Suomen AM-taajuuksilla jälleen kysyntää

kirjoittanut

kategoriassa

Liikenne- ja viestintävirasto on vastaanottanut lausunnon Suomen vapaana olevien AM-taajuuksien saamisesta käyttöön. Lausunnon takana on ruotsalainen Royce Retro Radio -niminen taho. Ensisijaisia taajuuksia ovat 963 kHz keskipitkillä aalloilla ja 6120 kHz lyhytaalloilla. Yhtenä vaihtoehtona pidetään Digitan omistamaa Porin AM-asemaa, josta lähetykset voitaisiin lähettää.

Royce Retro Radion taustalla vaikuttava Roy Sandgren ilmoittaa 12. maaliskuuta jättämässään lausunnossa, että AM-taajuudet olisi saatava julkiseen toimilupahakuun. Ulkomaalaisen yhtiön konsulttina toimiva Sandgren esittää, että mahdollinen toimilupa myönnettäisiin hakijalle, jolla ei ole alueella FM-lähetystoimintaa. Käyttöön haluttaisiin taajuus 963 kHz 10-50 kilowatin tehoisena. Lyhytaalloilla tehoa olisi 100 kilowattia.

Jos toimilupa tulee haettavaksi, pitäisi toimilupakauden olla kymmenen vuotta. Myöhemmin valtioneuvosto voisi julistaa haettavaksi muitakin AM-taajuuksia. Aluksi AM-taajuuksista kiinnostunut ulkomainen yhtiö hakisi lupaa tilapäisiin testeihin. Myöhemmin yhtiö jättäisi varsinaisen toimilupahakemuksen.

Sandgren sanoo tiedustelleensa Digitalta, voisiko kylmänä olevaa Porin AM-asemaa hyödyntää. Sandgren kertoo ministeriöön lähettämässään lausunnossa, että aseman vuokraaminen tai ostaminen on mahdollista.

– On mahdotonta sanoa, voiko toimiluvan saada. On selvää, että AM-taajuuksilla lähettäminen on vaikeaa, mutta oikealla formaatilla se voi toimia, Mediamonitorin keskiviikkoiltana tavoittama Sandgren visioi.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi helmikuun puolivälissä radioilta lausuntoja muutamista FM-taajuuksista sekä kolmesta Suomeen varatusta AM-taajuudesta. Ula-lähetyksistä on ollut toistaiseksi kiinnostunut kaksi radiota. AM-taajuudet Helsingissä (558 kHz) ja Tampereella (729 kHz) eivät ole kiinnostaneet radioita. Lausuntojen viimeinen jättöpäivä on tämän viikon perjantai.

Digita on lopettanut lähetykset Porin lyhytaaltokeskuksesta. Viimeisenä sieltä lähetti kiinalainen CRI. Aiemmin keskus palveli Yleisradion ulkomaanpalvelua.

Mediamonitori


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Suomen AM-taajuuksilla jälleen kysyntää”

 1. Matti P. avatar

  Eikö Snadgrenille kelpaisi paremmin 603 kHz?

 2. Harri Ikonen avatar
  Harri Ikonen

  AM -asemien ensiyrityksien pitäisi pelata varmanpäälle ja sillä pitäisi olla vannoutunut kuulijakunta. Esimerkiksi jokin ”humpparadio”, joka soittaa vanhempia iskelmiä, tai jokin kristillinen kanava. Järviradion kannattaisi kokeilla keskiaaltoja tai Patmosradio jne.

 3. Tero Toivonen avatar
  Tero Toivonen

  [quote name=”Matti P.”]Eikö Snadgrenille kelpaisi paremmin 603 kHz?[/quote]

  Varmaan kelpaisi, mutta sen toimiluvasta päättää Ahvenanmaa.

 4. Tero Toivonen avatar
  Tero Toivonen

  Tarkennus uutiseen 26.3.2014: Sandgren toimii ulkomaisen radiotaajuuksista kiinnostuneen yhtiön konsulttina, eikä ole itse aikeissa hakea mahdollista toimilupaa uutisessa mainituille taajuuksille.

  Tero Toivonen
  Vastaava tuottaja
  Mediamonitori