Paikallisradiolupia tasan 30 vuotta

kirjoittanut

kategoriassa

Radio Lakeus -logoYleisradion monopolin murtuminen radiotoiminnassa oli vain ajan kysymys 1980-luvun alkupuolella, kun keskustelu yksityisten paikallisradioiden perustamisesta alkoi. Pitkän jahkailun ja lukuisten mietintöjen jälkeen ensimmäiset paikallisradioluvat oltiin valmiit myöntämään. Valtioneuvosto teki päätöksen ensimmäisistä paikallisradiokokeiluluvista torstaina 24.1.1985. Luvan sai 33 hakijaa 21 paikkakunnalta.

Ensimmäiset toimiluvat olivat voimassa 1.3.1985-30.6.1987. Kokeilulla haluttiin valmistella jo seuraavaa toimilupakierrosta, jossa tavoitteena oli vakinaistaa paikallisradiotoiminta. Ja näin tapahtuikin kesäkuussa 1987.

Hakemuksia tulvi liikenneministeriöön vuoden 1985 alkupuolelle mennessä yli 250. Vain murto-osaa hakijoista onnisti. Suomen Paikallisradioliiton jäsenjulkaisussa Paikallisradio-lehdessä (1/1985) kerrottiinkin, että vain noin kymmenen prosenttia hakijoista sai luvan. Paikallisradioliiton jäsenyhtiöistä ja -yhteisöistä luvansaajia oli noin 15 prosenttia. Lääneistä vain Lappi jäi ilman lupaa, sillä Rovaniemen vahvin hakijakandidaatti vihreät sai lopulta valtioneuvostolta rukkaset.

Uusi väline mainosmarkkinoille

Toimiluvat sallivat radioille mainonnan, mikä olikin Suomen sähköisessä tiedonvälityksessä uusi asia. TV-mainontaan oli totuttu, sillä MTV oli lähettänyt ohjelmiaan Yleisradion tv-kanavilla jo 1950-luvulta alkaen. Paikallisille yrittäjille avautui uusi väline mainosviestien välittämiseen. Radion arvioitiin kilpailevan ilmoitusmarkkinoilla erityisesti vahvan paikallislehtikentän kanssa.

Helsingin Sanomat kirjoitti valtioneuvoston paikallisradiopäätöksestä perjantaina 25.1.1985. Lehdellä oli luonnollisesti omiakin intressejä, sillä yksi uusista luvansaajista oli Sanoma Oy. Se jakoi toimiluvan kuuden muun lehtiyhtiön kanssa. Kyseessä oli yhteinen radioasema, jonka taustalla vaikutti poliittisen kartan lähes koko kirjo vasemmalta oikealle. Vastapainona Elävän musiikin yhdistys Elmu sai luvan rockasema Radio Citylle. Elmulaiset olivat valmistelleet uuden paikallisradion tulemista jo hyvän tovin. Radio City pääsikin ääneen heti vappuna, kun taas lehtitalojen perustama Radio Ykkönen aloitti vasta elokuussa 1985.

Osa asemista lähes valmiita

Valmiudet aloittaa radiotoiminta vaihtelivat hyvin paljon. Osa luvansaajista oli ehtinyt rakentaa studion ja kouluttaa jopa ohjelmantekijöitä, vaikka lupapäätöksiä saatiin odottaa piinallisen kauan. Osa oli yllättynyt luvan saamisesta. Valmiita suunnitelmia lähetystoiminnan alkamisesta ei ollut monellakaan yhtiöllä. Arviot lähetysten aloittamisesta vaihtelivat kesästä loppuvuoteen.

Pisimmällä hankkeessa olivat Nivala-seura, Ikaalisiin radioluvan saanut Pohjois-Satakunnan Viestintä Oy ja Uudenkaarlepyyn ruotsinkielinen radioyhtiö. Näillä oli jo studiotiloja valmiina, mutta laitetoimitukset odottivat vielä lopullista päätöstä. Myös SAK:n järjestöpohjaisen paikallisradion taustat olivat sikäli kunnossa, että suunnitteilla olivat Nurmijärven Kiljavan ammattiyhdistysopistolla järjestettävät radiotyön kurssit. Kaikki muu olikin avoinna. SAK:ssa oltiin Helsingin Sanomien mukaan sitä mieltä, ettei paikallisradioissa pitäisi olla mainoksia.

Nivalan Radio Lakeus ehti aalloille kaikkein ensimmäisenä, pari päivää ennen Radio Cityä. Ikaalisissa aloitus tapahtui joulukuussa 1985. Ab Nykarleby Lokalradio Oy ei aloittanut lähetyksiä lainkaan. Myöskään Kiljavalta ei kuultu lähetyksiä, sillä radiotoimintaa ei aloitettu.

