Ihan normikesä vain

kirjoittanut

kategoriassa

Tasan kaksi vuotta sitten tarkastelimme Mediamonitorin kävijätilastoja. Viikkolaskurissa oli kävijäpiikki sen päivän kohdalla, jolloin kerrottiin Radio KLF:n loppumisesta. Samanlainen, joskin paljon pienempi kävijämäärän nousu on nähtävissä tänään tuoreen KLF-artikkelin julkaisemisen jälkeen. Siitä kansa puhuu, mistä tykkää. Kiinnostava oli KLF:n historiakin. On harmillista, että nykyisin mikään radioasema tai alan uutisaihe ei vedä puoleensa niin paljon lukijoita.

Kesä 2013, joka kai kohta voidaan julistaa päättyneeksi, ei tarjonnut mitään suuria uutisaiheita. Mediamonitorissakin mentiin hiljaisella vaihteella julkaisemalla lähinnä muualta lainattuja sähkeuutisaiheita. Oma tuotanto oli melkein nollissa, paitsi että radiouutisia sentään teimme. Se kokeilu päättyy tämän vuoden osalta, mutta jatkumista mietitään jo.

Kesän ainoa isompi juttukeikka tuli tehtyä Jätkäsaareen Helsinkiin. Mediamonitorin seuraajat pääsivätkin kurkistamaan pikkuruisen musiikkiradion kulissien taakse. Radio Golden Classicsin tiedettiin jäävän kesäradioksi, mutta jo kesällä kuultiin vihjeitä siitä, että jatkoa voisi olla tulossa tavalla tai toisella. Viime perjantaina tuo sitten selvisi, eikä tieto ollut kovin yllättävä. Radio Golden Classicsin musiikkityyli siirtyy pari vuotta pääkaupunkiseudulla lähes turhan panttina pystyssä pysyneen SUN Helsingin taajuudelle. Kun asemasta tulee Radio Sun Classics, on se vain osa uudistusta. Muusta kerrotaan vähän myöhemmin. Joka tapauksessa uusi laajemmalle kuuluva musiikkiformaatti saattaa tulla pääkaupunkiseudulla tarpeeseen. Radio Golden Classics oli koekenttä, jonka suosi vakuutti kanavan tekijät – tätä voisi tehdä isommallekin yleisölle.

***

Radiotoimiluvat ja uudet taajuudet, joita ministeriö jakoi osavaltakunnallisille ja joillekin paikallisille asemille elokuussa, oli yksi kesän luetuimmista aiheista Mediamonitorissa. Kohta on tarjolla tästä aiheesta lisätietoa, sillä hakuaika uusille paikallisradioille päättyy jo vajaan kahden viikon kuluttua. Ollaan kynä terävänä viemässä tietoa eteenpäin, kun jotain kerrottavaa on.

Radioalalla vallitsee tunnetusti kova kilpailu, eikä nykyinen taloudellinen tilanne Suomessa anna kaupalliselle radiolle helpoimpia mahdollisia lähtökohtia. Radion kuitenkin vakuutellaan pitävän pintansa. Järkeilemällä se onkin näin. Radio on suhteellisen edullinen mainosväline, jos mietitään sen saavuttamaa yleisömäärää. Radiota kuunnellaan melkein kaikkialla – autossa, lenkillä, kotonakin. Työpaikoilla, kauppaliikkeissä ja monissa asiakastiloissa soi radio. Yleisöä riittää, vaikka suurin osa kuuntelusta olisikin passiivista.

Radiossa on kivaa.

Radioaalloilla kilpaillaan kuuntelijoista ja mainostajista. Onko kaikille tarpeeksi molempia, mietitään radioalalla (Kuva: Mediamonitorin arkisto).

Kaupallisen radion isojen pelurien ja pienten radioiden välille on syntymässä iso railo, joka ei jäädy ihan hetkessä. Tästä Mediamonitori lupaa raportoida heti, kun tarpeellisia taustatietoja on kerätty riittävästi. Ulkopuolisena tarkkailijana sekametelisoppa vaikuttaa lähinnä erilaisten periaatteiden törmäyspinnalta, mutta toisaalta kritiikille on syynsäkin. Kysymys on tietysti edempänä mainitusta toimilupien julistamisesta hakuun ja jo myönnettyjen taajuuksien päätymisestä isoille radioille. Onpa jopa sana ’sisällissota’ vedetty hihasta. Mielenkiintoisia hetkiä lienee siis tarjolla.

***

Radiotaajuuksilla on monenlaisia pikkuasemia, joiden tavoitteena on tehdä lähetyksiä pienellä budjetilla mutta suurella sydämellä. Yksi hyvä esimerkki on tamperelainen Gramox, josta Mediamonitori kertoi ensi kertaa keväällä. Sittemmin tämä pikkuinen gramofonimusiikin erikoiskanava on päätynyt Ylen uutisiin ja pirkanmaalaisten lehtien palstoille. Sympaattinen radiokanava on saanut myös Facebookissa mukavasti tykkääjiä, vaikka kanavan kuuluvuusalue on pieni ja ohjelmaformaatti, anteeksi tuo sana, on melko suppea.

Pienten radioiden parissa olisi ollut kiva viettää kesää. Tänä vuonna ei valitettavasti ollut mahdollisuutta vierailla Hangon kesäradiossa, sillä taloustilanne söi kanavan ennen aloitusta. Odotellaanko ensi kesää vai ensi joulua? Sen voi sitten lukea Mediamonitorista.

Jos vielä palataan Tampereelle, niin pitää nostaa yksi aihe esille. Tuo Gramox kun aikoo lähettää myös lyhytaalloilla ja keskipitkätkin kiinnostavat. Tänään syyskuun ensimmäisenä päivänä Mansen pikkuradio aloitti lyhytaaltolähetykset 11 metrin aaltoalueella. Jos joku lähetyksiä kuulee AM-taajuuksilla, niin kertokoon siitä meillekin. Ainakin aihe herättää kiinnostusta radioharrastajien joukkioissa.

***

Ehkä Mediamonitori vetää syksyn tarjonnan yhtä hartaalla rauhallisuudella kuin kesänkin. Meillä on ainakin tarjolla Kuumia kysymyksiä. Aiheita ei vain vielä ole keksitty. Ollaan niissä sitten vähän entistä enemmän ajan tasalla. Kritiikkiäkin täytyy voida vastaanottaa. Toimituksen linjauksista ei kuitenkaan tingitä, varsinkin jos ollaan oikeassa. Sellaistakin on sattunut.