Mediamonitorissa julkaistava lyhytaikaisten radioiden luettelo sisältää kaikki vuoden 2020 aikana lähettävät radioasemat. Listaa päivitetään säännöllisesti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemien tietojen perusteella. Mediamonitorin listalla ovat kaikki vähintään yhden watin teholla lähettävät asemat. Luettelossa tuoreimmat radioluvat ovat ylimpinä ja vanhimmat alimpina luvan alkamispäivämäärän mukaisesti. Luettelossa on hakuominaisuus, joten sieltä voi etsiä tietoa esimerkiksi paikkakunnan nimen tai aseman teeman mukaisesti.

Suurin osa vuoden 2019 lyhytaikaisesta radiotoiminnasta liittyi eri yleisötapahtumiin. Vuoden 2020 alkupuolella lupia on julkistettu jo jonkin verran, joten tässä vuoden ensimmäisessä katsauksessa asemista suurin osa on yleistä ohjelmistoa lähettäviä tai urheilutapahtumiin liittyviä lyhytaikaisradioita. Tässä artikkelissa mainittujen asemien luvat joko alkavat tai päättyvät 1.1.-15.3. välisenä aikana.

Pasiradio laajentanut - Luodon taajuus pysyy LFF:llä

Lahden Nastolasta lähettävällä Pasiradiolla on ollut aiemminkin taajuuksia Lahdessa, Kouvolassa, Helsingissä ja Alavudella, mutta tällä lupakaudella Pasiradio on laajentunut Raaheen taajuudelle 95,7 MHz sekä helmikuussa kokeilumielessä myös Heinolaan. Pasiradion luvat päättyvät 29.2.2010. Maaliskuun alussa radiotaajuuksilla aloittaa Radio Mafia, joka toimi ensi kertaa vuonna 2019. Radio Mafialla on taajuudet Helsingissä, Lahdessa ja Kouvolassa.

Luodossa Pietarsaaren lähellä toimivan Radio LFF:n lähetykset jatkuvat taajuudella 98,0 MHz myös uudella kymmenen vuoden pituisella ohjelmistolupakaudella. Radio LFF toimi vuodenvaihteesta alkaen hetken lyhytaikaisella radioluvalla, koska sen käyttämä taajuus oli yksi viime vuoden lopulla järjestetyn täydentävän radiotoimilupakierroksen taajuuksista. Toimilupaa taajuudelle hakivat Radio LFF:n lisäksi Sanoma Media ja Bauer Media, mutta valtioneuvosto päätyi 23. tammikuuta myöntämään luvan Radio LFF:lle. Samalla aseman lyhytaikainen lupa päättyi ja lähetykset pääsivät jatkumaan pitkäaikaisella ohjelmistoluvalla.

Sipoossa viikonloppuisin lähettävän Radio Soin lupa päättyi tältä erää tammikuun lopussa. Asema toimi tällä kaudella taajuudella 87,6 MHz. Järviradiolla on ollut lyhytaikaisia lupia eri puolilla Suomea. Tammikuun lopussa aseman lupa päättyi Nivalassa. Järviradion lähetyksiä on kuultu myös Asikkalassa taajuudella 107,9 MHz, mutta tammikuun 2020 loppuun taajuus oli Radio Tallukan käytössä. Järviradio jatkaa nyt taajuudella huhtikuun loppuun.

Riihimäellä toimivan SCM Radio lupa jatkui 14. helmikuuta asti. Helsingissä lähettänyt Kiekkoradio palaa kolmeksi kuukaudeksi taajuudelle 93,6 MHz heti, kun taajuudella nyt lähettävän Radio SuomiRockin lyhytaikaislupa päättyy helmikuun puolivälissä. Iskelmän lupa jatkuu Lahdessa maaliskuun loppuun. Luvanhaltijana on Mediatakojat Oy. Radio Nostalgialla on Joensuussa lyhytaikainen lupa taajuudelle 90,7 MHz. Lahden Iskelmän tavoin lupa päättyy maaliskuun lopussa.

