Rauno Mannonen perusti oman paikallisradioaseman Sipooseen

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Soi voisi olla muutakin kuin harrastus

Sipoossa Uudellamaalla toimiva Radio Soi palaa ääneen tänään taajuudella 107,2 MHz. Radio Soi lähettää 12.-14.7. sekä 19.-20.7. ja 26.-27.7. musiikkipainotteista viihdeohjelmaa kuuluvuusalueella, joka ulottuu parhaimmillaan Järvenpäähän, Keravalle, Tuusulaan ja Porvooseen. Radiokanavaa pyörittää yksityishenkilö Rauno Mannonen. Radioasema toimii Mannosen talossa Sipoon Linnanpellossa, joka on paikkakunnan korkeimpia kohtia merenpinnasta mitattuna.

Lyhytaikaisilla luvilla lähettävän Radio Soin ensimmäinen lupajakso oli jo viime vuoden puolella, mutta lähetyksiä on ollut vain silloin tällöin. Nykyinen kolmen kuukauden lyhytaikaislupa päättyy heinäkuun lopussa, joten Radio Soi ehtii lähettää vielä kolmena viikonloppuna. Mannonen kertoo, että kaikki rahat radiokanavan pyorittämiseen tulevat omasta pussista, joten Gramex-maksuissa on säästettävä. Siksi lähetyksiä on lähinnä viikonloppuisin, tälläkin viikolla vain kolmena päivänä.

– Lähetin viimeksi juhannuksena kolme päivää ja se maksoi muistaakseni sata euroa pelkästään Gramex-maksuina. Teosto-maksut ovat pienemmät ja niitä maksan koko kolmen kuukauden toimiajalta, Mannonen taustoittaa.

Koska Radio Soi on tässä vaiheessa vielä pienimuotoinen kokeilu, ei se myy mainostusaikaa. Radioasema on Mannosen harrastus, eikä hän voisi myydä mainosaikaa yksityishenkilönä. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että radiota varten perustetaan jokin taustayhtiö, jos toimintaa haluttaisiin joskus vakinaistaa.

– Olen suunnitellut jääväni nykyisistä rakennusalan yrittäjän töistäni eläkkeelle ehkä ensi vuonna, joten radiossa olisi hyvää tekemistä eläkevuosille, kertoo Mannonen.

Paikallisradio ei ole hänelle suinkaan uusi asia, vaan mies on ollut mukana radiotoiminnassa keravalaisessa Etelän Äänessä 1980-luvun lopulta aseman konkurssiin vuonna 1993. Silloinen radioasema muutti pariin otteeseen ensin uuden omistajansa saunaan ja sittemmin isompiin tiloihin Keravan keskustaan. Gramex-velat koituivat Etelän Äänen, kuten monen muunkin tuon ajan paikallisradion, kohtaloksi.

Paikalliset pikkuradiot vähissä

Radio Soi on Sipoon ensimmäinen paikallisradio, eikä pääkaupunkiseudulla ole juuri muita pieniä asemia aika ajoin toimivaa Roll FM:ää lukuun ottamatta.

– Mietin, että olisin voinut kysyä lupaa käyttää nimeä Etelän Ääni, mutta toisaalta Radio Soi sointuu nimenä hyvin ja sopii myös kokonaisena RDS-kenttään, Mannonen jatkaa.

Juuri vastaanottimeen ilmestynyt RDS-tunnus on saanut monet havahtumaan radiokanavan olemassaolosta, vaikka Mannonen onkin tarkoituksella pitänyt matalaa profiilia asemansa lähetyksistä. Epäsäännölliset lähetykset ovat omiaan olleet pitämään Radio Soin hieman mystisenä pikkuasemana. Asemasta ei ole ollut juttuja lehdissä, eikä sillä ole omia nettisivujakaan. Sosiaalisessa mediassa kanavan sentään tavoittaa, sillä asemalla on oma Instagram-tili. Sen kautta tai sähköpostilla voi myös lähestyä Mannosta, joka ottaa mielellään vastaan palautetta ja kuuluvuustietoja.

– Tavoitteenani on myös soittaa ja nostaa esille uusia bändejä, joita täälläkin on useita. Soitan lähetyksissä paljon englanninkielistä hittimusiikkia erityisesti 1990-luvulta, koska sen kuulijat tunnistavat, aikanaan myös ohjelmatoimistobisneksessä toiminut Mannonen sanoo.

