Rondo FM:n lähetykset saattavat loppua

kirjoittanut

kategoriassa

Rondo FM -logoKlassisen musiikin erikoisradio Rondo FM:n toiminta uhkaa loppua vuoden lopussa. Rahoitusvaikeuksissa painivan radiokanavan päärahoittaja Harri Valkonen kertoi Mediamonitorille, että radiotoiminnan jatkuminen vuodenvaihteen jälkeen riippuu siitä, löytyykö radiolle uusia rahoittajia tai uusi omistaja. Muussa tapauksessa Rondo FM:n omistusyhtiö Classicus Oy lopettaa tappiollisen radioaseman toiminnan.

Classicus sai toimiluvan klassisen musiikin osavaltakunnalliselle radiokanavalle viime vuoden marraskuussa. Uusi radio aloitti lähetykset maaliskuun alussa lupaamalla laadukasta kotimaista klassisen musiikin ohjelmistoa. Pelimerkkien loppuminen yllätti aseman omistajan, sillä odotukset uuden kanavan mainosmyynnistä olivat valoisammat.

– Tappio on kasvanut liian isoksi ja se käy henkilökohtaisen kukkaron yli. Riski on liian suuri, jos radio jatkaa vuodenvaihteen yli nykyisellä rahoituspohjalla, Classicus Oy:n toimitusjohtaja Harri Valkonen toteaa.

Classicus kustantaa kulttuurilehti Rondo Classicaa ja uutta lifestyle-lehti Lumoa, joiden ilmestyminen jatkuu entisellään.

– Toivon, että Rondo FM jatkaa, ja olen valmis olemaan mukana sen toiminnassa myös jatkossa, Valkonen huomauttaa.

Yhtenä vaihtoehtona on siirtää toimilupa uudelle yrittäjälle. Tätä mahdollisuutta väläyttää myös Rondo FM:n radiojohtaja, pitkään klassisen musiikin radioita Suomessa johtanut Matti Tuomisto.

– Mahdollisuudet kanavan jatkumiselle ovat 50-50, joten mitenkään varmaa uusien rahoittajien löytäminen ei ole. Liikenne- ja viestintäministeriön edustajien kanssa käymieni keskustelujen perusteella toimiluvan siirrolle asetetaan ministeriössä kaksi ehtoa. Mahdollinen siirto toiselle yhtiölle ei saa lisätä radiotoimialan omistuksen keskittymistä, ja kanavan toiminnan on jatkuttava nykyisellä formaatilla, Tuomisto luettelee.

Kotimaiselle korkeakulttuuriradiolle ei ole Tuomiston mukaan helppoa löytää rahoittajia tai uusia omistajia, mutta asiaan sitoutunut kotimainen toimija voi tehdä radiosta menestyvän.

– Rondon lähtötilanne ei ollut paras mahdollinen. Pääsimme aloittamaan keväällä ja samaan aikaan taustalla oli vielä yleinen taloudellinen taantuma. Lisäksi meille myönnettiin lupa, joka on voimassa vain ensi vuoden loppuun. Se rajoitti pitkien investointien tekemisen. Hyppäsimme tavallaan liikkuvaan junaan kesken kaiken, Tuomisto kuvailee radiotoiminnan hankalaa alkuvaihetta.

Rondo FM kuuluu yhdellätoista taajuudella eri puolilla Suomea. Rondon käyttämillä taajuuksilla lähetti aiemmin Classic Radio, joka joutui lopettamaan lähetykset syksyllä 2009.

Mediamonitori