Saaristoradio ja Instanssi jälleen FM-taajuudelle

Saaristoradio on palannut ääneen Helsingissä taajuudella 102,0 MHz. Sen lupa on voimassa maaliskuun loppuun. Salossa toimiva Radio Ihme ja Kumma lähettää 15.2. alkaen taajuudella 90,3 MHz, mutta asema suunnittelee myös nettiradion käynnistämistä. Salolaisten lupa jatkuu toukokuun puoliväliin.

Scandinavian Weekend Radion 20-vuotisjuhlavuosi alkoi vuoden ensimmäisellä lähetyksellä 8. helmikuuta. Asemalla on jo valmiit luvat maaliskuun ja huhtikuun ensimmäisille lauantaille. SWR jatkaa samoilla taajuuksilla kuin ennenkin eli lyhytaalloilla, keskiaalloilla ja ULA:lla.

Jyväskylässä helmi-maaliskuun taitteessa järjestettävä demoskenetapahtuma Instanssi saa jälleen oman tilapäisen radioaseman, joka toimii näillä näkymin 14. helmikuuta alkaen taajuudella 101,9 MHz. Radio Instanssin lähetysteho on 100 W.

Pääkaupunkiseudulla joka kevät toimivan Trombitin taajuus on tällä kertaa 105,8 MHz. Radio Trombitin lupa alkaa 1. maaliskuuta ja jatkuu 9.4. saakka. Metropolia Ammattikorkeakoulun radiolupa on puolestaan taajuudelle 107,4 MHz ja se on voimassa 24.2.-29.3.2020.

Raviradioilla pitkiä lupia

Useilla raviradoilla toimii raviradioita, joiden kautta välitetään ravien ja joskus muidenkin tapahtumien kuulutuksia ja selostusta. Raviradioiden luvat voivat olla jopa vuoden pituisia, mutta niiden lähetystehot ovat vain muutamia watteja. Lähetyksiä raviradioilla on vain noin kerran viikossa ja ne kuuluvat raviradan lähiympäristössä.

Tällä hetkellä radiolupa on voimassa Forssan (29.4. asti), Mikkelin (18.7. asti), Jyväskylän (17.10. asti), Oulun (15.11. asti) ja Turun (vuoden 2020 loppuun asti) raviradioilla. Myös Vermon raviradalla toimii raviradio, jonka taajuus on 87,6 MHz. Vermon radiolupa on voimassa joulukuun alkuun. Kaustisen raviradion lupa on tullut voimaan 10. tammikuuta ja se jatkuu joulukuulle asti. Tornion Laivakankaan raviradio lähettää taajuudella 89,1 MHz 13.2. alkaen vuoden 2020 loppuun.

Radiolupia moottoriurheilusta kuntourheilutapahtumiin

Urheilutapahtumissa on usein lyhytaikaisia radiolupia, joiden avulla voidaan välittää kisakuulutuksia, mutta joissakin tapahtumissa on myös toimitettua ohjelmaisäsältöä. Tällainen asema on esimerkiksi Jämsässä kilpailtavan JMK-rallin radiokanava. Se lähettää 29.2. taajuudella 98,5 MHz. Alkujaan ralli piti ajaa jo tammikuussa, mutta tämän talven olosuhteiden takia rallia päätettiin siirtää karkauspäivään.

Aiemmin tammikuussa oli Puolangalla järjestettävässä snowcross-kilpailussakin radiolupa. Samalla viikolla lähetti tapahtumaradio myös Vantaan Hakunilassa hiihdon Suomen Cupista. Radiotoimintaa oli myös autourheilutapahtumassa Oulussa 14.-16.2.2020. Käytössä oli taajuus 95,0 MHz.

Laukaan alueella kuuluu radiolähetystä autourheilutapahtumasta 29.2.-1.3. Salpausselän kisojen taajuus Lahdessa on 100,0 MHz ja lupa on voimassa 25.2.-1.3.2020. Ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella radiolupa on 11.-15.3. väliselle ajalle. Taajuus on 95,4 MHz.

