Pispalan Radio kokeilee lyhytaaltoja

kirjoittanut

kategoriassa

Tamperelainen Pispalan Radio kuuluu kokeilumielessä lyhytaalloilla vapunpäivästä heinäkuun loppuun 11 metrin aaltoalueella taajuudella 25 760 kHz. Lähetykset tekee virallisesti radioasema 3ABU Tampere, joka välittää Pispalan Radion ohjelmaa. Lähetystehoa tulee olemaan noin 30 wattia ja lähetysantenni asennetaan Pispalan haulitorniin.

 Radiokokeilun taustalla ovat Pispalan Radiossa mukana oleva Pasi Komsi ja Pispalan Radioyhdistys. Komsi koelähettää aluksi Hämeenkyrössä, mutta siirtää lähettimen ja antennin Pispalaan vappuun mennessä.

Lyhytaaltotaajuus kuuluu Suomessa pinta-aaltona lähettimen lähialueella, mutta hyppää muuten suomalaiskuuntelijoilta tavoittamattomiin. Komsin pyrkimyksenä onkin testate kuuluvuutta Pohjois-Amerikan suuntaan.

– Taajuusvalinta on lännenlokarimaisesti transatlanttinen eli tavoittelemme tuntemattomia DX-kuuntelijoita valtamerten takaa. Kotimaan kuuntelijoita tämä taajuutemme ei ikävä kyllä lähialueita lukuun ottamatta juurikaan huomioi, Komsi huomauttaa.

Komsi on suorittanut lyhytaaltokokeiluja aiemminkin 11 metrin alueella, kun hänen johtamansa Radio Gramox kuului hetken Westsound AM -aseman kautta. Viimeksi Komsi lähetti myös SSB-lähetettä, mutta tällä kertaa lähetys tulee AM-lähetyksenä.

Pispalan Radion pitäisi aloittaa lähetykset myös keskiaalloilla, johon asemalla on pitkäaikainen ohjelmistolupa ainoana Suomessa. Keskiaaltotaajuuden 729 kHz käyttöönotto on kuitenkin siirtymässä, sillä radioyhdistys on hakenut Viestintävirastolta lupaa lykätä aloitusta yli takarajan eli 6.5.2016. Radioyhdistys kartoittaa edelleen sopivaa paikkaa keskiaaltolähettimelle ja antennimastolle.

Pispalan Radion ULA-taajuus on 99,5 MHz. Asema lähettää myös netissä.

Mediamonitori