Tulossa lisäkuuluvuutta ja uusia asemia

kirjoittanut

kategoriassa

Viestintävirasto-logoUusien yksityisten radioiden ohjelmistolupien ohella Viestintävirasto on myöntänyt kaksi taajuutta Yleisradiolle Yle Puheen käyttöön. Yle saa Puheen kuuluvuutta vahvistavat lisätaajuudet Kankaanpäähän ja Alajärvelle. Noin sadan taajuuden valikoimasta 16 taajuudelle ei haettu toimilupaa. Nämä taajuudet saattavat ainakin osittain siirtyä seuraavalle lupakierrokselle, josta Viestintävirasto on jo pyytänyt ensimmäisiä lausuntoja.

Valtioneuvoston päätettäviksi etenevät ne toimilupahakemukset, jotka koskevat paikkakuntia, joissa hakijoita on enemmän kuin haettavia taajuuksia. Tällaisia alueita ovat Joensuu, Kokkola, Lappeenranta, Loviisa, Mikkeli, Pietarsaari, Raasepori, Rauma ja Seinäjoki. Valtioneuvoston päätös saataneen vielä tämän vuoden aikana.

Viestintäviraston julkaisemien tietojen mukaan laajennusluvan nykyiselle kuuluvuusalueelle saivat Iisalmen Radio Sandels (Kuopio ja Varkaus) ja Oulun Sea FM (Raahe ja Rovaniemi). Radio Dein uusia alueita tulevat olemaan Vaasa ja Kajaanin seutu.

Radio Novan kuuluvuus vahvistuu uudella Mäntsälän taajuudella. Järviradiolle Viestintävirasto antoi laajennusluvan Saloon, Parkanoon, Riihimäelle, Savonlinnaan ja Ouluun. Näistä paikkakunnista Riihimäellä ja Oulussa Järviradio on lähettänyt viime aikoina lyhytaikaisilla luvilla. NRJ Finland Oy:n uudet taajuudet tuovat Radio Nostalgian Loimaalle, Parkanoon, Pihtiputaalle, Rovaniemelle ja Savonlinnaan.

Paikallisradioita Porissa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Mikkelissä pyörittävä Mediatakojat sai lisää toimilupia muun muassa Poriin, Tampereelle, Ouluun, Hämeenlinnaan ja Kuopioon. Alueradiot Sastamala voi aloittaa uudet radiokanavat Porissa ja Hämeenlinnassa. Bauer Mediaan kuuluva Kaimax Media Oy voi perustaa radiokanavan, joka kuuluu yhdeksällätoista taajuudella eri puolilla Suomea.

Kevyt Kanava Oy:lle myönnettiin sekä laajennuksia että uusia taajuuskokonaisuuksia. Radio City Savon taajuuskokonaisuuteen liitetään uudet taajuudet Kajaanista ja Iisalmesta. Pohjois- ja Etelä-Savoon sekä Lappeenrantaan ja Kymenlaaksoon yhtiö sai viiden taajuuden muodostaman kokonaisuuden. Kolmen taajuuden nippu myönnettiin alueelta Vaasa-Alajärvi-Pori. Kevyt Kanava saa perustaa lisäksi uuden radiokanavan Kajaanin taajuudelle 91,3 MHz.

Täysin uutena yhtiönä radiomarkkinoille rynnistää Love FM Oy. Sille Viestintävirasto myönsi taajuudet Jyväskylästä, Kuopiosta, Oulusta ja Tampereelta.

Pispalan Radioyhdistyksen ohjelmistolupa varmistaa Pispalan Radion toiminnan vakinaistumisen. Asema voi lähettää jatkossa ulalla ja keskiaalloilla.

Joidenkin luvan saaneiden radiokanavien kuuluvuusalueet voivat vielä laajentua valtioneuvoston käsiteltyä toimilupa-asioita. Valtioneuvosto voi lisäksi myöntää toimiluvat esimerkiksi Loviisassa lyhytaikaisilla luvilla toimivalle Radio Queen Loviisalle tai lestadiolaisten radiokanava LFF:lle Pietarsaareen.

Mediamonitori

 

Lisätietoa muualla: Radion ohjelmistotoimiluvat


Kommentit

10 vastausta artikkeliin “Tulossa lisäkuuluvuutta ja uusia asemia”

 1. 😆 Hyvä!

 2. Pasi Komsi avatar
  Pasi Komsi

  [quote name=”Alex”]:lol: Hyvä![/quote]

  Samaa mieltä, että hyvä 😀 sano Tampereen likka ku rarion nupista väänsi ja asemat kohdalleen käänsi.

 3. Hyvä juttu ainakin Oulun näkökulmasta, pari kokonaan uutta kanavaa, pysyvä lupa Järviradiolle, ja myös Sea FMlle lisätaajuksia että voi sitäkin kuunnella laajemmin kun autolla ajelee.

  Dx-kuuntelu mahdollisuudet toki huononee, mutta itse ainakin valitsen mieluummin laajemman kanavatarjonnan vaikka menisikin lisää taajuuksia tukkoon.

 4. Onneksi olkoon Tampereen seudun kuuntelijat! Huh, meinaan mennä jo laskuista sekaisin, jopa 26 kpl radioita eetterissä pian. Suhteellinen kilpailutilanne olisi Mansessa ns. väkilukuihin suhteessa suomen ennätysluokkaa. Kakkosena Turku. Stadi on suppea kolmonen. Metro FM ja Groove FM on olemassa vain mainostajia varten.Kuuntelijalle puhdas ajanvieton varastaja.Noh, Nostalgia 105,5 Mhz on onneksi olemassa.

 5. akimenkko avatar
  akimenkko

  Näin on Marko. Ja jos stadin toisen pitkäaikaisen toimiluvan saaja ei ole Järviradio niin tarjonta jatkuu yksipuolisena joten pks-seudun radiotaajuuksien kuuntelijana odotan pitkäaikaista toimilupaa Järviradiolle myös pääkaupunkiseudulle. Isojen mediatalojen asemat on järjestään samantyyppisiä pelkkää samantoistoa, musiikkia ja sellaista puhetta ettei sitä kauaa jaksa kuunnella.

 6. Nyt tarkemmin noita lupia tutkiessani huomasin muutaman mielenkiintoisen asian:

  Sanoma Media Finland/Nelonen Media ei hakenut yhtään lisälupaa. Miksi? Esimerkiksi Loopille toivoisi lisäkuuluvuutta laajastikin, mutta ilmeisesti haluavat pitää sen kaupunkiverkkona (mikä ei nytkään pidä paikkaansa, esim Ähtäri on aika pieni paikka!)

  Ja toinen juttu on se että Radio Satellite Finland Oy jäi ilman lisälupia vaikka esim Oulussa oli taajuuksia kaikille… Tosin omastakin mielestäkin saisivat pysyä venäjänkielisessä lestissään, geneerisiä rokkikanavia on jo riittävästi…

 7. Mitkähän kanavat Hämeenlinnaan on tulossa?

 8. #Petri

  Hämeenlinnaan tulee Radio City Hämeenlinna.

 9. #Petri

  Radio City Hämeenlinna pääsee ääneen tammikuussa taajuudella 89,9 MHz.

 10. M.Alanko avatar

  #Petri

  Viestintävirastosta kerrotaan, että uuden häiriökartoituksen perusteella Radio City Hämeenlinnalle myönnetään taajuus 91,0 MHz, ei 89,9.