Hengellisillä radioilla vankat perinteet

Lyhytaikaisten radioiden laajassa kirjossa hengellisten tapahtumien radiotoiminta on ollut alusta asti hyvin laajaa. Tämän vuoden alussa lupia on vielä toistaiseksi vähän, mutta hengellisten kesäjuhlien alkaessa asemamäärä lisääntyy. Tällä hetkellä lupa on voimassa ainoastaan Kalajoen seurakunnalla, joka välittää sunnuntaisin ja juhlapyhinä jumalanpalveluksia Kalajoen kirkosta. Seurakunnan radiolupa on voimassa vain tapahtumapäivinä, joten tämän vuoden viimeinen lupapäivä on heinäkuussa.

Ranualla toimivalla Opistoradiolla oli lupa yhden viikonlopun ajaksi taajuudelle 94,8 MHz. Ranuan kristillisellä kansanopistolla järjestettävien Talvipäivien ohjelmaa kuultiin 8.-9. helmikuuta.

Rajatulla alueella Espoon Kilossa toimiva KILO-RF 107,9 MHz lähettää alle yhden watin teholla. Aseman on toiminut aiemminkin, mutta tällä kertaa lyhytaikaislupa on aikavälille 10.2.-9.5.2020.

Taajuusmuutosta odottavat asemat poistuvat listalta

Lyhytaikaisten lupien luettelossa on ollut myös ohjelmistoluvalla lähettävien radiokanavien tilapäisiä lupia, joita Traficom on myöntänyt luvanhaltijoille, joiden taajuuksiin on tullut muutoksia vuodenvaihteessa. Osa taajuusvaihdoista ei ehtinyt valmistua viime vuoden lopussa, mutta tällä hetkellä suurin osa muutoksista on jo toteutunut. Lyhytaikaislistalla aiemmin olleet luvat on tästä syystä poistettu, mutta Sotkamosta Kajaaniin helmikuussa siirtyvän Radio NRJ:n lyhytaikaislupa näkyy listalla toistaiseksi.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Lyhytaikaiset radiot 2020 Tietosivut-osiossa.

Artikkelia muokattu 16.2.2020 klo 11:30 Lisätty Metropolian radiolupa Helsinkiin, Lahden, Laukaan ja Kontiolahden urheilutapahtumaradiot sekä Tornion raviradio ja KILO-RF. Aimmin lisättyjä Radio Instanssi, Trombit, Opistoradio, Kaustisen raviradio, Oulun autourheiluradio, Järviradio Asikkala, Radio Ihme ja Kumma ja Saaristoradio.

Kommentit   

+2 #1 MaGe 19.01.2020 12:15
Saaristoradio palaa Helsinkiin FM taajuuksille 1.2-31.3 ajaksi taajuudelle 102,0 Mhz kertoo kanava kotisivuillaan
Lainaa
0 #2 espoo mies 09.02.2020 20:17
artikkelista puuttuu KILO-RF 107.9MHz Espoo
Lainaa
+1 #3 Tero 10.02.2020 21:12
Lainaus espoo mies:
artikkelista puuttuu KILO-RF 107.9MHz Espoo


Kyseessä lienee hyvin rajatulla alueella kuuluva lähetys? Mediamonitorin taajuuslistoilla alarajana on yksi watti, mutta periaatteessa tämä asema voidaan lisätä tähän artikkeliin seuraavassa päivityksessä.

Tero Toivonen
Vastaava tuottaja
Mediamonitori
Lainaa
+1 #4 espoo mies 15.02.2020 05:05
Lainaus Tero:
Lainaus espoo mies:
artikkelista puuttuu KILO-RF 107.9MHz Espoo


Kyseessä lienee hyvin rajatulla alueella kuuluva lähetys? Mediamonitorin taajuuslistoilla alarajana on yksi watti, mutta periaatteessa tämä asema voidaan lisätä tähän artikkeliin seuraavassa päivityksessä.

Tero Toivonen
Vastaava tuottaja
Mediamonitori

joo, lisää vaan, ja lähetys kuuluu tosiaan 3.1km alueella Espoon Kilossa
Lainaa

Twitter