Vaijerin äänestä tuli oma radio

kirjoittanut

kategoriassa

VaijeriRadio-logoUusi vuosi toi tullessaan uuden radiokanavan Saloon, kun paikallinen musiikkiyhdistys aloitti lähetykset taajuudella 102,9 MHz. Salon Vaijerit ry:n paikallisradion nimeksi tuli, kuinkas muutenkaan, VaijeriRadio. Pari vuotta sitten paikallisradio Auran Aalloilla pyörinyt ohjelmasarja Vaijerin ääni muuntui omaksi pikkuradioksi, jonka kuuntelu onnistuu Salon keskustassa ja lähiympäristössä. Epäkaupallinen paikallisradio kokeilee siipiensä kantavuutta maaliskuun loppuun – kenties pidempäänkin.

Uudenvuodenpäivän avajaislähetyksessä ensi sanat taajuudelle lausunut Salon Vaijerien puheenjohtaja Jorma Nurminen uskoo, että radiotulokkaalle riittää yhteistyökumppaneita ja ohjelmantekijöitä, vaikka Saloa ovat kovat ajat viime vuosina koetelleetkin. VaijeriRadio ei lähetä mainoksia, joten mistään bisneksestä kanavalla ei ole kyse. Yhdistyksille ja yrityksille tarjotaan kuitenkin mahdollisuutta tulla esille kertomaan omasta toiminnasta. Myös urheiluseuroille tarjoutuu tilaisuus saada otteluselostuksia radioaalloille.

Vanhojen vanavedessä nuoret ääneen

Nurmisen ohella radion tekijätiimiin kuuluu tässä vaiheessa Vaijerien aktiivi Armi Julkunen. Ohjelmaa on kuitenkin luvassa muiltakin aktiivisilta, jotka ovat kosketuksissa musiikkiyhdistyksen kanssa. Nurminen mainitsee Tampereen, Kirkkonummen ja Viron, josta saattaa myös olla tulossa ohjelmia kanavalle. Tärkeää olisi kuitenkin saada myös salolaiset nuoret ääneen

– On keskusteltu Salon nuorisotoimen, mediapajan ja Moision koulun kanssa, että saisimme nuoria tekemään ohjelmaa nuorten näkökulmasta. Me vanhat teemme ohjelmaa omasta näkökulmastamme, Nurminen kiteyttää.

VaijeriRadion lähetys alkaa

Salolaisen VaijeriRadion tekijätiimiin kuuluvat Jorma Nurminen ja Armi Julkunen aloittavat lähetyksen 1. tammikuuta 2014 (Kuva: Tero Toivonen).

Lähetykset ovat ympärivuorokautisia. Viralliset avajaiset pidetään tammikuun puolivälin tienoissa, joten siihen saakka taajuus tarjoilee musiikkia koelähetysmielessä.

VaijeriRadio ei ole minkään tietynlaisen ikäryhmän tai musiikkityylin kanava, vaan tekijöiden näköiset ohjelmat tulevat kuulumaan taajuudella. Silloin kun puhetta ei ole, kuullaan musiikkia.

– Tiettyjä ohjelmarakenteita ja ohjelmia on jo tehty työn alle, mutta hyvin paljon asioita on vielä auki, Nurminen lisää.

Radioaalloilla apatiaa vastaan

Musiikkiyhdistys Salon Vaijerit ry on aloittanut toimintansa vuonna 2011. Se tukee aktiivisesti muun muassa Salon nuorisotointa. Yhdistys on myös paljon tekemisissä kehitysvammaisten ja erityisryhmien kanssa ja on mukana Kukunori ry:ssä.

Musiikkiyhdistys järjestää tapahtumia ja antaa nuorille salolaisille esiintymistilaisuuksia. Nurminen odottaakin, että salolaiset bändit toisivat omaa tuotantoaan radion soitettavaksi.

VaijeriRadion toimitalo Salossa

VaijeriRadion toimitalo sijaitsee Salon keskustan tuntumassa. Lähetysantenni on noin 15 metrin korkeudessa merenpinnasta (Kuva: Tero Toivonen).

Niukka taloudellinen tilanne näkyy Salossa myös musiikki- ja kulttuurielämässä. Nokian matkapuhelintehtaan ja monien muiden työllistäjien alasajon jälkeen kaupungissa on vallinnut synkänpuhuva ilmapiiri. Se huolestuttaa myös radiontekijöitä.

– Kun yhdistyksemme aloitti toiminnan parisen vuotta sitten, salolaisia bändejä oli paljon enemmän kuin nykyisin. Tuntuu kuin yleinen apatia olisi vallannut nuoret. Helposti jäädään tekemään musiikkia kotiin netin ääreen, eikä lähdetä bändihommiin. Myöskään esiintymispaikkoja ei ole nuorille samalla tavalla kuin ennen, Nurminen huokaisee.

VaijeriRadion tekijätiimi kannustaa kaikkia radiosta kiinnostuneita hakeutumaan mukaan. Uusi kolmen kuukauden lupa otetaan käyttöön, mikäli tammi-maaliskuun aikana kaupungista löytyy riittävän paljon radioaktiiveja.

Radioamatöörien Radio Hamin ja useiden paikallisten yritysten avulla pystyyn nostettu VaijeriRadio aikoo pysyttäytyä perinteisessä radiossa, eikä nettilähetyksiä ole näköpiirissä.

– Kyllä joka jätkällä on nettiradio, mutta harvemmalla porukalla on oma radiokanava. Netistä voi lukea, mitä me lähetämme, mutta ääni lähtee tuosta mastonnokasta, Nurminen tokaisee.

Puheenjohtaja Jorma Nurmisen haastattelu Mediamonitorin YouTube-kanavalla (osa 1 & osa 2).