Uudella radiolupakierrosella tarjolla taajuuksia 56 paikkakunnalta – haettavana myös uusi valtakunnallinen toimilupa

kirjoittanut

kategoriassa

Radion uusi toimilupakierros on alkanut, kun Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut haettavat taajuudet tiistaina. Yksittäisiä radiotaajuuksia on hauettavana 56 paikkakunnalta. Tämän lisäksi haettavaksi on tullut uusi valtakunnallinen taajuuskokonaisuus 26. Hakuaika toimilupakierroksella päättyy heinäkuun lopussa.

Uuden valtakunnallisen taajuuskokonaisuuden (Tk 26) peittoalue on yli 90 prosenttia kansalaisista. Kokonaisuus on muodostettu entisistä Yle Puheen taajuuksista sekä muista vapaana olevista taajuuksista. Valtakunnalliseen ohjelmistotoimilupaan tulee ehto, jossa luvanhaltijan on toteutettava toimiluvan mukainen radioverkko siten, että se kattaa vähintään 90 prosenttia Manner-Suomen väestöstä koko toimilupakauden ajan. Toimilupaan liitetään ehto yhden signaalin periaatteesta, jonka mukaan ohjelmisto tulee lähettää kuuluvuusalueella samanaikaisesti ja samansisältöisenä.

Yksittäisillä haettaviksi tulleilla taajuuksilla voidaan laajentaa nykyisiä radioasemia tai perustaa uusia. Taajuudet ovat jääneet käyttämättä tai ne ovat vapautuneet uudelle lupakierokselle luvanhaltijoiden luovuttua niistä kesken toimilupakauden. Valtaosa haettavista taajuuksista on FM-taajuuksia. Keskiaaltotaajuuksia tulee haettavaksi kaksi Porista ja yksi Tampereelta.

Toimilupakierrosten kautta Traficom tukee radiotoimijoiden verkkojen kehitystä ja palveluiden laajentumista uusille alueille tai uusille toimijoille. Samalla uusien toimilupien myötä sekä valtakunnallisesti että alueellisesti lähetettävä ohjelmatarjonta monipuolistuu, kerrotaan Traficomin tiedotteessa.

Yksittäisten taajuuksien toimiluvat myöntää pääasiassa Traficom, mutta ohjelmistotoimilupapäätösten tekeminen siirtyy valtioneuvostolle, jos taajuuksia ei riitä kaikille hakijoille tai jos päätöksellä katsotaan olevan huomattavia vaikutuksia viestintämarkkinoiden yleiseen kehitykseen. Valtakunnallisen toimiluvan taajuuskokonaisuudelle 26 myöntää valtioneuvosto.

Yksittäisten taajuuksien toimiluvat ovat voimassa vuoden 2029 loppuun, kun taas taajuuskokonaisuuden 26 lupa jatkuu vuoden 2032 loppuun.

Mediamonitori


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *