toukokuun loppuun, joten vajaan kolmen kuukauden aikana nähdään, kuinka uusi kanava huomataan.
Niemelä arvelee, että Pispalan kaupunginosan lukuisat yhdistykset ja järjestöt voisivat ottaa radion tiedotuskanavakseen. Ohjelmantekijöitä tarvitaan ainakin 2-3, jos radion lähetystoimintaa halutaan pitää yllä pidempiä aikoja. Niemelä aikoo itse tehdä ohjelmia Tampereen historiasta, kiintoisista henkilöistä ja tapahtumista.
– Uskon, että ihmisillä riittää sanomista ajankohtaisista asioista, ja että kanava saavuttaa pikku hiljaa tunnettuutta. Rahaa meillä ei ole mainontaan, joten panostamme muun muassa someen, Niemelä luettelee keinoja tehdä radio tunnetuksi.
Aikoinaan Radio 957:ssa toimittajana ja ohjelmapäällikkönä toiminut Niemelä muistelee ”Ysiviisseiskan” alkuaikoja, jolloin kuuntelijayhdistykselle annettiin ohjelma-aikaa paikallisradiokanavalla. Silloin kansalaisradioperiaate kantoi kolmisen vuotta.
Niemelä sanoo, että viimeistään toukokuun puolivälissä selviää, onko Pispalan Radiolla tarpeeksi kysyntää. Uutta radiolupaa tulee hake Viestintävirastosta kesäkuun alkuun mennessä. Tulevaisuudessa radiokanava voi pyrkiä saamaan pysyvämmän luvan.
Pispalan Radio jatkaa musiikillisesti sitä linjaa, johon gramofonimusiikin erikoiskanava Radio Gramox lopetti. Gramoxin tekijöitä onkin mukana uudella kanavalla, joka tulee soittamaan kotimaista iskelmä- ja tanssimusiikkia 1930-luvulta 1950-luvulle.
– Soittamamme musiikki saattaa olla sellaista, että se ei kiinnosta kaikkia, mutta toisaalta juuri tällä musiikilla kanava erottuu muista alueen radiokanavista, Niemelä huomauttaa.
Muitakin eroja tuoreella yhteisöradiolla on muihin verrattuna. Ohjelmat ovat etukäteen nauhoitettuja, eikä niissä paneuduta säätietoihin tai päivän menovinkkeihin. Myöskään kappaleiden nimiä ei kuuluteta.
– Mainoksia ei myydä, eikä lähetetä. Meillä ei edes ole mitään myyntiorganisaatiota, Niemelä selventää.
Pispalan Radion lähetin asennetaan Pispalan vanhaan haulitorniin. Suurin sallittu lähetysteho on 50 wattia.
Mediamonitori
Kommentit
-Ohjelma-ajatuksia teillä etsinnässä. Onkohan täysin mahdottomuus korvausten takia (Teosto/Gramox ym) esim. lapsille ja lastenmielisille luetut sadut ja tarinat. Olen tehnyt omille lastenlapsilleni äänitteitä kuunnelltaviksi CD-levyille. Mm. Viirua ja pesosta, Mimmi-lehmää yms. Itselläni on pieni kotistudio jossa äänitteitä on helppo rakennella.
Työnimellä: "Satu- tai tarinatuokio perheen pienimmille"
Itse olisin mielelläni mukana em. merkeissä. Talkooasenteella tiätty.
Kuuntelemisiin: Kaitsu