Mannonen on rakentanut radiostudionsa itse, mutta levystöä on ollut valmiina miehen bändi- ja ohjelmatoimistoajoilta. Uusia biisejä Mannonen on hankkinut myös latauspalveluista. Musiikkia Mannonen soittaa sekä cd-levyiltä että Yhdysvalloista hankitulla radion lähetysohjelmistolla. Sen säätämiseen Mannonen on saanut apua tutultaan.

Radio Soin lähetysantenni on mitoitettu radiokanavan nykyiselle taajuudella, joten lähetyksiä on tarkoitus jatkaa samalla taajuudella jälleen marraskuun alusta vuoden 2020 alkuun.

Toistaiseksi Radio Soi kuuluu ainoastaan ULA-taajuudella, mutta Mannosen tavoitteena on jossain vaiheessa saada käyntiin myös nettilähetykset, varsinkin sitten jos radioasema saisi vakituisemman ohjelmistoluvan. Mannonen arvioi, että pieniä mainostajia voisi Sipoon seudulta löytyä tarpeeksi, koska monet pienyrittäjät eivät voi hankkia kallista mainosaikaa isoilta valtakunnallislta radiokanavilta.

– Mainoslehtisten jakelu koteihin on vähentynyt, mutta radiota ihmiset kuuntelevat. Monelle mainostajalle esimerkiksi Radio Novan tai vaikka Aallon hinnat ovat liikaa, ja toisaalta mainostajat haluaisivat välittää mainoksensa paikallisesti eikä koko maahan. Toisaalta itseäni harmittaa isojen kanavien soittolistojen toistuvuus. Tuntuu kuin sama kappale soisi joka aamu samaan aikaan, vaikka juontajat ovat toki kyllä hyviä, Mannonen huomauttaa.

Mediamonitori

Muualla Mediamonitorissa: Lyhytaikaiset radiot 2019


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Rauno Mannonen perusti oman paikallisradioaseman Sipooseen”

 1. Padsi Komsi avatar
  Padsi Komsi

  Hassua uutisointia, ensinnäkin miten niin ~30m metriä merenpinnasta on korkein kohta kun lähistöllä on korkeampaa maastoa, ja miten niin Kuuluu Tuusulassa kun nippa nappa jotain voi tulla Keravan nurkille. Ja ihan varmasti ei voi kuulua puoliväliinkään Porvoota, 6,5km:n päässä on ensimmäinen isompi maastoeste jonka nippa nappa ylittämiseen tarvitaan antennikorkeutta vähintään 35-40 metriä. Tämä on ihan samaa kuin Järviradio uutisoi paikallislehdessä, että Forssan taajuus kuuluu Hämeenlinnaan saakka, kun mielikuvilla ei kuuluvuutta saa, vaan sijoittamalla antenni maastoon nähden mahdollisimman ylös. Tämä siis 45 dbuv/m kohinatasolla. Luonnonlaeille kun me ihiset ei voida mitään.

 2. suurempiakinhuolia avatar
  suurempiakinhuolia

  Miksi pitäisi olla pikkuasemia? Enemmänkin itse olen huolissaan ja pitäisi muidenkin olla erityisesti kolmen suurimman toimijan ja monien muidenkin yksitoikkeisesta tarjonnasta. Osa panostaa juonnettuun sisältöön enempi tai vähempi vaihtelevalla laadulla. Musiikkivalintoihin taas Suomessa ei panosta oikeasti kuin SEA FM ja YLEX jonkin verran uuden musiikin ohjelmien osalta. Oli pieni paikallinen tai laajemalla kuuluva kanava, itse en kaipaa yhtään lisää kanavia enkä kuuluvuus alueita kanaville, jotka toistavat samoja biisejä ikuisuuden ja eniten kategoriasta samat eniten soitetut vanhat hittibiisit. Suuntaus ei ole ainakaan radiotakuuntelevien etu ja sitä ei pitäisi kenenkään tukea.

 3. 🙂 Ihan mahtavaa. Isoilla radiotaloilla ja medioilla on ihan liikaa valtaa, ja tylsästi toistavat isojen levyyhtiöiden tylsää päivän (t)ulostetta. Tää on hyvä-