Kilpavarustelu radiotaajuuksilla kiihtyy

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoLiikenne- ja viestintäministeriön valmistelema radiotaajuuksien käyttösuunnitelman muutosasetus on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Kaupallisten radioiden ja Yleisradion lausunnot saapuivat ministeriöön määräajassa eli 21. toukokuuta mennessä. Ministeriö pyysi alan toimijoilta lausuntoja muutaman uuden taajuuden liittämisestä taajuuksien käyttösuunnitelmaan. Radioyhtiöt haluavat laajentaa kuuluvuusalueitaan tai vahvistaa kuuluvuutta nykyisestä. Yle puolestaan haluaa Yle Puheelle paremman kuuluvuuden kolmella eri paikkakunnalla.

NRJ Finland Oy havittelee Radio Nostalgialle uusia taajuuksia Mikkelistä, Jyväskylästä, Pertunmaalta ja Kokemäeltä. Nostalgia on viime aikoina laajentanut reviiriään käynnistämällä Espoossa tilapäisluvalla toimivan pienteholähettimen. Samanlainen lupa on myönnetty myös Lahteen. NRJ:ssä perustellaan lausuntoa Nostalgian rajallisella kuuluvuusalueella. Pääkaupunkiseudun lisäksi asema lähettää pitkäaikaisella luvalla Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Myös Radio Nova halajaa lisää kuulijoita. Vuodenvaihteen jälkeen asema menetti neljä suurtehotaajuutta kilpailijoille. Tilalle tuli pienempitehoisia lähettimiä, joten myös kuuluvuusalue kaventui. Nova eli Oy Suomen Uutisradio Ab pyytää käyttöönsä taajuuksia Kokemäellä, Kokkolassa, Pertunmaalla ja Porissa. Kolme ensin mainittua ovat tuoreessa taajuuksien käyttösuunnitelmaluonnoksessa. Porissa Nova on kuulunut 50 watin tilapäisluvalla. Novalle kelpaisivat ministeriöön jätetyn lausunnon mukaan myös kokonaan uudet taajuudet, Jokioisten 94,6 MHz ja Padasjoen 87,8 MHz.

Classicus Oy esittää Mikkelin taajuuden 105,5 MHz liittämistä Rondo Classicin lähetysverkkoon. Radio Dei haluaisi taajuudet Kemistä ja Haapavedelle. Uudet taajuudet vahvistaisivat kuuluvuutta Oulun hiippakunnan alueelle. Dei kommentoi myös kuuluvuusongelmia Vaasassa ja Kokkolassa ja toivoo lupaa Pyhävuorelle sekä tehonkorotusta Jyväskylään.

Radio Aallon ja Radio Rockin taustayhtiö Sanoma Media Finland hämmentää taajuussoppaa anomalla Radio Rockille lisätaajuutta Kokkolaan (89,8 MHz). Aallolle Sanoma halajaa taajuuksia Kokemäeltä (100,7 MHz) ja Sievistä (88,3 MHz). Ne voisi liittää vaihtoehtoisesti myös Radio Rockin toimilupaan. Samoilla apajilla on SBS Finland, jolla on toimilupa Sievin taajuudelle. Yhtiö ei ole kuitenkaan ottanut sitä The Voicen käyttöön, vaan toivoo taajuuden siirtyvän Radio Megalle Haapavedelle. Megalle SBS hakee taajuutta myös Kemistä.

SBS perustelee toiveitaan sillä, että alueellinen radio käy kilpailua kuuntelijoista ja mainostajista Yleisradion ja maakunnallisen median kanssa. Megalla on jo taajuudet Oulussa ja Raahessa. SBS:n kaavailuissa on myös Radio Cityn ja Radio Sadan asemien turvaaminen uusien taajuuksien avulla. SBS:n omistaman Iskelmä Hyvinkään (105,6 MHz) häiriintyminen Radio Nostalgian Helsingin taajuudesta (105,5 MHz) nostetaan myös esille. SBS esittää ministeriölle, että Nostalgian aiheuttamaan häiriöön puututtaisiin.

Yleisradion jättämä lausunto sisältää toiveen Yle Puheen kuuluvuuskatveiden korjaamisesta. Yle haluaisi lähettää Puhetta Hämeenlinnassa, Loimaalla ja Raahessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö käsittelee taajuuskäyttösuunnitelman muutosta lähiviikkoina.

Mediamonitori – LVM


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Kilpavarustelu radiotaajuuksilla kiihtyy”

  1. Ensimmäinen kerta, kun toimijat nostavat itse näin suureen ääneen häiriöasiat esille. Ei ennen tällaista ole nähty.

    Toisaalta, onko ollutkaan julkisissa dokumenteissa?