Kommentti: Maakuntamedia loisti radiolupakierroksella

kirjoittanut

kategoriassa

Kyllä minä Kevyt Kanavan tiedän, mutta mitä ihmettä se oikein aikoo lähettää? Tämä kysymys singahti monen radioalalla työskentelevän suusta lokakuussa, kun Traficom jakoi ensimmäiset radiotoimiluvat tämän vuoden lupakierroksella. Lisää uteliaisuutta Kevyt Kanavaa kohtaan alkoi ilmetä viimeistään keskiviikkona, kun valtioneuvoston myöntämistä radiotoimiluvista vihdoin saatiin tarkempaa tietoa.

Kevyt Kanavan taustalla on radioliiketoiminnat Sanoma Medialle kolmisen vuotta sitten myynyt yrittäjä Hannu Harju. Radioalan konkari Harju ei ilmeisesti halunnut vielä eläkkeelle, vaan haki uudelle radiobisnekselleen kaikkia mahdollisia taajuuksia – ja saikin niitä sekä lokakuussa että nyt joulukuussa. Annetaan Harjun aikanaan itse kertoa, mitä ohjelmaa Kevyt Kanavalta alkaa kuulua.

***

Maakunnat jyräsivät tämänkertaisella radion täydentävällä toimilupakierroksella, jota termiä tästä lupakäsittelyprosessista kai pitää käyttää. Maakuntamediat saivat melkein mitä halusivat. Kaleva sai uusia taajuuksia levikkialueeltaan Pohjois-Pohjanmaalta ja Keskisuomalainen monine tytäryhtiöineen kaakosta Keski-Suomeen, Hämeeseen ja Pohjois-Savoon ulottuvalta alueelta. Radio Keskisuomalaisen, Radio Voiman ja Savon Aaltojen rinnalle syntynee Kaakkois-Suomen uusi alueellinen radio. Keskisuomalaisen laariin putosi toimiluvat Kotkaan, Kouvolaan, Lappeenrantaan, Mikkeliin ja Savonlinnaan. Se on iso alue, jossa toimilupaa hallinnoi Kaakon Viestintä. Erikoista on se, että samaan Keskisuomalainen-konserniin kuuluva Hämeen Media alkaa kilpailla Kaakon Viestinnän kanssa Kouvolan taajuuksilla.

***

Myös pienille radioille tuli aika hyvin uusia taajuuksia valtioneuvoston luparuletista. Tyytyväisin on varmasti Sea FM, jonka saantiprosentti oli sata. Asema haki Tamperetta ja Turkua ja sai ne. Radio Sandelsillakin on syytä ainakin pieneen juhlaan, vaikka Etelä-Savo jäikin saamatta. Lieksa, Oulu, Haapavesi ja Kuusamo kelpaavat varmasti iisalmelaisradiolle.

Tuontirengas Oy:n päätoimiala liittyy kalastukseen, metsästykseen ja ulkoiluun. Tukkukaupalla on nyt oma radiolupa, jossa yhdistyvät taajuudet Rovaniemeltä Ouluun ja Sotkamosta Varkauteen. Vain Kuopio jää välistä. Yhtiöllä on selviä yhteyksiä nettiradiona ja tapahtumaradiona toimivaan Kuhan FM:ään. Ensi vuonna kuullaan, mitä Tuontorengas taajuuksillaan aikoo lähettää.

***

Pettyneitäkin radiolupakierroksen tuoksinassa aina on. Patmos Lähetyssäätiö haki isosti, mutta sai pienesti. Radio Patmos laajentaa ensi vuonna seitsemälle uudelle taajuudelle. Toisaalta seitsemän on enemmän kuin Sanoma Median ja Järviradion valtioneuvostolta saamat nolla lupaa. Varsinkin Sanoman jääminen ilman uusia taajuuksia joulukuun lupakäsittelyssä on erikoista. Tällä kertaa suuri ei saanut suurinta siivua, eikä edes murusia.

***

Radion ohjelmistoluvat kiinnostavat edelleen alan yrittäjiä ja radionkuuntelijoita. Spekulointia riittää, mutta nyt valtakunnallisuus ei voittanut, mutta ei paikallisuuskaan. Tämä oli alueellisten medioiden toimilupakierros. Ehkä se tuo maakuntamediat vielä lähemmäs tilaajiaan ja yleisöä, sillä radio koskettaa kuulijaa läheltä.

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja