Traficomilta lausuntopyyntö taajuusmääräyksen päivittämisestä

kirjoittanut

kategoriassa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut lausuntopyynnön määräysluonnoksesta televisio- ja radiotoimintaan tarkoitettujen taajuuksien käytöstä. Lausuntokierroksella määritellään, mitä mahdollisia muutoksia ja lisäyksiä nykyiseen voimassa olevaan määräykseen radiotaajuuksien käytöstä tehdään. Traficom pyytää radioalan yrityksiltä ja yhteisöiltä sekä sidosryhmiltä lausuntoja 16. toukokuuta mennessä.

Uusi määräysluonnos sisältää 92 uutta tai tähän asti lyhytaikaisessa radoitoiminnassa käytössä ollutta FM-taajuutta ja kolme käyttämätöntä AM-taajuutta. Traficom esittää uusien taajuuksien lisäämistä toimiluvanvaraisen radiotoiminnan käyttöön tai Yleisradiolle kaikista muista Manner-Suomen maakunnista paitsi Keski-Pohjanmaalta ja Uudeltamaalta. Eniten taajuuksia on määräysluonnoksessa tulossa Lappiin (17 taajuutta), Pohjois-Pohjanmaalle (15 taajuutta) ja Pohjois-Savoon (10 taajuutta). Paikkakunnista eniten uusia taajuuksia on tulossa vakituiseen radiokäyttöön Kolarissa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä, joihin on koordinoitu viisi taajuutta. Neljän uuden taajuuden paikkakuntia ovat Oulu, Sotkamo, Varkaus ja Seinäjoki.

Suurin osa tuoreessa määräysluonnoksessa julkistetuista taajuuksista on valmiiksi koordinoituja, mutta joidenkin taajuuksien koordinointi on vielä kesken. Koordinoinnissa muun muassa sovitaan naapurimaiden kanssa taajuuksien käytöstä ja niiden teknisistä määritteistä.

Traficom on aiemmin keväällä kertonut, että uusia radiotoimilupia julistetaan haettaviksi kesän 2022 aikana. Radiotaajuusmääräyksen muutosprosessi alkoi jo viime syksynä, kun Traficom tiedusteli radioalalta tarvetta uusien radiotaajuuksien koordinoinnille ja nykyisten radioverkkojen laajentamiselle.

Oheisessa taulukossa on mainittu määräysluonnokseen lisättyjen taajuuksien määrät maakunnittain.

Maakunta Taajuuksien määrä
Paikkakuntakohtaisia huomioita
Lappi 17 Rovaniemi 5, Kolari 5
Pohjois-Pohjanmaa 15 Oulun seutu 5
Kainuu 5 Sotkamo 4
Pohjois-Savo 10 Varkaus 4
Pohjois-Karjala 3 Joensuu 2
Pohjanmaa 1 Vaasa 1
Etelä-Pohjanmaa 7 Seinäjoki 4, Lapua 3
Keski-Suomi 8 Jyväskylä 5
Pirkanmaa 5 Tampereen seutu 3
Kanta-Häme 2 Hämeenlinna 1
Päijät-Häme 3 Lahti 3
Etelä-Savo 2 Mikkeli 1, Savonlinna 1
Etelä-Karjala 2 Lappeenranta 2
Kymenlaakso 5 Kouvola 3
Satakunta 4 Porin seutu 3
Varsinais-Suomi 3 Turun seutu 2
     
Keskiaaltotaajuudet 3 Pori 2, Tampere 1
     

Mediamonitori

Aiheesta muualla: Lausuntopalvelu

Artikkelia muokattu 23.4.2022 klo 22.10: Tarkennettu taulukkoon Oulun seudun taajuuksien määrä.