Pispalan Radio etsii ohjelmantekijöitä

kirjoittanut

kategoriassa

Tampereen Pispalassa aloittaa lähetykset uusi kansalaisradio, joka nostaa esille mielenkiintoisia ihmisiä ja ilmiöitä Pispalasta ja muualtakin Tampereelta. Pispalan Radion taustalla on pitkän linjan toimittaja Jari Niemelä, joka haluaa kokeilla epäkaupallisen yhteisöradion siipien kantavuutta. Pispalan Radion toiminta alkaa maanantaina 9. maaliskuuta taajuudella 99,5 MHz.

Uusi radiokanava on kevään kestävä kokeilu, jossa kartoitetaan yhdistysten, järjestöjen ja yksittäisten kansalaisten kiinnostusta radio-ohjelmien tekoon. Niemelän radiolupa on voimassa toukokuun loppuun, joten vajaan kolmen kuukauden aikana nähdään, kuinka uusi kanava huomataan.

Niemelä arvelee, että Pispalan kaupunginosan lukuisat yhdistykset ja järjestöt voisivat ottaa radion tiedotuskanavakseen. Ohjelmantekijöitä tarvitaan ainakin 2-3, jos radion lähetystoimintaa halutaan pitää yllä pidempiä aikoja. Niemelä aikoo itse tehdä ohjelmia Tampereen historiasta, kiintoisista henkilöistä ja tapahtumista.

– Uskon, että ihmisillä riittää sanomista ajankohtaisista asioista, ja että kanava saavuttaa pikku hiljaa tunnettuutta. Rahaa meillä ei ole mainontaan, joten panostamme muun muassa someen, Niemelä luettelee keinoja tehdä radio tunnetuksi.

Aikoinaan Radio 957:ssa toimittajana ja ohjelmapäällikkönä toiminut Niemelä muistelee ”Ysiviisseiskan” alkuaikoja, jolloin kuuntelijayhdistykselle annettiin ohjelma-aikaa paikallisradiokanavalla. Silloin kansalaisradioperiaate kantoi kolmisen vuotta.

Niemelä sanoo, että viimeistään toukokuun puolivälissä selviää, onko Pispalan Radiolla tarpeeksi kysyntää. Uutta radiolupaa tulee hake Viestintävirastosta kesäkuun alkuun mennessä. Tulevaisuudessa radiokanava voi pyrkiä saamaan pysyvämmän luvan.

Pispalan Radio jatkaa musiikillisesti sitä linjaa, johon gramofonimusiikin erikoiskanava Radio Gramox lopetti. Gramoxin tekijöitä onkin mukana uudella kanavalla, joka tulee soittamaan kotimaista iskelmä- ja tanssimusiikkia 1930-luvulta 1950-luvulle.

– Soittamamme musiikki saattaa olla sellaista, että se ei kiinnosta kaikkia, mutta toisaalta juuri tällä musiikilla kanava erottuu muista alueen radiokanavista, Niemelä huomauttaa.

Muitakin eroja tuoreella yhteisöradiolla on muihin verrattuna. Ohjelmat ovat etukäteen nauhoitettuja, eikä niissä paneuduta säätietoihin tai päivän menovinkkeihin. Myöskään kappaleiden nimiä ei kuuluteta.

– Mainoksia ei myydä, eikä lähetetä. Meillä ei edes ole mitään myyntiorganisaatiota, Niemelä selventää.

Pispalan Radion lähetin asennetaan Pispalan vanhaan haulitorniin. Suurin sallittu lähetysteho on 50 wattia.

Mediamonitori


Kommentit

5 vastausta artikkeliin “Pispalan Radio etsii ohjelmantekijöitä”

 1. Saara Suominen avatar
  Saara Suominen

  Pispalan radio taajuus 99,5 sotkee lähistöllä asuvien Radio Suomen taajuutta 99,9, jos käytössä ei ole digitaalista radiota. Ikävä tilanne, eikä ole Ylen vika.

 2. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Kiitos palautteesta, lähetys on laitettu perjantaint päälle ja kuunneltu matkardiolla koko ula alue läpi 3 metrin etäisyydellä lähetysantennin yläpuolella, myös taajuutta 99,9 ja yle tampereen taajuus on puhdas. Tänään uudelleen koekuunneltu viisarinäyttöisellä radiolla 200m päässä haulitornista, ihan puhdas signaali Pispalan ja Musan välissä. Mikä radiovastaanotin tarkalleen sinulla on ja missä kuuntelet. Teiskon masto näkyy vastarannalla ja siinä on 60000W lähetystehoa vs Pispalan radion 50W. Tämän päivän viisariradiot ovat kyllä heikkolaatuisia, tosin juuri eräällä sellaisella tänään itse kokeilimme. Tietysti jos asut Pyhäjärven rannassa ala-pispalassa tai Pyynikillä tekee harju todella paljon vaimennusta Teiskon signaaliin.

 3. Kai Salmijärvi avatar
  Kai Salmijärvi

  Hyvin kuuluu 50W täällä Sääksjärvellä. Hilpee kanava.
  -Ohjelma-ajatuksia teillä etsinnässä. Onkohan täysin mahdottomuus korvausten takia (Teosto/Gramox ym) esim. lapsille ja lastenmielisille luetut sadut ja tarinat. Olen tehnyt omille lastenlapsilleni äänitteitä kuunnelltaviksi CD-levyille. Mm. Viirua ja pesosta, Mimmi-lehmää yms. Itselläni on pieni kotistudio jossa äänitteitä on helppo rakennella.
  Työnimellä: ”Satu- tai tarinatuokio perheen pienimmille”
  Itse olisin mielelläni mukana em. merkeissä. Talkooasenteella tiätty.
  Kuuntelemisiin: Kaitsu

 4. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Hyvä Kaitsu, sunnuntaille on suunnitteilla lastenohjelmaa, ilmoita itsestäsi facebookin kautta tai pispalanradio@gmail.com Sinne teille päin on sopivasti maastoestevapaata väylää. Niämelä alko vetään sarjaa Tampereen ja sitä kautta koko Suomen yleisradiohistoriasta. Prime aika klo 18 alkaen. Iltakanva päinvastoin kuin muilla prime aika on päivällä. 😉

 5. Olavi Palo avatar
  Olavi Palo

  Tää tosi hyvä rario. Tätä olemme kaivanneet. Meillä soi aina Pispalan radio. Kiitos Jari.