Radiokuuluvuutta jopa puolella watilla

kirjoittanut

kategoriassa

Limingan Sea FM  ja Espoon KILO-RF ovat harrastajien innostuksen tuloksia

Kaksi radioharrastajan pyörittämää pientä radioasemaa toimii tämän kevään aikana Suomessa. Limingassa Oulun lähellä toimiva Sea FM Radio välittää oululaisen kaimansa ohjelmaa yhden watin lähetysteholla. Espoon Kilossa toimivalla KILO-RF-radiolla on tehoa vain puoli wattia. Sekin releoi osan vuorokaudesta Oulun Sea FM:n lähetystä.

Liminkalainen 19-vuotias tietotekniikka-alan opiskelija Riku Martinmäki lähettää radioasemaansa omatekoisella lähettimellä ja antennilla taajuudella 99,9 MHz. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämä kolmen kuukauden pituinen lyhytaikaislupa jatkuu 5. kesäkuuta saakka. Radiokanava lähettää Sea FM:n lähetystä ympäri vuorokauden.

Martinmäen ajatuksena oli alun alkaen lähettää taajuudella omaa lähetystä, mutta päätyi lopulta ottamaan ohjelman suoraan Oulusta.

– Aattelin aluksi että pistäisin pystyyn jonkin oman ”teosto-vapaan” kanavan, kun ei oikeen satojen eurojen tekijänoikeusmaksuihin rahat riitä, mutta parempi näin. Muutenkin tuon aseman (Sea FM) kuuluvuus on tässä lähialueella aika heikko, kärsii myös paljon niin sanotusta monikanavoitumisesta eli multipathista, Martinmäki tietää kertoa.

Jo 10-vuotiaana Sea FM:n edeltäjästä, lyhytaikaisella luvalla lähettäneestä C Music -radiokanavasta innostunut Martinmäki sanoo olevansa kiinnotunut radioasemien kuuluvuuksista. Hän mainitsee esimerkkinä raviradiot, jotka voivat muutamien wattien lähetystehoista huolimatta kuulua hyvissä olosuhteissa kymmeniä kilometrejä.

Oman radioasemansa kuuluvuudesta Martinmäellä on melko maltillinen näkemys. Lähetys sinkoaa eetteriin kolme-elementtisestä yagi-antennista, jossa on jonkin verran suuntausta. Antenni on asennettu rivitalon takapihalle kolme metriä korkean mastoputken päähän. Kuuluvuutta riittää Limingan keskustan suuntaan noin kaksi kilometriä, mutta maaseudulle päin lähetys saattaa kuulua noin 3-5 kilometrin päähän.

Espoossa toimiva KILO-RF on äänessä toista kertaa. Aseman taustalla on radioharrastaja Antti Makkonen, joka on saanut Traficomilta luvan lähettää ohjelmaa taajuudella 107,9 MHz. Makkosen mukaan radiokanava saa toimia vain puolen watin enimmäisteholla, koska lähetykset tehdään keskeltä asutusta.

KILO-RF lähettää Sea FM:n lähetystä päivittäin kello 5.00-23.30. Makkonen kertoo, että taajuudella välitetään myös virolaisen Sky Plus FM:n lähetyksiä sekä ajoittain Jehovan todistajien ja Espoon seurakunnan ohjelmaa. Radiokanavan lähetyslupa on voimassa 10.2.-9.5.2020.

Oululaisen Sea FM:n päätoimittaja Kimmo Salonpää ei tunne kummankaan pikkuradion perustajaa entuudestaan, mutta pitää radiokanavansa saamaa tilapäistä kuuluvuutta hyvänä asiana. Salonpään mukaan lisätunnettavuus ei ole Sea FM:n kannalta huono asia. Oulusta on lähetetty Liminkaan studiolinkki, jolla Limingan Sea FM saa oululaisten lähetyksen kuulumaan samanaikaisesti. Kanavilla on kuitenkin erilliset RDS-tunnistuskoodit, jotta lähetykset eivät sotkeennu keskenään.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Lyhytaikaiset radiot 2020


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Radiokuuluvuutta jopa puolella watilla”

  1. Miksi juuri Sea FM lähetyksiä? Monesti kun yleisiä keskusteluja lukee niin moni niputtaa kyseisen kanavan samaan yksitoikkoiseen massaan muiden vastaavanlaisten kanavien kanssa. Tässäkin sen näkee, että radiokanavien tarjontaan paremmin perehtyneet tietävät eroavaisuudet. Aina on ollut ajoittain samankaltaisia kanavia, joista joku on aina muita parempi jossain. Riittäisiköhän kuuluvuustehoja keski ja pohjois-Lappiin, missä voisi harrastaa samanlaista toimintaa, jos vain olisi vapaita taajuuksia. Keski-Lapissa alueista riippuen ei kuulu suomalaisista kuin YLen kanavat, NRJ, Aito Iskelmä ja Nova.

  2. Suvi.Rop avatar

    Aika hiljaista oli Länsi-Lapissa suomalaisten kanavien osalta kolme ylen kanavaa ja kaikki loput Ruotsalaisia joista sr-p2 puhui suomea