Norkring uutena tv-verkkomarkkinoille

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoVuoden 2017 alussa käynnistyvä toimilupakausi tuo uuden toimijan antennitelevisiomarkkinoille, kun valtioneuvostolta torstaina verkkotoimiluvan saanut norjalainen Norkring voi aloittaa lähetykset. Toimiluvat myönnettiin DNA Welho Oy:lle VHF-alueen kanavanippuihin A, B ja C, Digita Oy:lle UHF-kanavanippuihin A ja F, Norking As:lle UHF-kanavanippuihin B, C ja D. Lisäksi Anvia Oyj:lle myönnettiin toimilupa Pohjanmaan alueelliseen kanavanippuun. Toimiluvat astuvat voimaan 10. tammikuuta 2017 ja ovat voimassa kymmenen vuotta.

Päätöksen tavoite on kilpailun edistäminen televisiolähetyspalveluiden markkinoilla. Lisäksi pyrkimys on lisätä laadukkaiden ja monipuolisten sisältöjen tarjontaa koko maan alueella ja kasvattaa teräväpiirtolähetysten määrää antennitelevisioverkossa.

Anvia, DNA ja Digita ovat vakiintuneita toimijoita Suomen markkinoilla. Norking As on Norjan suurin maanpäällisten lähetysten tarjoaja. Norking kertoo toteuttavansa verkkonsa siten, että se ei edellytä kuluttajilta mitään toimenpiteitä.

Uudella toimilupakaudella aletaan siirtyä vaiheittain uuden DVB T2 -standardin käyttöä. VHF-alueella DVB T2 on jo käytössä kaikissa kanavanipuissa. UHF-alueella yhdessä koko väestön kattavassa kanavanipussa tulee kuitenkin lähettää peruslaatuista DVB-T -lähetystä vuoteen 2026 asti.

Valtioneuvosto voi perustelluin syin nopeuttaa siirtymää vuoden 2020 välitarkastuksessa. Perustasoisille lähetyksille tarkoitettu UHF A -kanavanippu on ensisijaisesti Yleisradion ja kaupallisten yleisen edun kanavien käytössä. Vuoden 2017 alussa käyttöön tulee myös kolme teknologianeutraalia kanavanippua, UHF E, UHF C ja Pohjanmaan kanavanippu. Näissä nipuissa lähetykset toteuttava yritys saa itse valita käytettävän lähetystekniikan.

Mediamonitori – LVM


Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Norkring uutena tv-verkkomarkkinoille”

 1. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Jos Norkring As kertoo toteuttavansa verkkonsa siten, että se ei edellytä kuluttajilta mitään toimenpiteitä niin ei tule muuta mieleen kuin että Norkring vuokraa Digitalta lähetyspalveluita. Muutoin kuluttajan täytyy alkaa toimenpiteisiin ja asennuttaa uusi antenni ja suunnata se siihen toiseen mastoon mistä B C ja D kanavanippu lähetetään. Vai aikooko Norking vuokrata Digitalta tontin, että saa rakentaa uuden maston aina Digitan maston viereen. Tässä vaan voi käydä Iisalmet, kun vuokrasopimus irtisanotaan ja mastot vaaditaan poistettavaksi tonteilta vuoden irtisanomisajalla. Ei liene tehokasta kilpailun edistämistä, jos kilpaileva verkkoyhtiö käyttää määräävässa markkina-asemassa olevan verkkoyhtiön infraa.

 2. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  Jatkona edelliseen itsekseni pohdiskelen, että mahdollisena loppudilemana saattaisi olla, että erittäin vahvataseinen Norkring saattaisi yllättäen ostaa puoli vahingossa koko Digitan sijoituskonsortiolta itselleen. Näin Digitasta tulisi nykyistäkin vahvempi toimija markkinoilla jonka uusi nimi voisi olla vaikkapa Norkring Finland Oyj vähän niinkuin Suomen sokeri on nykyään Dansukker. Jatkossa kaikki saisivat vuokrata hyviä korkeita antennipaikkoja edullisemmin kuin huonoista matkapuhelinmastoista, savupiipuista, näköalatorneista jne. 😆 .

