Ylen päivitetty RDS-palvelu näyttää soivan kappaleen tiedot

kirjoittanut

kategoriassa

Monet Yleisradion kanavia kuuntelevat havaitsivat viime viikolla muutoksia Ylen RDS-tiedoissa. Uusimpien automallien näytöille ilmestyi radiokanavalla soivan kappaleen tiedot ja Radio Suomen aluelähetysten nimikentässä luki enää YLESUOMI aiemman alueellisen nimen sijaan. Syy muutokseen on Ylen ja verkko-operaattori Digitan käynnistämässä RDS-järjestelmän päivityksessä.

RDS eli Radio Data System on järjestelmä, jolla radiokanavat välittävät FM-taajuudella tietoa radiovastaanottimille näyttämällä muun muassa kuunneltavan aseman nimen ja ohjaamalla vastaanottimet pysymään samaa ohjelmaa lähettävillä taajuuksilla.

Autoradion tavanomaisia RDS-ominaisuuksia ovat PS eli lähettävän aseman nimi, AF eli aseman vaihtoehtoiset taajuudet, TA ja TP eli liikennetiedotetoiminnot sekä REG-toiminto, jolla voidaan lukita autoradio pysymään haluttua alueohjelmaa välittävän aseman eri taajuuksilla liikuttaessa kuuluvuusalueelta toiselle.

Monipuolisemmissa autoradioissa on myös RDS-palveluun liittyvän radiotekstin (RT) näyttöominaisuus. Radiotekstissä useat kanavat välittävät tietoa soivasta kappaleesta tai lähettävät kanavan slogania.

Yle korvasi vanhaa RDS-järjestelmää uudella tekniikalla ja toi samalla kuuntelijoiden kaipaamia lisäominaisuuksia kanavilleen. Erityisen kysytty ominaisuus on soivan kappaleen näyttö, jota Yle välittää nyt radiotekstissä.

– Todellakin uudistuksessa näkyvin osa – myös pitkään Yleltä pyydetty toiminto – on ”nyt soi” näkyminen radiotekstinä, kertoo sähköpostitse tavoitettu päällikkö Olli Sipilä Ylen Live- ja mediapalveluista.

Mediamonitoriin tulleiden kuuntelijahavaintojen perusteella radiotekstissä välittyy tieto parhaillaan soivasta kappaleesta kaikilla Ylen kanavilla, mutta biisitietojen välittämisessä on ollut vaihtelevuutta. Sipilä kertoo syyn tähän.

– Soiva kappale -tieto näytetään edellyttäen, että se on teknisesti saatavissa. Jos kysymys on esimerkiksi konsertista tai vastaavasta live-tapahtumasta, niin toki soivan kappaleen tietoa on vaikea ellei mahdoton saada.

Sipilän mukaan Radio Suomen ja Yle Vegan RDS-järjestelmässä kanavien nimet näkyvät nyt yhtenäisinä myös aluelähetysten aikana. Aiemmin Radio Suomen nimikentässä näkyivät kunkin alueradion nimitunnisteet, kuten YLE HKI, YLE TRE tai YLE OULU. Vega puolestaan näytti esimerkiksi alaviivoja tai pisteitä ja pilkkuja YLE VEGA -tunnisteessa eri alueradioissa.

– Uudistukseen yhteydessä todellakin vaihdettiin PS-nimet Radio Suomen ja Vegan osalta yhtenäiseksi. Yle on saanut aiemmin palautetta puoleen ja vastaan, osa on pitänyt alueellisia PS-nimiä hyvinä ja toisaalta osa ei, Sipilä tarkentaa.

Sipilä muistuttaa lisäksi, että alueradioita kuunnellessa autossa kannattaa käyttää vastaaottimen REG- ja AF-toimintoja. Tällöin autoradio ei vaihda esimerkiksi samalla alueella kuuluvan toisen alueohjelman taajuudelle, vaan pysyy halutun aluestudion lähetyksessä.

– Kannattaa lisäksi muistaa, että erilaiset autoradiot sisältävät erilaisia RDS-ominaisuuksia ja niiden käyttö on vastaanotinkohtaista, koska esimerkiksi ihan kaikissa oman kokemuksen mukaan ei ole tuota REG (ON/OFF) -toimintaa tai RT-toimintaa, Sipilä huomauttaa.

Mediamonitori


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Ylen päivitetty RDS-palvelu näyttää soivan kappaleen tiedot”

  1. jakoskis avatar

    Alueradion nimitunnisteiden vaihto pelkkään kanavan nimeen on aito huononnusten kuningas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *