Viestintävirasto löi alkutahdit vuoden 2020 radioluville

kirjoittanut

kategoriassa

Nykyiset radion ohjelmistoluvat päättyvät vasta kahden vuoden kuluttua eli 31.12.2019, mutta Viestintävirasto on jo avannut ajatushautomon vuoden 2020 alussa voimaan tulevien ohjelmistolupien myöntämiseksi. Viestintävirasto esitteli alustuksia taajuuskokonaisuuksista radioalalle ja sen sidosryhmille viime maanantaina Radiofoorumissa Helsingissä. Alan toimijoilta pyydetäänkin nyt lausuntoja taajuussuunnitelmista tammikuun 2018 puoliväliin mennessä.

Viestintävirasto ehdottaa vaihtoehtoina nykyisten taajuuskokonaisuuksien säilyttämistä pääosin ennallaan tai muokattua mallia, jossa alueellisia ja paikallisia taajuuksia on niputettu laajemmiksi ja selkeämmiksi kokonaisuuksiksi. Molemmissa malleissa radiokanavien täydellisiä päällekkäisyyksiä vähennetään poistamalle esimerkiksi samassa kaupungissa toimivat tuplalähettimet. Muokatussa mallissa esitetään lisäksi samojen tai vierekkäisten, lähekkäin sijaitsevien taajuuksien siirtämistä samaan taajuuskokonaisuuteen. Nykyisin esimerkiksi Iskelmä Sastamalan taajuus 101,2 MHz (Sastamala) ja Kiss 101,2 MHz (Tamprere / Teisko) häiritsevät toisiaan Nokian seudulla. Häiriöitä on havaittavissa eri radiokanavien kesken myös pääakupunkiseudulla.

Muokatussa taajuuskokonaisuusmallissa luodaan myös kokonaan uusia taajuuskokonaisuuksia sekä osavaltakunnalliseen että alueelliseen radiotoimintaan. Hakuun tulisi tämän vaihtoehdon mukaan uusi, isoimmat kaupungit kattava kaupunkiradioverkko sekä kolme uutta taajuutta Helsinkiin.

Radiofoorumissa keskusteltiin linjauksesta valtakunnallisen ja alueellisen mainonnan välillä. Toistaiseksi on auki, voidaanko valtakunnallisella toimiluvalla tulevaisuudessa lähettää alueellisia mainoksia. Keskustelua käytiin niin ikään toimilupakauden pituudesta, jossa päätösvalta on liikenne- ja viestintäministeriöllä.

Viestintävirasto on avannut Radio 2020 -sivuston, johon se kerää tietoja toimilupa-asioiden etenemisestä.

Parhaillaan käynnissä olevaan lupakauteen liittyvistä uusista toimiluvista päätetään valtioneuvostossa vielä tämän vuoden aikana. Joulun jälkeen myönnettävät luvat ovat siis voimassa kaksi vuotta.

Mediamonitori – Viestintävirasto

Artikkelin tietoja korjattu 26.12.2017 klo 21.30: Tampereella taajuudella 101,2 MHz lähettää Kiss eikä Radio City, kuten artikkelissa virheellisesti väitettiin.


Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Viestintävirasto löi alkutahdit vuoden 2020 radioluville”

 1. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Tämä olisi pitänyt tehdä jo edellisellä kierroksella. Nyt näihin taajuuspäällekkäisyyksiin ja häiriöasioihin on vihdoin perehdytty. Papukaijamerkki.

 2. JesseMakila avatar
  JesseMakila

  Se Tampereen taajuus 101.2 MHz niin se on Kiss eikä Radio City.

 3. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  [quote name=”JesseMakila”]Se Tampereen taajuus 101.2 MHz niin se on Kiss eikä Radio City.[/quote] Muotovirheitä, Radio Musan taajuus on 100,5 eikä 98,4 kuten dokumentissa yhdessä kohdassa lukee. 🙂