 3. Ylen ex-työntekijä avatar
  Ylen ex-työntekijä

  [quote name=”Pasi Komsi”]Jatkona edelliseen itsekseni pohdiskelen, että mahdollisena loppudilemana saattaisi olla, että erittäin vahvataseinen Norkring saattaisi yllättäen ostaa puoli vahingossa koko Digitan sijoituskonsortiolta itselleen. Näin Digitasta tulisi nykyistäkin vahvempi toimija markkinoilla jonka uusi nimi voisi olla vaikkapa Norkring Finland Oyj vähän niinkuin Suomen sokeri on nykyään Dansukker. Jatkossa kaikki saisivat vuokrata hyviä korkeita antennipaikkoja edullisemmin kuin huonoista matkapuhelinmastoista, savupiipuista, näköalatorneista jne. 😆 .[/quote]

  Uskon vahvasti, että Norkring As ostaa Digita Oy:n tai sen kilpailijan Telemast Nordic Oy:n. Digita Oy:n tai Telemast Nordic Oy:n uudeksi nimeksi tulisi todennäköisesti Norkring Finland Oy. Ehkä Norkring As:lle kelpaa vain Digita Oy, koska ranskalaisen towerCast S.A.:n omistuksessa oleva Telemast Nordic Oy omistaa vain radiomastoja, eikä Telemast Nordic Oy:llä ole vielä edes televisiomastoja. Myös Telemast Nordic Oy saattaa kiinnostaa Norkring As:ää :lol:.

 4. Ylen ex-työntekijä avatar
  Ylen ex-työntekijä

  Toivon, että Elisa ja Sonera lähtevät mukaan antenni-tv-markkinoille, eli DNA:n kilpailijoiksi antenni-tv-verkkomarkkinoille. 😀

 5. [quote name=”Ylen ex-työntekijä”][quote name=”Pasi Komsi”]Jatkona edelliseen itsekseni pohdiskelen, että mahdollisena loppudilemana saattaisi olla, että erittäin vahvataseinen Norkring saattaisi yllättäen ostaa puoli vahingossa koko Digitan sijoituskonsortiolta itselleen. Näin Digitasta tulisi nykyistäkin vahvempi toimija markkinoilla jonka uusi nimi voisi olla vaikkapa Norkring Finland Oyj vähän niinkuin Suomen sokeri on nykyään Dansukker. Jatkossa kaikki saisivat vuokrata hyviä korkeita antennipaikkoja edullisemmin kuin huonoista matkapuhelinmastoista, savupiipuista, näköalatorneista jne. 😆 .[/quote]

  Uskon vahvasti, että Norkring As ostaa Digita Oy:n tai sen kilpailijan Telemast Nordic Oy:n. Digita Oy:n tai Telemast Nordic Oy:n uudeksi nimeksi tulisi todennäköisesti Norkring Finland Oy. Ehkä Norkring As:lle kelpaa vain Digita Oy, koska ranskalaisen towerCast S.A.:n omistuksessa oleva Telemast Nordic Oy omistaa vain radiomastoja, eikä Telemast Nordic Oy:llä ole vielä edes televisiomastoja. Myös Telemast Nordic Oy saattaa kiinnostaa Norkring As:ää :lol:.[/quote]

  Minäkin uskon vahvasti samaa. 😆

 6. [quote name=”Ylen ex-työntekijä”]Toivon, että Elisa ja Sonera lähtevät mukaan antenni-tv-markkinoille, eli DNA:n kilpailijoiksi antenni-tv-verkkomarkkinoille. :D[/quote]

  Minäkin toivon samaa. 😀

 7. Taitaa käydä niin, että nyt teleoperaattoreistakin Elisa taitaa päätyä Telenorin omistukseen, EU:n verkkovierailu-regulaation kustannusten myötä.
  Nyt Telenorilla on jo hyvä pohjustus Suomeen (uudelleen)laajentumiselle.