Ääni- ja tekstitysvelvoite myös kaupallisille tv-kanaville

kirjoittanut

kategoriassa

Liikenne- ja viestintäministeriö -logoHallitus esittää muutoksia television tekstitys- ja siirtovelvoitteisiin. Tasavallan presidentin hyväksyttäväksi menevä laki lisää kuulo- ja näkövammaisille tarkoitettujen ääni- ja tekstityspalvelujen määrää suomalaisilla televisiokanavilla. Tähän asti laki on koskenut julkisen palvelun periaatteella toimivaa Yleisradiota, mutta ensi heinäkuusta alkaen velvoite lisäpalvelujen tarjoamisesta koskee myös joitakin kaupallisia toimijoita.

Lain mukaan ääni- ja tekstityspalvelu on liitettävä yleisen edun mukaisiin valtakunnallisen toimiluvan nojalla lähetettäviin kanaviin, eli kanaviin, joilla on toimiluvassa velvollisuus lähettää uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Ääni- ja tekstityspalvelulle määritellään asteittain nousevat osuudet niin, että vuoteen 2016 mennessä palvelu tulee liittää 50 prosenttiin kaupallisten kanavien ohjelmista. Palvelujen tuottamisen kustannukset eivät saa ylittää yhtä prosenttia kaupallisten kanavien liikevaihdosta. Yleisradion tulee liittää tekstitys vuoteen 2016 mennessä kaikkiin ohjelmiin, pois lukien musiikkiesitykset sekä lasten- ja urheiluohjelmat.

Myös kaapeliyhtiöiden siirtovelvoitetta säätävä laki on muuttumassa. Siirtovelvoitteen mukaan kaapeli-tv-yhtiö on velvollinen välittämään verkossaan tiettyjen valtakunnallisten yleiskanavien ohjelmaa. Siirtovelvoitteen alaisesta ohjelmistosta ei kaapelitelevisioyhtiön kuitenkaan tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja.

Uusi laki vähentää siirtovelvoitteeseen kuuluvien kanavien määrää. Lain astuessa voimaan siirtovelvoite koskee samoja kanavia, joilta edellytetään ääni- ja tekstityspalveluja.

Mediamonitori – Liikenne- ja viestintäministeriö