Digita haluaa pitää Porin ja Helsingin AM-taajuudet käytettävissä

kirjoittanut

kategoriassa

Lähetinverkko-operaattori Digita haluaa turvata Porin ja Helsingin keskiaaltotaajuuksien käyttömahdollisuudet tulevassa radio- ja televisiotaajuuksien käyttösuunnitelman päivityksessä. Digita kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille jättämässään lausunnossa, että sille on tullut tiedusteluja Porin taajuudesta 963 kHz. Digita pitää mahdollisena, että myös Helsingin Santahaminassa toiminutta taajuutta 558 kHz kohtaan esitetään kiinnostusta. Radiotaajuuksien käyttösuunnitelmaa ollaan päivittämässä, ja samalla taajuuksia on tulossa haettaviksi toimiluvanvaraiseen radiotoimintaan myös keskiaaltoalueelta.

Radiotaajuuksien käytöstä määräävä asetus sisältää kolme vapaana olevaa keskiaaltotaajuutta. Näistä kaksi on Porissa ja yksi Tampereella. Helsingin taajuus 558 kHz ei ole mukana tämänhetkisessä käyttösuunnitelmassa, joten Digita haluaisi, että Helsingin taajuus lisättäisiin käyttösuunnitelmaan.

Käyttösuunnitelmassa määritellään, millä paikkakunnilla taajuuksia voi käyttää joko Yleisradion lähetystoiminnassa tai yksityisten radioiden toiminnassa.

Porin taajuus 963 KHz ja Helsingin 558 KHz ovat aiemmin lähettäneet Yleisradion lähetyksiä Digitan omistamilta keskiaaltoasemilta. Porin radioaseman suurin sallittu teho on ollut 600 kilowattia ja Santahaminan aseman 50 kilowattia. Viime vuosina keskiaaltolähetyksiä ei ole lähetetty kummallakaan taajuudella.

Mediamonitori

Aiheesta muualla: Lausuntopyyntö määräysluonnoksesta televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Digita haluaa pitää Porin ja Helsingin AM-taajuudet käytettävissä”

  1. Muistelisin että 558KHz:n asema oli 100kilowattinen. Nykyisen maailman tilanteen takia Suomen syytä pitää taajuudet. BBC ryhtyi lähettämään ohjelmaa tänä keväänä lyhytaalloilla…

  2. Marko, DX 1984 avatar
    Marko, DX 1984

    Skandinavia Weekend Radio pääkaupunkiseudulle 558Khz, tai uusi kansainvälinen toimija? Ehdotuksia