FST5 ja SVT World yhteiselle kanavapaikalle

kirjoittanut

kategoriassa

YLE-logoVapaasti vastaanotettavien ruotsinkielisten tv-ohjelmien määrä kasvaa osassa Suomea ensi torstaista alkaen, kun Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n ulkomaille suunnattu kanava SVT World alkaa näkyä kanavapaikalla 5. SVT World jakaa kanavapaikan FST5:n kanssa. Tähän asti SVT World on ollut tarjolla Plus TV:n maksukortilla omalla kanavapaikalla kanavanipussa A.

FST5:n suomeksi tekstitettyjä ohjelmia voidaan jatkossakin katsoa parhaaseen katseluaikaan aamuisin ja iltaisin, mutta päivällä ja yöllä kanavapaikalla näkyy SVT World. Kanavan ohjelmissa ei ole suomenkielistä tekstitystä. SVT World tulee näkymään Etelä- ja Länsi-Suomen tv-asemien kautta. Muualla FST5 jatkuu nykyisenä eli sen päiväohjelmiston täyttää tekstiruutu ja taustalla soiva ruotsinkielinen radio-ohjelma.

Yleisradion ja Ruotsin Television neuvotteluissa on sovittu, että ainakin aluksi SVT:n ohjelmia välitetään vain joiltakin lähetinasemilta. Solmittu sopimus on kaksivuotinen. SVT World tavoittaa noin 3,5 miljoonaa katsojaa Suomessa. Jatkossa kattavuutta pyritään lisäämään.

Yleisradio haluaa uudella järjestelyllä turvata Ruotsin televisio-ohjelmien näkymisen Suomessa. Ilman kanavayhteistyötä olisi olemassa riski, että SVT World katoaisi kanavatarjonnasta Suomessa, sillä nykyisen maksukorttikäytännön jatko oli epävarmaa, todetaan Ylen nettisivuilla. SVT Worldin lähetykset Suomessa turvaavat osaltaan Suomen kanavista kootun, ulkosuomalaisille suunnatun TV Finlandin tulevaisuuden Ruotsissa.

Ruotsin SVT:n lähetysten jakelu alkoi Yleisradion verkossa analogisen television aikakaudella vuonna 1988. Lähetysverkko laajeni Uudeltamaalta Varsinais-Suomeen, Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle. Alkuaikoina kanava tunnettiin nimellä TV4, mutta siitä muodostui myöhemmin SVT Europa. Digilähetyksiin siirtymisen seurauksena Ruotsin tv-ohjelma siirtyi osaksi Plus TV -palvelua.

Mediamonitori – YLE


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “FST5 ja SVT World yhteiselle kanavapaikalle”

  1. Mikko Haajamo avatar
    Mikko Haajamo

    Mitä järkeä tässä siirossa.