Irlanti: Kiistelty pitkäaaltomasto purettiin Dublinin lähellä

kirjoittanut

kategoriassa

Irlannin yleisradion ja kaupallisten kanavien lähetyksiä välittänyt pitkäaaltomasto on kaadettu Summerhillissä Dublinin lähellä. Torstaina suoritettu maston hallittu purkaminen keräsi paikalle runsaasti yleisöä, jonka joukossa oli myös mastoa aikoinaan rivakasti vastustaneita. Lähes 250-metrinen pitkämaaltomasto valmistui 1980-luvun lopulla.

Summerhillin lähetin toimi alun perin Irlannin ja Luxemburgin yleisradioyhtiöiden yhdessä omistaman pitkäaaltoradio Atlantic 252:n mastona. Myöhemmin mastoa käytti toinen kaupallinen yhtiö, kunnes masto siirtyi yleisradioyhtiö RTE:n haltuun. RTE lopetti pitkäaaltolähetykset vuoden 2023 huhtikuussa.

Atlantic 252, työnimeltään Radio Tara, lähetti satojen kilowattien teholla taajuudella 252 kHz. Summerhillin asukkaiden vastustuksesta huolimatta masto sai rakannusluvan neljän vuoden odotuksen jälkeen. Mastoa vastustaneet arvelivat voimakkaan radiosäteilyn aiheuttavan vaaraa terveydellä sekä muita häiriötä. Paikallislehti Meath Chroniclen mukaan jotkut maston kaatamista seuranneet avasivat sampanjapulloja ja hurrasivat maston kaatuessa.

Mediamonitori

{jcomments off}