Radio Queen Loviisa toistaiseksi vain netissä – nimi vaihtui

kirjoittanut

kategoriassa

Heinäkuussa 2014 lähetykset aloittanut Radio Queen Loviisa on joutunt lopettamaan toimintansa ULA-taajuudella, mutta kanavan lähetykset jatkuvat netissä. Kanava on toiminut lähes kolmenkymmenen kuukauden ajan lyhytaikaisilla radioluvilla, mutta eri toiminimillä ja eri luvanhaltijoiden pyörittämänä. Nyt radioaalloilla tapahtuvaan toimintaan tulee ainakin kahden kuukauden tauko, sillä Viestintävirasto ei voi myöntää jatkolupaa uuden radiolainsäädännön nojalla. Kanava jatkaa uudella nimellä Radio Queen Love.

Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja radiolupia on voinut saada kerrallaan enintään kolmen kuukauden ajaksi. Vuoden 2015 alussa muuttuneen lainsäädännön mukaan lähetystoiminnassa on pidettävä samalla tai osittain samalla kuuluvuusalueella jokaisen lupakauden jälkeen vähintään kahden kuukauden tauko. Loviisassa toimintaa on pyöritetty Radio Queen Loviisan ohella toiminimillä Superstereoradio ja One Love Radio.

– Viestintävirastosta ilmoitettiin, että meille ei voida myöntää enää jatkolupaa, vaan meidän on pidettävä kahden kuukauden tauko ja tätä tulemme myös kunnioittamaan, kertoo pienen loviisalaisradion perustaja Fabio Putrino.

Hänen ja toisen luvanhaltijan Flavia Maldarizzin tavoitteena on ollut saada kanavalle pysyvämpi lupa. Putrino sanoo vastaanottaneensa sähköpostin, jossa Viestintävirasto ehdotti vakituisen luvan hakemista radiokanavalle.

Määräykseen radiotaajuuksien käytöstä ei ole ainakaan toistaiseksi merkitty uusia vapaita taajuuksia Loviisan seudulla. Viestintävirastosta kerrottiin (13.1.), että Loviisassa ei ole tällä hetkellä vapaata taajuutta ohjelmistolupaan perustuvaa toimintaa varten, mutta taajuuskoordinointi on käynnissä. Mikäli taajuus saadaan koordinoitua, se lisätään haettaviin taajuuksiin. Uuden toimilupahakukierroksen aikataulua ei ole vielä vahvistettu Viestintävirastossa ja liikenne- ja viestintäministeriössä.

Radio Queen Loviisa on lähettänyt viime kuukaudet taajuudella 106,0 MHz 50 watin teholla. Aikaisemmin asema käytti taajuutta 106,7 MHz, jonka Viestintävirasto asetti julkiseen hakuun. Ohjelmistoluvan sai vuoden 2015 lopulla porvoolainen Radio Foni, joka lähettää nyt myös Loviisassa. Myös Radio Nova ja Fabio Putrino hakivat toimilupaa taajuudelle. Viestintäviraston julkaisemien asiakirjojen mukaan Putrinon hakemusta ei otettu valtioneuvoston käsittelyyn, koska tämä ei toimittanut tarvittavia lisäselvityksiä.

Putrino kritisoi Loviisan taajuustilannetta.

– Loviisassa on yhdeksän taajuutta, joista Ylellä on käytössä seitsemän, ja se on ihan ok. Niillä kahdella muulla taajuudella operoi muita asemia, joiden lähetys tulee Loviisan ulkopuolelta. Me olemme ammattilaisia ja olisi hyvä, jos Loviisassa olisi myös oikea paikallisradio – ei ainoastaan muiden kaupunkien radiokanavien toistimia, Putrino kuittaa.

Putrino kertoi maanantaina (2.1.), että hän ja Maldarizzi eivät ole tällä hetkellä varmoja, hakevatko he uutta radiolupaa.

– Kuuluvuusalueemme on ollut pieni ja uskomme, että kuuntelijat eivät tule huomaamaan suuria muutoksia toiminnassamme. Uskomme, että jo nyt suurin osa kuuntelijoista, myös Suomessa asuvat, kuuntelevat meitä netissä, muun muassa TuneIn-palvelussa. Olemme lisäksi kehittelemässä omaa sovellusta iOS- ja Android-käyttäjille, Putrino tarkentaa.

Mediamonitori

Juttua päivitetty 15.1.2016 klo 18.00: Lisätty Viestintäviraston kommentti Loviisan taajuustilanteesta ja tulevasta hakukierroksesta.