Ensimmäisiä paikallisradiolupia myönnettiin esimerkiksi paikallislehdille, paikallisten yritysten ja yhteisöjen perustamille yhtiöille ja ammattiyhdistysliikkeelle. SAK:lle lupa tuli Nurmijärven ohella Lappeenrantaan. Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliitto TVK sai paikallisradioluvan Kuopioon. Teknisten Liiton radio perustettiin Poriin. Paikallislehdistä uuden mainosmedian pariin pääsivät muun muassa Karkkilan Tienoo, Kurikka-lehti sekä Pieksämäellä lehteä kustantanut Lehtisepät Pekka ja Ilkka Seppä Ky.

Liiton puheenjohtaja korosti yhteistyötä

Paikallisradioliitto lupasi auttaa sen jäsenasemia studiolaitteiden yhteishankinnoissa, koulutuksen tarjoamisessa, radiomainonnan yhteisten pelisääntöjen sopimisessa ja työehtosopimusasioissa. Liiton puheenjohtaja, kansliapäällikkö Jaakko Numminen peräänkuulutti kokeiluradioiden vastuuta kokeilutoiminnan onnistumisesta. Uuden alan päätöksenteon tuli pysyä omissa käsissä. Myös liiton yhtenäisyys nousi esille. Ennen kaikkea paikallisradioiden tuli Nummisen mielestä olla kiinni kuuluvuusalueen kulttuurissa ja tapahtumissa.

– Alkava paikallisradioiden kokeilukausi on tarkan poliittisen ja yhteiskunnallisen seurannan alaisena. Ei ole yhdentekevää, millaisia ratkaisuja me oman uuden toimialamme sisällä teemme, Numminen painotti Paikallisradio-lehdessä.

Ensimmäiset paikallisradioluvat 24.1.1985:

Paikkakunta Asema * Luvanhaltija
Helsinki Radio City Elävän musiikin yhdistys ry
Helsinki Radio Ykkönen Etelä-Suomen Lähiradio Oy
Hufvudstadsbladet Ab
Kustannusosakeyhtiö Kansanvalta
Maakansa Oy
Pientalonpoika Oy
Sanoma Oy
Yhteistyö Oy
Karkkila Radio West Toiminimi Karkkilan Tienoo
Nurmijärvi ei aloittanut Ammattiyhdistysopisto (SAK)
Ikaalinen Radio Satahäme Pohjois-Satakunnan Viestintä Oy
Iniö Radio Iniö Iniö kommun – Iniön kunta
Pori Radio Pori Teknisten Liitto TL ry
Tampere Radio 957 Tampereen yliopiston ylioppilaskunta
Toijala Radio 937 Toijalan-Valkeakosken Seudun Paikallisradio Oy
Pieksämäki Radio Pieksämäki Lehtisepät Pekka ja Ilkka Seppä Ky
Kuopio Oikea Asema Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliitto TVK ry
Kurikka Radio Paitapiiska Kurikka-lehti Oy
Lapua Simpsiö 96,9 Lapuan Paikallisradio Oy
Uusikaarlepyy ei aloittanut Ab Nykarleby Lokalradio Oy
Jyväskylä Radio Jyväskylä Jyväskylän Seudun Paikallisradio Oy
Kuusamo Radio Ruka Koillismaan Paikallisradio Oy
Nivala Radio Lakeus Nivalan Kustannus Oy
Turku Radio Auran Aallot Näkövammaisten Keskusliitto ry
Turun Sanomalehtimiesyhdistys -Åbo Journalistsförening ry
Kouvola Kouvolan Ääni Kouvolan Lähiradio Oy
SBC Radio Saksa Brothers Company ay
Lappeenranta Saimaan Aallot SAK ry
SAK:n Lappeenrannan Ammatillinen Paikallisjärjestö ry
Eno ei alotitanut Pielisjokiseudun Paikallisradio Oy
Joensuun Paikallisradio Oy
Vaasa Radio Vaasa Vaasan Seudun Paikallisradio Oy – Vasanejdens Lokalradio Ab
AB Vasabladet

*) Paikallisradioiden nimi lähetystoiminnan alkaessa 1985-86

Lisää paikallisradioista muualla:

Ääninäyte Radio Lakeuden lähetyksestä

Ääninäyte Radio Cityn aloituksesta

Teppo Turkin haastattelu (Yle Elävä arkisto)

Markku Veijalaisen haastattelu (Yle Elävä arkisto)

Markku Heikkilän haastattelu (Yle Elävä arkisto)